Mes prašomės būti apiplėšti?

Svetainė „Apiplėšk mane, prašau“ (www.pleaserobme.com) teigia žinanti tikslius adresus namų, kuriuose nieko nėra, ir šiuos duomenis gaunanti iš pačių žmonių skelbiamos informacijos internete. Svetainę sukūrę olandų programuotojai BBC žinioms teigė, kad ji tėra sukurta pavojams, kuriuos sukelia tikslios gyvenamosios vietos nurodymas internete, atskleisti.

Svetainė tyrė populiaraus žaidimo socialiniuose tinkluose „Foursquare“ dalyvius. Iš pastarųjų, nusprendusių paskelbti savo gyvenamąją vietą per„Twitter“, ji ir gauna informaciją.

„Aš ir mano draugas pradėjome „Twitter“ tinkle matyti vis daugiau „Foursquare“ žaidėjų asmeninų duomenų,“ – sakė vienas iš šios svetainės įkūrėjų B. Van Amstelis (Van Amstel). Jis pastebėjo, kad žmonės, prisijungę prie „Twitter“ savo ar draugų namuose, atskleisdavo šių namų adresus. Anot jo, šie žmonės nelabai suvokė tokios informacijos svarbą.

Svetainei „Apiplėšk mane, prašau“ sukurti užteko vos kelių valandų. Kaip sako kūrėjai, tai labai paprastas procesas. Jie tvirtino, kad svetainės artimiausiu metu neketinama panaikinti, tačiau pabrėžė, jog ji buvo sukurta ne tam, kad skatintų nusikaltimus.

„Svetainė nėra pagalba įsilaužėliams. Ne taip seniai žmonės svarstydavo, ar verta skelbti tikrą savo vardą internete. Dabar tai jau praeitas dalykas,“ – teigė B. Van Amstelis. Jis dar pridūrė, jog praktiškai būtų gana nesunku panaudoti internete skelbiamą informaciją įsilaužimams.

Taigi „Twitter“, „Facebook“ ir kitų socialinių tinklų vartotojai raginami gerai pagalvoti, ar verta internete skelbti asmeninę informaciją, kuri gali didinti apiplėšimų ir kitų nusikaltimų grėsmę.

Internete paskelbtus duomenis mato visas pasaulis. Išeidami iš namų, turbūt nepakabinate ant durų ženklo, kad jūsų nėra, tad kodėl taip elgiatės virtualiame pasaulyje?

Paruošta pagal bbc.co.uk

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje