Psichologijos vaidmuo šiandien

 

Netikėtu raginimu apsikabinti su šalia sėdinčiuoju ir pastarajam pasakyti: „Labas, mielasis, malonu tave šiandien čia matyti“ prasidėjo knygų leidyklos „Vaga“ surengta diskusija apie psichologijos svarbą šiandieniniame gyvenime.

Diskusijoje dalyvavo ir savo nuomonę apie psichologijos įtaką kasdieniame gyvenime išsakė socialinių mokslų daktaras, knygų „Savimonė“ ir „Socialinė psichologija“ autorius Visvaldas Legkauskas bei psichologijos mokslų daktaras, Žmogaus studijų centro prezidentas, žurnalo „Psichologija Tau“ vyriausiasis redaktorius Gintaras Chomentauskas.

G. Chomentauskas pastebėjo matąs didžiulį susidomėjimą psichologinėmis knygomis ir pasidžiaugė, kad 2009 m. žurnalas „Psichologija Tau“ pagal skaitomumą aplenkė pramoginį leidinį „Cosmopolitan“. „Tai rodo, kad mūsų visuomenė žvelgia giliau ir vien blizgučiai nėra tie dalykai, kurie traukia dėmesį ir prijaukina širdį“, – sakė G. Chomentauskas.

Diskusijoje buvo eksponuojamos penkios knygų leidyklos „Vaga“ išleistos psichologinės knygos. Visvaldas Legkauskas plačiau aptarė tris naujausias.

Donaldas Vudsas Vinikotas (Donald Woods Winnicott) „Žaidimas ir realybė“

Visame pasaulyje žinomas britų psichiatras, psichoanalitikas ir pediatras D. W. Winnicottas, labiausiai vertinamas už didžiulį indėlį aiškinant žmogaus raidos ypatumus, remiantis visapusiškais klinikiniais darbais su kūdikiais ir vaikais.

Knyga skirta tiems, kuriems patinka, kai literatūra priverčia juos mąstyti, ir net užvertus knygą galvoti apie ją. V. Legkauskas šį darbą apibūdino, kaip nelengvą skaityti, pagalbos sau leidinį. „Tiems, kurie mėgsta, kad knyga mestų jiems iššūkį“.

Burhusas Frederikas Skineris (Burrhus Fredericas Skinderis) „Antrasis Voldenas“

Amerikiečių psichologas, mokslininkas, socialinių reformų šalininkas ir poetas B. F. Skinneris, laikomas vienu iš įtakingiausių XX a. psichologų. Psichologinis romanas „Antrasis Voldenas“ įdomus iš profesinės pusės. Anot V. Legkausko, autorius siekia, kad jo mokslas būtų pritaikytas geresnės visuomenės kūrimui. Šioje knygoje geresnė visuomenė grindžiama moksliniais principais.

Klodas M. Steineris (Claude M. Steiner) „Scenarijai, kuriais gyvena žmonės“

Prancūzijoje gimęs klinikinės psichologijos specialistas C. M. Steineris knygoje aiškina savo įsitikinimus, parodydamas, kad žmonės iš prigimties yra sveiki, tačiau ankstyvaisiais gyvenimo metais susikuria elgesio modelį arba gyvenimo scenarijų, paremtą tam tikra, teigiama ir neigiama aplinkinių žmonių įtaka. Taigi, pasąmoningai nusprendžia – bus laimingi ar prislėgti ir visą likusį gyvenimą stengiasi šį sprendimą įgyvendinti. Pagrindinė nagrinėjama tema – ką žmogus gali padaryti, kad išvengtų ar susilpnintų tas problemas, su kuriomis susiduria. Šiame kūrinyje labai aiškiai suderinamas mokslas ir jo praktinis pritaikymas.

Patalpinta: Rašiniai