Vytautas Ažušilis: ateinu čia ne uždirbti

 

Vytautas Ažušilis – ekonomistas, habilituotas socialinių mokslų daktaras, vienas iš penkių skaitomiausių rašytojų Lietuvos bibliotekose. Septintą kartą knygų mugėje dalyvaujantis rašytojas su skaitytojais bendravo prie stendo, kuriame buvo eksponuojamos jo knygos.

Kaip gi atsitiko, kad finansininkas tapo rašytoju?

Nuo pat mažens mėgau skaityti. Pas tėvą buvo daug knygų, laikraščių, žurnalų, kuriuos paaugęs tiesiog ryte rydavau. Kadangi prieškario, karo ir pokario metais mūsų kaime vyko daug tragiškų įvykių, man kilo mintis parašyti apie kaimą, pavaizduoti kur nors. Vienintelė bėda, kad baigęs gimnaziją taip ir neišmokau gramatiškai taisyklingai rašyti.

Mamos paragintas išvažiavau mokytis į Vilnių. Įstojau į Sovietų Sąjungos finansų institutą, Vilniaus filialą. Sostinėje išmokau gramatikos.

Pakliuvęs į ligoninę, sugalvojau parašyti savo pirmąjį kūrinį „Roneta“. 1991m. ši knyga trimis leidimais buvo išleista 50 tūkst. egzempliorių tiražu. Taip ir prasidėjo mano kaip rašytojo kelias. Parašiau ir savo kaimo istoriją. Tai romanas „Auksinis Sakalas“, kuriam buvo skirta Amerikos lietuvių literatūros fondo premija.

Rašote įvairius kūrinius: nuo knygučių vaikams iki trilerių, koks yra Jūsų skaitytojas, kam skirti kūriniai?

Rašau tiek jauniems, tiek seniems. Yra knygelių visai mažiems vaikučiams, kurie tik pradeda suprasti pasaulį. Štai knygutės „Atukas“ ir „Adomėlis ir Astutė“ skirti mano proanūkiams, anūkų vaikams, kurių vardais ir pavadinau knygas. Jiems stengiuosi rašyti su pamokymu.

Esu prozininkas, tik žmonos įkalbėtas pradėjau rašyti vaikams. Jaunystėje rašiau eilėraščius, tačiau jų neišliko.

Kokia Jūsų, kaip rašytojo, misija?

Rašydamas vaikams siekiu pamokyti, o suaugusiems – paviešinti istorinius įvykius, kurių daugelis nežino ar nepamena. Pavyzdžiui, knygose „Auksinis Sakalas“ rašau apie kaimo likimą, cikle „Šeši pavasariai“ nuo kolūkių organizavimo iki šių laikų sudėtos trijų kartų istorijos.

Mano tikslas buvo rašyti dalykiškai ir tikroviškai apie tuos faktus, kurie vyko. Mano kūriniuose datų nėra, tačiau žmonės supranta kada viskas vyksta.

Kuo Jums patraukli knygų mugė?

Ateinu čia ne uždirbti, man malonu bendrauti su skaitytojais, malonu, kai ateina žmonės, atvažiavę iš atokesnių miestų ir ieško manęs, teiraujasi naujų kūrinių.

Patalpinta: Rašiniai