Populiarėjantis interneto radijas

„Bitradio“ savo veiklą pradėjo praėjusių metų spalio 1 dieną. Arnoldo Gedrio nuotr.

Praėjusių metų spalio 1-ąją veiklą pradėjo internetinė radijo stotis „Bitradio“. Pasakysite, kas čia keista – internete jų tiek daug, kad rasti kuo nors išsiskiriančią būtų nelengva. Tačiau „Bitradio“ ir jos įkūrėjas Artūras Glušakovas šiuo metu sulaukia vis daugiau dėmesio. Ne tik dėl populiarėjančios radijo stoties, bet ir dėl to, kad jam – tik 16 metų.

„Bitradio“ savo veiklą pradėjo praėjusių metų spalio 1 dieną. Arnoldo Gedrio nuotr.

Veiklos pradžia

Pastebėjau, kad Lietuvoje nėra daug radijo stočių jaunimui, todėl ir pabandžiau. Manau, man tai pavyko“, – sakė Kauno Purienų vidurinės mokyklos moksleivis Artūras paklaustas, kas pastūmėjo įkurti internetinę radijo stotį. Pašnekovo teigimu, sunkiausia buvo kaip visada – pradėti. Tačiau jo idėją palaikė ne tik draugai, bendraminčiai, bet ir tėvai, tačiau jie turėjo savų sąlygų: „Kuriant radiją tėvai iškėlė sąlygą, kad ši veikla netrukdytų mokslams ir kol kas man sekasi tai suderinti. Spėju tiek pasiruošti mokslams, tiek tvarkyti radijo reikalus.“

Kauniečiui Artūrui šioje veikloje padeda nemaža „Bitradio“ narių komanda. „Čia jaunimas gali ne tik smagiai leisti laiką klausydamiesi muzikos, bet ir išbandyti savo jėgas daugelyje sričių – radijo programų vedimo, reklamos ir dizaino kūrimo, organizacinių gebėjimų“.

Kodėl būtent „Bitradio“? Pavadinimas kilo iš anglų kalbos: „Mūsų radijuje galima išgirsti po ,,gabaliuką“ įvairios muzikos. Būtent ,,gabaliuką“ („bit“ angliškai reiškia gabaliuką, – aut. past.) ir paminėjome pavadinime“.

Dėmesys didėja

Vienos dienos radijo rekordas – 343 klausytojai, o augantis populiarumas atsispindi statistikoje. „Tikslių skaičių nelabai galėčiau pasakyti, kadangi tokios statistikos nevedame. Tačiau dienos metu mūsų klausosi virš 200 klausytojų. Klausytojų rekordas yra 343 ir su šiais skaičiais tarp internetinių radijų mes esame 2-oje vietoje. Radijo startas užfiksuotas esant 74 klausytojams, per 6 mėnesius skaičiai padidėjo 4 kartus“, – pasakojo devintoje klasėje besimokantis Artūras.

Dar daugiau dėmesio kaunietis sulaukė, kai apie jo įkurtą radiją pradėjo rašyti didieji Lietuvos naujienų portalai: „Po tokių naujienų dėmesys suaktyvėjo tiek man, tiek projektui. Sulaukėme pasiūlymo filmuotis laidoje ,,Jaunieji verslininkai“, tačiau dėl laiko stokos nusifilmuoti nepavyko“, – sakė jis.

Internetinį radiją įkūręs Artūras mokosi devintoje klasėje. Asmeninio archyvo nuotr.

Rėmėjai ir vertinimai

„Bitradio“ rėmėjų sąrašas plečiasi, jų paieškomis rūpinasi pats Artūras: „Ieškau pats, kai kurie pasisiūlo patys. Licencijos šiam projektui yra būtinos, bet tai kainuoja brangiai. Surinkti lėšų šio projekto gyvavimui esame priversti, o tai nėra taip lengva“. Jis pridūrė, kad norėtų radiją transliuoti FM bangomis: „Žinoma, aš labai norėčiau įgyvendinti šią įdėją (transliuoti FM bangomis, – aut.past.) ir leisti radiją antžeminemis bangomis, tačiau tai milžiniški pinigai mums, jaunimui. Kol kas, be stiprių rėmėjų tam esame nepajėgūs“.

Jis taip pat sakė, kad radijas susilaukia įvairių vertinimų, tačiau jam nepatinka tokie žmonės, kurie sugeba tik smerkti: „Įvairių nuomonių susilaukiame. Stengiuos priimti kritiką ir į tai atsižvelgti ateityje. Nepatinka tokie žmonės, kurie tik smerkia, ir tai daro tie, kurie patys nieko vertinga nėra padarę. Smagu, kad palaikančių yra kur kas daugiau, ačiū jiems. Po pagyrimų suprantame, jog einame teisinga linkme“.

Radijas ir ateitis

Kalbėdamas apie „Bitradio“ ateitį devintokas teigė, kad apie veiklos plėtrą bus galima kalbėti vėliau: „Laikas parodys, bet Lietuvoje kol kas iš idėjų bei atsidavimo uždirbti nepavyks“. Radijas taip pat nuolat ieško naujų vedėjų. „Mums reikia naujų balsų, idėjų, minčių. Pas mus dirba jaunimas iš visos Lietuvos, įvairaus amžiaus ir muzikinio skonio. Todėl mūsų klausytojų ratas yra gan įvairus. Auditorijos amžius svyruoja nuo 13 iki 35 metų, pats radijas groja ne tik šių dienų populiariausias dainas, tačiau mūsų grojaraštyje yra vietos ir senesnei muzikai“, – pasakojo moksleivis.

Pats Artūras savo ateities nesieja su radiju: „Man tai puikus hobis, tačiau nenoriu to sieti su savo ateitimi. Norėčiau studijuoti teisę“.

Patalpinta: Rašiniai