Kelionėje po knygų šalį

Nuo šurmulio, nesibaigiančių grūsčių geriausiai buvo galima pailsėti ketvirtojoje salėje, kur „Vilniaus knygų mugėje 2010“ vyko renginiai skirti visai šeimai.

Vos įžengus į erdvią salę, pasitinka skambančios fleitos garsai, kviečiantys užsukti į kunigaikščio raštinę ir su žąsies plunksna išraityti įsakymus, paklausyti pasakojimų apie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų raštiją ir netgi paliesti senovinį popierių, išdirbtą iš jaučio odos ar drobės, ir pergamentą.

Tačiau nereikia skubėti. Prieš pradedant kelionę, geriau užsipildyti Knygų šalies piliečio pasą, su kuriuo drąsiai galima žengti toliau.

Paėjus šiek tiek toliau, akys užkliūva už būrelio mažų ir suaugusių vaikų, besibūriuojančių prie Vytauto Gendvilo, kuris nepailsdamas kiekvienam kantriai aiškina, kaip reikia spausdinti brailio raštu. Jau perpratus šią techniką, galima iškiliais taškeliais užkoduoti savo svajonę ant obuoliuko ir perduoti garsiajam iliustratoriui Kęstučiui Kasparavičiui, patikėsiančiam juos nešti Karališkajam Baltajam Sėkmės Drambliui, kurį mugės metu spalvina mažieji lankytojai.

Trumpam apsistojus knygų rišimo „dirbtuvėje“, lankstant knygą origamio būdu ar rašant ant popieriaus, pagaminto iš ryžių, dviejų tūkstančių metų senumo sumi-e būdu, nosį pakutena medumi varvančio korio kvapas. Jis nuveda į dirbtuvėles, kur paiškėja, kad tą, saldžius vaizdinius sukėlusį kvapą, skleidė lydomas natūralus vaškas, kuris vėliau bus išlietas ant vaškinių lentelių. Bet to laukti nereikia, nes šių lentelių – knygelių jau yra, kurios laukia, kada užsinorėjusius ant jos rašyti, galės perkelti į praeitį. O kam jų pritrūks, gali paraižyti ant beržo tošės.

Už visas šias įdomybes, šeimos renginių lankytojai turėtų būti dėkingi jų sumanytojai dailininkei Sigutei Chlebinskaitei. Prieš devynerius metus tokie knygų mugės renginiai prasidėjo nuo jos magistro darbo praktinės dalies idėjos. Sigutė Chlebinskaitė pasakoja, kad ji labai norėjo, jog Knygų mugė nebūtų tik didelis knygynas, kuriame tik pristatomos ir parduodamos knygos.

Baigiantis „Ilgajam penktadieniui“ jau beveik trečdalis Sėkmės Dramblio pasipuošė spalvomis. Keletas svajonių užrašytos ne brailio raštu. Viena iš jų „Noriu turėti truputį geresnę šeimą“. Kita – „Keliauti apie visą pasaulį“. Pastarąją Sėkmės Dramblys nors trumpam padėjo įgyvendinti kiekvienam „Šeimos renginių“ lankytojui – grįžti į vaikystę, persikelti į praeitį, atsidurti kitose šalyse ir rašyti raštu, kaip rašoma ten. Po Knygų mugės, visi šeimos renginiai patrauks į kelionę po Lietuvą.

Patalpinta: Rašiniai