Rinkos santykiai švietimo sistemoje

Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto ketvirtadienį, lapkričio 12 dieną surengtame seminare pranešimą, kuris vadinosi „Švietimas ir ekonomikos dėsniai – (ne)galima ignoruoti“, skaitė Lietuvos laisvosios rinkos instituto viceprezidentas Giedrius Kadziauskas.
Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) yra privati, pelno nesiekianti, nepolitinė organizacija, įsteigta 1990 metais įtvirtinti asmens laisvės ir atsakomybės, laisvosios rinkos bei ribotos valdžios idėjas.

G. Kadziauskas savo pranešime nagrinėjo įvairius ekonomikos dėsnius, svarstė, kaip tai gali paveikti dabartinę Lietuvos švietimo sistemą, ar apskritai rinka gali turėti kiek nors įtakos švietimo sistemai, ar tai tiesiog yra klaidingas požiūris.

Giedrius Kadziauskas. Svetainės Lrinka.lt nuotrauka.

Svečias taip pat užsiminė apie konkurenciją švietimo sistemoje, mat ji veikia nepriklausomai nuo to, ar yra formaliai leidžiama. Pasak G. Kadziausko, pati konkurencija padeda spręsti problemas švietime, skatina atsirinkti svarbiausius dalykus.

„Švietimo sistema turi būti prieinama visiems“, – teigė G. Kadziauskas. Savo pranešime svečias taip pat minėjo, jog, jo manymu, rinkos švietime turėtų būti kuo mažiau. Mat švietimo paslaugos visada bus rizikingos.

Kiek vėliau vykusioje diskusijoje tarp G. Kadziausko bei seminare dalyvavusių dėstytojų bei studentų buvo aptariami švietimo sistemos išskirtinumo, privačių ir valstybinių mokyklų finansavimo ir studentų imamų paskolų sistemos klausimai.

Patalpinta: Auditorija