Kalėdų seneli, atrašyk

Nuo 4 iki 11 tūkstančių vaikų kasmet išsiunčia laiškus Kalėdų seneliui. Autorės nuotr.
Nuo 4 iki 11 tūkstančių vaikų kasmet išsiunčia laiškus Kalėdų seneliui. Autorės nuotr.

„Sveikas, Kalėdų Seneli. Sveikinu su artėjančiom Kalėdom. Aš labai laukiu šventų Kalėdų. Pasaulyje yra daug, daug tėvų paliktų ir vargšų vaikų. Manau, kad turėtum aplankyti juos, o tik paskui mus. Nežinau kaip kitiems, bet man tu pats geriausias Kalėdų senelis!!! Linksmų tau šventų Kalėdų ir Naujųjų Metų!“

„Labas Kalėdų Seneli!!!! Laukiau Kalėdų visus metus ir norėčiau tavęs kai ko paprašyti. Kaip jau turbūt žinai, studijuoju. Ir juk žinai, kiek reikia nusipirkti knygų, kiek žodynų. Dar reikia su draugais kur nors nueiti… Ir benzinas pabrango, gerai tau, kad su rogėmis važinėji – pigiu transportu naudojiesi. O pirmakursiams net stipendijos neduoda. Taigi norėčiau paprašyt, kad atsiųstum man pinigėlių visoms šitoms išlaidom arba bent… bent palaikytum mane per sesiją.“

Už laiškus Kalėdų seneliui dėkoju www.kaledusenelis.lt.

Tūkstančiai vaikų ir net vyresnių žmonių rašo laiškus Kalėdų seneliui. Kur patenka vokai, ant kurių užrašyti tik du žodžiai – „Kalėdų seneliui“? Pasirodo, jie nepradingsta.

Paštas – tik tarpininkas

Bandydama išsiaiškinti, kur keliauja laiškai, skirti Kalėdų seneliui, pirmiausia susiekiau su „Lietuvos paštu“. Buvau tikra, kad „Lietuvos pašto“ darbuotojai vietoje Kalėdų senelio neatsakinėja laiškų, tačiau kam jie juos įteikia? Jei ant voko užrašytas koks konkretus adresas – paštas laišką įteikia adresatui. Bet pasitaiko laiškų, kuriuose vaikai tenurodo „Kalėdų seneliui“. Tokie laiškai, pasak „Lietuvos pašto“ Komunikacijos skyriaus vedėjos Jurgitos Surplienės, persiunčiami labdaringai organizacijai „Kalėdų senelio paštas“.

Laiškuose užkoduotos socialinės problemos

Prieš devynerius metus įkurta viešoji įstaiga „Kalėdų senelio paštas“ pavaduoja Kalėdų senelį ir skuba atsakyti į vaikų laiškus. „Kalėdų senelio pašto“ steigėja Eglė Plioplienė skaičiuoja, kad jie kasmet gauna nuo 4 iki 11 tūkstančių laiškų ir į visus juos būna atsakyta. Ši įstaiga vaikų laiškus gauna ištisus metus, tačiau didžiausias jų srautas – lapkričio gruodžio mėnesiais.

E. Plioplienė pasakoja, kad laiškų turinys parodo vaiko gyvenimo lygį. Vieni vaikai Kalėdų senelio prašo kompiuterio ar kitų brangių daiktų, kiti paprastesnių – spalvotų pieštukų. „Pasitaiko, kad laiškuose atsiskleidžia ir socialinės problemos. Tas žinias mes perduodame konkrečioms įstaigoms pagal vaiko gyvenamąją vietą“, – pasakoja E. Plioplienė.

Atsakymai – tik mandagiems internautams

Vis labiau populiarėjant naujausioms technologijoms, Kalėdų senelis irgi turėtų modernėti – susikurti elektroninį paštą ar svetainę. Todėl visiškai nenustebau, kad populiariausioje paieškos sistemoje „Google“ įvedusi žodžius „kalėdų senelis“ radau jo svetainę. Šio puslapio įkūrėjas – dar vienas Kalėdų senelio pagalbininkas Mindaugas Jakas.

Prieš ketverius metus įkurta svetainė kaledusenelis.lt skirta jauniesiems internautams. „XXI amžiuje visi moka naudotis kompiuteriu ir parašyti laišką Kalėdų seneliui, todėl nėra tikslo rašyti šimtus popierinių laiškų. Tik išimtinais atvejais, pavyzdžiui, vaikams su negalia, atsakymus į jų  laiškus siunčiame paprastu paštu“, – pasakoja M. Jakas.

Kaledusenelis.lt laiškus pradeda gauti jau nuo rugsėjo mėnesio, tačiau didžioji jų šūsnis Kalėdų senelio pagalbininkus užgriūna lapkritį. Virtualios Kalėdų senelio komandos nepasiekia tiek laiškų, kiek „Kalėdų senelio pašto“. Vidutiniškai jie gauna apie tūkstantį laiškų. „Jei jie būna neetiški, į juos neatsakinėjame, tad Kalėdų Senelis atsako į maždaug 650“, – aiškina M. Jakas.

Didžioji dalis rašančiųjų – trejų-dešimties metų vaikai. Tačiau, M. Jako teigimu, pasitaiko rašančių ir vyresnių – studentų, vidutinio amžiaus žmonių. Laiškų turinys labai įvairus. Vieni prašo dovanų, kiti vaikai dalijasi šeimų rūpesčiais, pasakoja apie savo augintinius ar rašo, kas jiems yra Kalėdos.

Į vaikų laiškus atsako trys kaledusenelis.lt dirbantys žmonės. Kiekvienas atsakytas laiškas yra vis kitoks. Tai nėra lengva ir ne kiekvienas žmogus gali atsakyti laiškus vaikams, nes, M. Jako žodžiais, žmogus turi jausti vaiko „pulsą“, jo rūpesčius ir džiaugsmus.

Patalpinta: Publikacija