Gintaras Karosas – skulptorius, Europos parko įkūrėjas ir prezidentas

Gintaras Karosas

„Reikia gyventi aplinka ar kūriniu, kad jį galėtum formuoti ir bent kiek savo kūryba galėtum prilygti tobulai gamtai“, – sako skulptorius ir Europos parko kūrėjas Gintaras Karosas.

G. Karosą premijai nominavo Lietuvos institutas už menininko kūrybą, kuri „užima išskirtinę vietą Lietuvos šiuolaikinės skulptūros ir kraštovaizdžio meno srityse“. Vienu pagrindiniu jo nuopelnu ši įstaiga įvardina Europos parko, kaip kūrinio, evoliuciją. Amy Dempsey vertindama Gintaro Karoso kuriamą Europos parko kraštovaizdį, prilygina  jį „nenutrūkstamai įvairiausių elementų choreografijai“, ir savo knygoje „Destination Art“ įtraukia Europos parką į 50-tuką įdomiausių pasaulio meno vietų.

Europos parką – 55 hektarų skulptūrinį reljefą su atskirais, bet įkomponuotais į bendrą visumą kitais meno kūriniais, pats G. Karosas vadina „savo gyvenimo projektu“, kuris yra jo ir visų kitų kartu dirbančių žmonių indėlis į Lietuvą.

Europos parko idėja, iki 1987 tebuvusi vizija jauno menininko galvoje, įgyvendinta, kaip sako G. Karosas, turint du pagrindinius tikslus: šiuolaikinio meno muziejaus po atviru dangumi įkūrimą ir  Europos geografinio centro įprasminimą meno kalba.

„Siekiu, kad mano meno kūrinių kalba būtų kuo minimalesnė, be nereikalingų apnašų ir tuščiažodžiavimo, atspindėtų esmę“, – sako G. Karosas, pastaraisiais metais užsiėmęs ir didžiulių gabaritinių skulptūrų kūryba.

Patalpinta: Publikacija