Kinijoje sparčiai plinta internetinė žiniasklaida

BeijingTiananmenSquare

Internetinė  žiniasklaida pasiekia vis aukštesnius reitingus visame pasaulyje. Geriausias šio teiginio pavyzdys – Kinija.

Kinijoje interneto vartotojų, pasak Bernardinai.lt, daugiau nei JAV gyventojų. Tai priklauso ir nuo internetinių svetainių skaičiaus. Jų – per 13 mln. Tačiau tik nedaugelis išvengia politinės cenzūros. Šioje šalyje egzistuoja nemažai įstatymų, kurie įvairiais būdais cenzūruoja portalus.

Pavyzdžiui, užsieniečiai internetu gali naudotis tik po mėnesio nuo savo atvykimo, patys kinai žaisdami videožaidimus turi registruotis tikraisiais vardais, jei straipsnis juodina valdžią – jis taip pat bus blokuojamas. Vos prieš kelias savaites buvo priimtas įstatymas, draudžiantis internete diskutuoti apie separatizmą, rašo portalas Lzinios.lt. Kinijos valdžia nuolatos stebina vakariečius panašiais įstatymais.

Nors Kinijoje internetas labai stipriai kontroliuojamas, tačiau jame gausu vakarietiškąjį bulvarą primenančių portalų. Taip pat egzistuoja platus „kontrabandininkų“ tinklas, su kuriuo intensyviai kovoja valdžia. Šiuo metu vis labiau populiarėja internetinės parduotuvės.

Apie Kinijos žiniasklaidos cenzūravimą kabama jau labai seniai, bet tai visiškai nekeičia padėties. Tačiau, mokslininkų teigimu, net ir stipriausias valdymas negalės užkirsti kelio vienai populiariausių žiniasklaidos rūšių – internetui.

Parengta pagal interneto žiniasklaidą.

Patalpinta: Pasaulyje, Žiniasklaida