Studentai tiria: kiek Rusijos šaltinių yra mūsų žiniasklaidoje?

Sausio 6 dieną, 17 valandą, Vilniaus universiteto SENATO SALĖJE (Universiteto g. 3) žurnalistikos studijų magistrantai pristatys „Rusijos informacijos ir žiniasklaidos šaltinių Lietuvos žiniasklaidos kanaluose“ tyrimo rezultatus.

 

Dabar daug kalbama apie Rusijos propagandinę kovą posovietinių visuomenių erdvėje ir atitinkamų valstybių informaciniam saugumui kylančią grėsmę. Visai neseniai Valstybės saugumo departamentas išaiškino schemą, kaip Kremliaus skiriamos lėšos atkeliauja iki Lietuvos žiniasklaidos priemonių. Tokiame kontekste Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto (VU KF) Analitinės žurnalistikos magistrantūros programos studentai atliko tyrimą, kurio tikslas – išsiaiškinti, kaip Rusijos informacijos ir žiniasklaidos šaltiniai dalyvauja Lietuvos žiniasklaidos priemonėse. Remiantis atlikto tyrimo rezultatais, Lietuvos žiniasklaidoje Rusijos informacijos ir žiniasklaidos šaltiniais naudojamasi dažnai – Rusijos informacijos šaltinių pasiskirstymas lietuviškose žiniasklaidos priemonėse, ypač skelbiant žinias apie tarptautinius įvykius, pranoksta 50 proc. Tyrėjai rado ne vieną publikaciją, kurioje buvo remiamasi vien tik rusiškais informacijos ir žiniasklaidos šaltiniais, t. y. vyravo 100 proc. Rusijos šaltinių informacija.

 

Tyrimo dalyviai po vieną arba grupėse analizavo nacionalinių Lietuvos žiniasklaidos priemonių publikacijas bei vaizdo ir garso produkciją per atitinkamą pasirinktą laikotarpį 2015 m. spalio – lapkričio mėn. Po atskirų priemonių analizės tyrėjai parengė bendras išvadas. Studentai tyrė, kokiais Rusijos žiniasklaidos ir informacijos šaltiniais remiasi Lietuvos priemonės ir kiek tokios informacijos yra, analizavo publikacijose rastas iliustracijas bei ieškojo kiek ir kokiais asmenimis iš Rusijos daugiausiai remiamasi Lietuvos analizuotoje žiniasklaidoje.

Renginys Facebook‘e, pasakyk, ar dalyvausi.

Patalpinta: Auditorija