Pradėk savo žurnalistinį tyrimą dabar

Marjoleincc (Flickr) nuotrauka

Tiriamoji žurnalistika – žurnalistų bendruomenėje vadinama pačia įdomiausia, tačiau kartu ir pačia sudėtingiausia žurnalistikos rūšimi. Dėl finansavimo, informacijos prieinamumo, asmeninio saugumo ir kitų problemų, tiriamoji žurnalistika tapo sunkiai įperkama daugumai žiniasklaidos priemonių, ypač vis karpančiose biudžetą, kaip Lietuvos viešojo informavimo priemonės. Nejaugi tiriamoji žurnalistika, užgimusi JAV kaip visas nusistovėjusias žurnalistikos taisykles griaunantis vėjas, pasmerkta žūti? Šiuolaikiniu technologijų dėka tikrai ne. Žiniasklaidos ekspertas David Westphal teigia, kad tiriamoji žurnalistika atgims liaudyje, nes laikais, kuomet internetas tapo prieinamas kiekvienam, taip pat kiekvienas norintis gali pradėti savo žurnalistinį tyrimą čia ir dabar.

Kaip tą padaryti? Pradėti žurnalistinį tyrimą padės audringų sveikinimų žiniasklaidos visuomenėje susilaukusios nepelno organizacijos: www.propublica.org, kuri stengiasi iš rėmėjų lėšų paremti žurnalistinius tyrimus (informacija atiduodama ne parduodama), ar www.journalismfund.eu, kuri suteikia finansinę paramą žurnalistiniams tyrimams. Tiriamosios žurnalistikos biuras suteikia iki 20 tūkst. eurų pašalpą tyrimams, kurie turi potencialo sukelti ažiotažą visuomenėje. Pagrindinė sąlyga: žurnalistinis tyrimas turi įtraukti bendradarbiavimą tarp žurnalistų, žinomus ir patvirtintus tyrimo metodus ir turi būti originalus, išradingas bei reikalaujantis intensyvaus darbo. Svarbiausia bet kuriam tyrėjui: atkaklumas ir darbštumas. Teks susitaikyti, kad atliekant žurnalistinį tyrimą teks produktyviai praleisti daugybę bemiegių naktų, naršant po dokumentus ir ataskaitas.

Piliečių žurnalistika –  tai vis labiau populiarėjanti žurnalistikos šaka, propaguojama žiniasklaidos priemonėse kaip nemokama žurnalistika, galinti teikti kokybišką produktą. Laikais, kuomet žurnalistu gali būti (teoriškai) kiekvienas, tiriamoji žurnalistika, kuri dažnai asocijuojasi su detektyvų darbu, tampa įmanoma vis platesniam ratui entuziastų, pasiryžusių išsiaiškinti tiesą, jei nesudrebinsiančią visą pasaulį, tai bent priversiančią aiktelėti savo auditoriją.