Irane ir toliau suimami žurnalistai

Faramarz nuotraukoje – protesto demonstracijos Irane
Faramarz nuotraukoje – protesto demonstracijos Irane
Tarptautinė  žurnalistų draugija „Reporteriai be sienų“ (Reporters Without Borders) išreiškė didelį susirūpinimą, jog Irane ir toliau spaudai nėra suteikiama pakankamai laisvės. Maža to, beveik kasdien šalyje suimama po kelis tiek užsienio, tiek ir Irano žurnalistus.

Nuo birželio 12 dienos, kai šalyje vyko prezidento rinkimai, buvo suimti daugiau nei 100 žurnalistų  bei kibernetinių disidentų. Dar trys žurnalistai – prancūzas ir du iraniečiai – buvo suimti vos prieš kelias dienas. Suimtųjų kolegos ar artimieji, pasak „Reporterių be sienų“, taip ir nežino, kuo žurnalistai yra kaltinami.

Per beveik pusmetį jau pusšimtis žurnalistų privalėjo palikti šalį, tuo tarpu tie, kurie liko, yra nuolat persekiojami. Šalies valdžia nesuteikia pakankamai laisvės spaudai, nuolat priima įstatymus, kurie tvarką dar labiau sugriežtina.

Bene pagrindinis įstatymas buvo priimtas dar birželio viduryje, kai Irano kultūros ministerija uždraudė skelbti bet kokią informaciją, dalyvauti įvairiose mitinguose ir masiniuose renginiuose tam neturint specialaus vyriausybės išduoto leidimo.

„Žurnalistai yra grobiami arba nelegaliai sulaikomi,- teigia „Reporteriai be sienų“. „Situacija yra labai komplikuota, nes kartais atrodo, jog vis dar gyvename Stalino laikais, kai skiriamos griežtos bausmės žurnalistams, penkeri ar šešeri metai kalėjimo, be jokios teisės į apeliaciją. Tai yra netoleruotina. Tarptautinė bendruomenė turi ateiti į Irano žurnalistų pagalbą.“

Parengta pagal interneto žiniasklaidą

Patalpinta: Pasaulyje, Žiniasklaida