„Homo ludens“: nuo rudeniško sąstingio jonaviečiai jau dvyliktąjį kartą ginasi menais

main

Jonavą įprasta minėti ne kultūros, bet ekonomikos ir pramonės kontekste. O jeigu kultūros – dažniausiai kalbant apie garsiąsias jonaviečių Jonines. Tačiau priešpaskutinį spalio savaitgalį į Jonavą pasimėgauti šokio, teatro ir muzikos renginiais susirinko šiuolaikinio meno mylėtojai. Jau dvyliktąjį kartą čia vyko menų forumas „Homo ludens“.

Kasmetinis kelių dienų renginys, ypač tokiame nedideliame mieste, rodos, turėtų apimti visą viešąją erdvę: parkus, aikštes ir kitas menui tinkamas vietas. Juo labiau, kai ne sykį teko eiti per „Homo ludens“ skulptūrų parkelį, kuriame kasmet pastatoma po skulptūrą. Atrodo, tai viso miesto renginys. Deja, teko kiek nusivilti: šis „Homo ludens“ – gal dėl prasto oro, o gal dėl renginių specifiškumo – „pasislėpė“ Jonavos kultūros centre ir iš ten koją iškėlė tik pažvelgti į parką papildžiusią šio festivalio skulptūrą.

Vis dėlto renginių kokybė buvo maloniai kontrastinga kainai: už kuklų penkių ar dešimties litų mokestį buvo galima sudalyvauti paskaitoje, seminare ar koncerte – kai kurios kainos buvo bent perpus mažesnės nei įprasta. Pasinaudojome šia proga ir aplankėme „Skylės“ koncertą bei surizikavome užsukti į „Jam Session“ – negirdėtas buvo nė vieno pasirodyti turėjusio muzikanto vardas. Nė vienu koncertu nenusivylėme.

Jonavoje gyvenimas tuo tarpu tekėjo įprasta vaga. Apie vykstantį menų forumą galėjai atspėti tik iš kelių plakatų ir pagyvėjimo prie kultūros centro. Pirmasis įspūdis kiek nuviliantis. Tačiau nepasikliovus juo ir pasiryžus į „Homo ludens“ veiksmą pasižiūrėti iš vidaus, labai maloniai nustembi: šis meno forumas vertas dėmesio, net jei tenka vėsų rudens savaitgalį specialiai dėl to vykti į Jonavą.

Grupės „Skylė“ pasirodymas

Menų forume „Homo ludens“ koncertavo ir grupė „Skylė“. Koncertas truko net dvi valandas, per kurias buvo galima išgirsti ir vos keliuose koncertuose skambėjusias, ir pačias seniausias dainas – tokie kūriniai kaip „Žiema“, „Kazokai“ ar „Gangas“ nukėlė klausytojus bent dešimčia metų atgal. Vis dėlto didžiausio klausytojų entuziazmo sulaukė koncerto pabaigoje skambėjusios dainos iš albumo „Povandeninės kronikos“.

Jam Session

 

Iki pat vėlyvo šeštadienio vakaro kamerinėje atmosferoje, publikai besišildant karšto vyno taurėmis iš šalimais įsikūrusios kavinės, vyko trumpi įvairių atlikėjų pasirodymai. Skambėjo svečio iš Meksikos Carloso Alkarezo Romero Giordano smuiku atliekamos melodijos, vėliau prie jo prisijungė renginio šeimininkai, sudarydami improvizuotą džiazo trio. Po šios nedidelės įžangos į sceną užkopė klaipėdiečių sekstetas „Old City“. Publiką jie žavėjo profesionalumu ir nuotaikingomis melodijomis, kurios kelis klausytojus suviliojo ir pašokti.

Užkulisiai ir aplinka

Renginio proga Jonavos kultūros centras pasipuošė išradingomis dekoracijomis iš plėvelės, o ant rudenėjančių aplinkinių medžių „pražydo“ žiedai iš plastikinių butelių.

Penktadienį buvo atidarytos ir dvi parodos: kultūros centro hole eksponuotos Andriaus Repšio pagautos ankstesniųjų „Homo ludens“ akimirkos, o galerijoje – latvės dailininkės Jelenos Griščenko darbai. Tiesa, pastaruosius jau šeštadienį kiek nustelbė galerijoje įsikūrusios dirbtuvėlės, kuriose virė meno akcijų darbai.

Patalpinta: Publikacija