Knygų mugėje kvepėjo pomidorų sriuba

 

Lietuvą apėmęs kulinarinių knygų bumas neaplenkė ir 11-osios tarptautinės Vilniaus knygų mugės. Be tradiciškai pristatomų grožinės literatūros kūrinių, čia, specialiai įrengtame „Gurmanų susitikimų kampe“, vyko ir kulinarinių knygų pristatymai.

Su skaitytojais susitiko, patiekalų ruošimo subtilybėmis dalinosi ir improvizuotus kulinarinius šou surengė žurnalistė Beata Nicholson, virtuvės šefas Linas Samėnas, menininkė Nomeda Marčėnaitė. Televizijos laidų vedėjas Dainius Martinaitis pristatė naujausią Jamie Oliverio receptų knygą.

Prie viryklės knygų mugėje stojusi B. Nicholson „Gurmanų susitikimų kampe“ jautėsi kaip savo virtuvėje. Klausydamiesi entuziastingo autorės pasakojimo apie knygos „Beatos virtuvė“ atsiradimą, mugės lankytojai galėjo stebėti, kaip žurnalistė ruošė pomidorų sriubą su skrebučiais, kurios vėliau visi ir paragavo.

„Buvau sugalvojusi keisti profesiją, tapti virėja, baigti specialius mokslus, bet supratau, kad darbas televizijoje yra gerokai paprastesnis“, – linksmai papasakojo kulinarijoje save atradusi žurnalistė. Paklausta, kokios kultūros virtuvei atstovauja, knygos autorė drąsiai pasakė, kad jos knygoje – jos namų virtuvė. Pavarčius knygą, kurioje galima rasti ir balandėlių, ir cepelinų, ir bulvinių blynų receptų, supranti, kad tradicinės lietuviškos virtuvės indėlis į Anglijoje gyvenančios moters racioną yra svarus. Tuo neabejoja ir pati Beata, teigdama, kad yra sotaus ir lėto maisto šalininkė. Tarp šimto patiekalų receptų, knygoje rasime ir apmąstymų apie maistą, gyvenimą. Po knygos pristatymo aplinkinės lentynos liko tuščios, o autorė, samtį iškeitusi į rašiklį, toliau bendravo su publika.

Leidykla „Alma littera“ surengė britų virtuvės šefo J. Oliverio knygos „Oliverio ministerija“ pristatymą ir į pagalbą pasikvietė buvusį kulinarinės TV laidos vedėją D. Martinaitį. Knygų mugės svečiai buvo viliojami kepamo šokoladinio vaisių ir riešutų pyrago kvapais ir istorijomis apie legendinį Oliverį. Nors vedėjui drebėjo rankos, o kakta tekėjo prakaitas, pyragas iškepė laiku. Pažvelgus į nuobodžiaujančius žiūrovus buvo matyti, kad šis kulinarinis šou jiems nebuvo itin įdomus. Juolab, kad renginio vedėjas prisipažino pyragą kepantis pirmą kartą. O didesniąją dalį virtuvės ruošos darbų už jį atliko vieno Vilniaus restorano virėjas italas Renato.

Paskutinysis penktadienio vakarą šeimininkauti ėmėsi „auksiniu virtuvės šefu“ tituluojamas Linas Samėnas, mugėje pristatęs „Virtuvės knygą“. Pasak žinomo kulinaro, ši knyga labai universali, apimanti įvairių šalių mitybos kultūrą, joje publikuojami receptai nesudėtingi, tinkantys ir pradedantiesiems, ir didesnę patirtį sukaupusiems naminio maisto mėgėjams. Ruošdamas avižinį saldėsį, knygos autorius nemažai kalbėjo apie improvizaciją virtuvėje, ragino nebijoti eksperimentuoti ir aklai nepasikliauti receptais.

Kulinarinių knygų bumą galima paaiškinti paprastai: sunkmečiu žmonės rečiau lankosi kavinėse bei restoranuose, stoja prie viryklių patys ir ieško naujų idėjų. O iš televizijos ekranų pažįstami veidai, pristatydami savo kulinarines knygas, dar kartą paskatina šeimininkauti namuose ir įpučia naujų kvapų į kiekvieno skaitytojo virtuvę.

Patalpinta: Rašiniai