Aidan White: žurnalistika ir demokratija negali išgyventi be bendruomenės

Aidan White paskaita sulaukė didelio  Lietuvos žurnalistų dėmesio. Autoriaus nuotr.
Aidan White paskaita sulaukė didelio Lietuvos žurnalistų dėmesio. Autoriaus nuotr.

Vilniuje įvyko dvidešimtasis „Žurnalistų pusryčių“ renginys. Jame svečiavosi buvęs Tarptautinės žurnalistų federacijos generalinis sekretorius Aidan White, kuris didžiausiai pasaulyje žurnalistų organizacijai vadovavo nuo 1987 iki šių metų balandžio.

A. White yra žinomas žurnalistikos etikos ir darbo judėjimų ekspertas, žodžio laisvės gynėjas. Prieš tapdamas Žurnalistų federacijos vadovu, jis dirbo dienraštyje „The Guardian“, kituose Didžiosios Britanijos leidiniuose.

Aidan White paskaitą pradėjo išskirdamas keturis svarbiausius punktus, kurie yra etiškos žurnalistikos pamatas: pirma – pagarba tiesai, žurnalistas turi gerbti tai, ką žino esant tiesa; antra – būti nepriklausomu, žurnalistas neturi atstovauti kažkokiai kompanijai ar reklamos agentūrai; trečia – tam tikras atsakingumo laipsnis ir ketvirta – aiškumas, skaidrumas.

„News of the World“ laikraštyje kilęs skandalas dėl nelegalių pasiklausymo priemonių, pasak prelegento, buvo ne vienos nakties atvejis. Tai buvo ilgas periodas, per kurį atsirado ir plėtopjosi korupcinė kultūra ir korupciniai santykiai tarp šio laikraščio ir valdžios, policijos ir kitų šaltinių. Korupcija laikraštyje atskleidė, jog spaudos laisvės jame nebuvo.

Žurnalistika ir demokratija negali išgyventi be visuomenės. Net ir geri žurnalistai, kurie, pavyzdžiui, atskleidžia politikų korupciją, yra atakuojami, atleidžiami iš darbo. Šiuo atveju A. White akcentavo profesinių sąjungų vaidmenį, kurios turėtų juos ginti. Būtent per profsąjungas galimas naujo ryšio užmezgimas tarp visuomenės ir etiškai dirbančių žurnalistų. Profesinės sąjungos turėtų peržiūrėti savo organizavimosi ir veikimo strategiją, įtraukti jaunus žmones ir apskritai suburti darbuotojus tam tikrų siekių įgyvendinimui. A. White nuomone, itin svarbu pakeisti žurnalistų įdarbinimo situaciją, nes studentai, pabaigę žurnalistikos studijas, dažnai neranda darbo pagal specialybę.

Kita svarbi problema – naujų žurnalistikos paramos būdų atradimas. Laisvai samdomi žurnalistai dažnai neturi „visos darbo dienos“ darbo. „Mums reikia žurnalistikos ir žurnalistų, jog būtų išlaikyta demokratija,“ – teigė žiniasklaidos ekspertas.

Aidan White paminėjo ir Vengrijos žiniasklaidos situaciją. Jo nuomone, Vengrijos valdžia žiniasklaidai valdyt kuria naują administraciją. Prelegentas retoriškai klausė: kaip galima pasitikėti politiku, kuris savo nuožiūra nustatys, kas yra etiška, o kas ne.

Pranešėjas siūlė ir būdą, kuris, jo manymu, padėtų įgyvendinti etiškos žurnalistikos idėją. Tai  tarptautinio tinklo ir bendradarbiavimo tarp žurnalistų ir visuomenės modelio sukūrimas.

Patalpinta: Naujienos, Žiniasklaida