Prof. Bob Nowell: raskite savo tiesą

Prof. Bob Nowell. Evelinos Kazakevičiūtės nuotr.
Prof. Bob Nowell. Evelinos Kazakevičiūtės nuotr.

Anglų kalbos ir komunikacijos profesorius Bob Nowell iš JAV Šiaurės Karolinos universiteto Rugsėjo 11-osios įvykiams skirtoje paskaitoje daugiausia dėmesio skyrė Jungtinių Amerikos Valstijų žiniasklaidai. Pagrindiniais akcentais tapo Rugsėjo 11-osios įtaka tolesnei JAV karinei politikai Artimuosiuose Rytuose ir šios politikos interpretacijoms Amerikos žiniasklaidoje.

Prof. B. Nowell atkreipė dėmesį į tai, jog Rugsėjo 11-oji yra glaudžiai susijusi su dabartine ekonomine krize. Visi karai yra finansuojami valstybių ir negali nepaveikti viso pasaulio ekonominės situacijos. JAV 2001-2011 m. karams Afganistane, Irake išleido 3.7 trilijonus dolerių (20.2 milijardo oro kondicionavimo sistemoms Irake). Be abejo, tokios išlaidos buvo padengtos švietimo, socialinių reikalų sąskaita bei skolinantis iš Kinijos, Rusijos, Šveicarijos ir t.t. Taip  JAV skola tik dar labiau padidėjo. Kodėl buvo verta išleisti tiek lėšų? Dėl slypinčių resursų Irake. B. Nowell pateikė įvairių tarptautinių korporacijų ir įmonių metinę pelno statistiką: „Comcast-Ge“ – 37 milijardai, „Boeing“ – 1.4 milijardo. Žiniasklaida yra verslas, priklausantis nuo šaltinių, kurie ją remia.

Visuomeniniai transliuotojai yra finansuojami iš valstybės biudžeto, todėl negali kritiškai pateikti naujienų. Tokiu atveju žiniasklaidos priėjimas prie informacijos šaltinių taip pat kontroliuojamas valdžios. Vienas iš pavyzdžių, kai mažesnių JAV miestų televizijos stotys gauna jau parengtą ir sumontuotą naujienų medžiagą (koks nors valdžios atstovas apsimeta žurnalistu ir klausia klausimų, į kuriuos jau yra žinomi ir iš anksto paruošti atsakymai). Kitas aktualus aspektas žurnalistikos diskurse – kai žiniasklaidos priemonės nekritiškai adaptuoja terminus: diktatorius, blogio imperija, islamofašistai. Oficialus valdžios atstovas ištaria šiuos žodžius ir žurnalistai dar neįsigilinę į kontekstą iš karto juos cituoja. JAV prezidento Ronaldo Reigano laikais oficiali žiniasklaida apibūdindavo Sovietų Sąjungą kaip „blogio imperiją“, o Džordžo Bušo jaunesniojo laikais atsirado kitas terminas – islamofašistai.

Šiaurės Karolinos universiteto profesorius Bob Nowell teigė, jog Rugsėjo 11-oji buvo  nauja ir tragiška patirtis Jungtinėms Amerikos Valstijoms. Tačiau visi karai, kurie vyko nuo 2001 metų ir dar tebevykstantys, nėra pateikiami visuomenei iki galo aiškiai. Jei paieškotume informacijos apie masinius naikinimo ginklus, tai 2004 m. Irake jų dar nebuvo. Įvairios žiniasklaidos priemonės priklauso didelėms tarptautinėms korporacijoms. „Jos neturi kariuomenės, bet valstybė turi“. Profesorius pabrėžė ir tai, jog pasaulyje gyvena ne tik daugybė gerų krikščionių, kitų religijų atstovų, bet ir islamo religiją išpažįstančių žmonių. Žiniasklaida palieka įvykių vertinimą visuomenei, tačiau tam tikrų terminų naudojimas neretai prisideda prie neigiamo įvaizdžio suformavimo.

Paskaitos pabaigoje profesorius palinkėjo studentams surasti savo tiesos versiją, juk šiuo metu internete tiek daug informacijos. Todėl prelegentas, baigdamas paskaitą, išsakė mintį, jog žiniasklaida negali mums pasakyti ką galvoti, bet ji gali pasakyti apie ką galvoti.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos