Chris Nichol: „Kiekviena auditorija nori, kad jums pasisektų.“

Chris Nichol. Nuotrauka iš „Oratio Lingua“ svetainės.
Chris Nichol. Nuotrauka iš „Oratio Lingua“ svetainės.
Valdyti savo kūno kalbą. Sutelkti dėmesį į auditoriją. Išlaikyti akių kontaktą. Tokius patarimus galėjo išgirsti visi lapkričio 11 d. lankęsi Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete, kur savo žiniomis dalijosi viešosios komunikacijos ekspertas ir „Oratio lingua“ įkūrėjas Chris Nichol.

Paskaitoje Chris Nichol trumpai pristatė pagrindines viešosios kalbos taisykles, paminėjo dažniausiai sutinkamas klaidas bei pabrėžė, jog efektyviai perteikti informaciją mums labiausiai trukdo nemokėjimas tinkamai reaguoti į auditorijos skiriamą dėmesį: „Geriausiai valdyti skiriamą dėmesį moka vaikai. Jei skirsite jiems dėmesio, jie prašys jo dar daugiau ir tuo mėgausis.“ – kalbėjo C. Nichol. Paauglystės laikotarpiu šie įgūdžiai prarandami ir vėl „atgimsta“ tik pasiekus penkiasdešimtuosius metus.

Viešosios komunikacijos ekspertas taip pat kaip didelę grėsmę komunikacijos efektyvumui įvardino nesėkmės baimę. Anot C. Nichol, ši baimė susiformavusi dar pirmykščio žmogaus sąmonėje, kuomet vienas žmogus buvo atsakingas už visos genties gerovę. Įveikti šią baimę padeda išankstinis teigiamas nusiteikimas prieš auditoriją: „Kiekviena auditorija nori, kad jums pasisektų. Jie nori spektaklio, malonumo. Tai pasiekti yra jūsų tikslas“, – aiškino C. Nichol.

Viešųjų kalbų dėstytojas negailėjo patarimų žurnalistams: „Duokite pašnekovui laisvės, leiskite jam atsiskleisti, suformuokite ryšį neįpareigojančiais, asmeniniais klausimais tam, jog išgirstumėte tiesą.“ Kaip vieną iš tinkamo žurnalistinio interviu pavyzdžių C. Nichol pateikė vaidybinį filmą „Frostas prieš Niksoną“, sukurtą 2008 m.

Paklaustas ar oratoriaus gebėjimai yra talentas, C. Nichol nustebina: „Oratorystės menas išmokstamas. Visi tai gali. Svarbiausia, gebėjimas suprasti žmones“. Viešosios komunikacijos ekspertas tvirtino, jog pranešimo tema nesusijusi su komunikacijos ryšio kūrimu auditorijos atžvilgiu, tad kiekviena kalba gali būti išgirsta, jei bus tinkamai pranešta.

Apie Chris Nichol:

Baigė teologijos studijas, atliko trijų metų trukmės viešo kalbėjimo mokslus ir praktiką, Kanadoje, Albertos provincijoje, tris mėnesius nedidelei auditorijai vedė viešo kalbėjimo praktinius užsiėmimus Ontario provincijoje, Kanadoje, bei tris mėnesius didelei auditorijai (+1000) vedė viešo kalbėjimo ir analizės praktinius užsiėmimus Teksase, Dalaso mieste. Įgijęs išsilavinimą, atvyko į Lietuvą, čia įkūrė „Oratio lingua“ įmonę, kurios pagrindinis tikslas – viešojo kalbėjimo meno mokymas. Lietuvoje Chris Nichol dirba jau 12 metų.

Patalpinta: Auditorija