Menas kompiuterio ekrane

menorre

Prieš dešimtmetį sumanęs savaitgalį praleisti teatre ar renginyje, tipiškas lietuvis būtų ėjęs į miestą ar vartęs laikraščių puslapius. Norėdamas neatsilikti nuo meno pasaulio aktualijų – pirkęs „Nemuną“ ar „Šiaurės Atėnus“. Dabar viskas daug paprasčiau: meno naujienos pačios „ateina“ į mūsų namus, nebereikia šalti bibliotekoje ar taupyti žurnalui. Svarbu žinoti – kur ir ko ieškoti. Pateikiame Jums gidą po lietuviškus meno užkampius virtualioje realybėje.

Žurnalų apie meną mėgėjams interneto galimybės ypač palankios – daugumą Lietuvos periodinių leidinių apie meną dabar galima paskaityti patogiai įsitaisius prieš kompiuterio ekraną.

„Septynių meno dienų“ tinklapyje 7md.lt naujausią numerį perskaityti galima jo išleidimo dieną po pietų. Skaitytojams prieinamos visos savaitraščio rubrikos, o norint paskaityti senesnius numerius, tereikia pasirinkti dominančio leidinio datą. Šiuolaikiško dizaino tinklapis taip pat siūlo prenumeruoti naujienas, o bėgančioje eilutėje ekrano apačioje „bėga“ niekad nesustojantis naujienų apie renginius srautas.

Popierinį pirmtaką maloniai primena ir Kauno meno savaitraščio „Nemunas“ (http://test.svs.lt/?Nemunas) tinklapis. Žurnalo įspūdį stiprina ir prie straipsnių nuorodų surašyti puslapiai. Informacija čia kaip ir 7md.lt pateikiama numeriais, o norėdami perskaityti anksčiau išėjusiuosius galite tai padaryti archyve.

Didžiausias nuopelnas perkeliant kultūrą ir meną iš popieriaus į virtualiąją erdvę tenka svetainei Culture.lt: būtent čia jūsų dėmesiui „Literatūra ir menas“, „Šiaurės Atėnai“ , o dar visai neseniai čia buvo galima ieškoti ir „Septynių meno dienų“. Culture.lt rasite nuorodas į ne vieną su kultūra ar konkrečia meno sritimi susijusį tinklapį bei valstybines institucijas. Vis dėlto, šie tinklapiai – tėra periodinių leidinių analogai internete, bet ne savarankiškos virtualios erdvės, skirtos menui ir kultūrai. Tuo tarpu tinklapių, skirtų profesionaliam menui, Lietuvoje nėra gausu.

Vienas iš jų – Kauno menininko namų tinklapis Kamane.lt. Jis apima ne vien Kauno, bet ir visos Lietuvos meno naujienas. Būtent naujienos yra unikali šio tinklapio pusė – jis vienintelis kasdien skelbia Lietuvoje vykstančių profesionalaus meno renginių anonsus ir kitą svarbią meno informaciją. Kamane.lt vyriausioji redaktorė Vida Savičiūnaitė teigia norinti, jog žmonės naujienas pradėtų skaityti ne nuo kriminalų, o nuo kultūros naujienų. Be naujienų tinklapyje taplinamas bendradarbiaujančių autorių, rašančių kultūros ir meno temomis, archyvas. Čia vienoje vietoje galima rasti ir kituose leidiniuose publikuotus tekstus.

Kultūros pasaulis jo nepažįstančiajam – gan painus ir nesuprantamas, o ryžto skaityti ilgus ir sudėtingus straipsnius ne visada atsiranda. Tokiu atveju į pagalbą ateina spalvingas tinklaraštis Menoduobe.com. Pirmiausia ši menui skirta erdvė patraukia savo neįprastu dizainu ir nors tai kiek apsunkina naršymą, neabejotinai skatina pabūti ilgiau. Nuo kitų tinklapių apie šis skiriasi tuo, kad autoriumi gali tapti kiekvienas norintysis ir be tinklaraščio „branduolio“, kurį sudaro keli idėjos autoriai, čia nuolat pasirodo Duobės svečių parašytos apžvalgos apie jiems pažįstamus ir įdomius meno projektus. Pasirinkta tinklaraščio forma ir temų įvairovė suteikia Menoduobe.com lankstumo ir jaukumo – čia su skaitytoju bendraujama paprastai, nesitikint iš jo specialių žinių ar išsilavinimo. Pagrindinis publikacijų kriterijus – įdomumas ir iliustracijos.

Ne mažiau spalvingas, bet jau kiek kitoks tinklapis yra Kulturpolis.lt. Šis virtualus meno žurnalas yra Klaipėdos komunikacijos centro projektas. Daugiausia čia – įvairių sričių menininkų pristatymai, rašyti Kultūrpolio komandos arba paimti iš bendradarbiaujančių tinklapių.  Kultūrpolis stengiasi apimti visą menų spektrą – skirtingoms sritims skirti skyriai periodiškai pasipildo naujais straipsniais, apžvalgomis ir interviu. Tinklapis siūlo įdomią išeitį ir tiems, kurie ilgų tekstų skaityti nenori: galima žiūrėti Kultūrpolio videožurnalą.

Artnews.lt – dar vienas daugiausia į modernųjį meną ir kultūrą orientuotas tinklapis. Nuo prieš tai minėtųjų jis skiriasi tekstų skirstymu ne pagal menų kryptį, o pagal publikavimo formą. Tokie skyriai kaip „Teo(e)retikai“ ar „Kriticzeski sabotaž“ tiesiog provokuoja įsijungti ir paskaityti daugiau. Čia mėginama suvienyti apžvalgas ir, kaip sufleruoja tinklapio pavadinimas, naujienas. Vis dėlto, į tinklapį rašoma gerokai platesne tema nei tik menas – radome tekstą apie socialinį tinklapį Facebook ar pasvarstymų apie komentarus internete.

Šią kelionę būtų galima tęsti ir tęsti – ypač jeigu nuo meno pereitume prie kultūros ar dar bendresnių temų. Ir nors visi tinklapiai yra kažkuo kitokie nei likusieji, visų tikslas vienas – padaryti meną ir kultūrą labiau pasiekiamais, atnešti juos į mūsų kompiuterių ekranus, vadinasi, suteikti galimybę prisiliesti prie meno net tiems, kurie galbūt niekada neieškotų informacijos apie naują parodą ar kokį nors kūrėją.

Patalpinta: Publikacija