Du Amerikos interneto milžinai priešinasi N. Sarkozy siūlymams reguliuoti internetą

Savo „Facebook“ svetainėje N. Sarkozy  rašo, jog buvo gera diskutuoti su Marku Zuckerbergu, kuris yra puikus jaunas verslininkas ir draugiškas žmogus. Prancūzijos prezidentas džiaugiasi, kad e-G8 forume galima buvo aptarti ne tik interneto ateitį, bet ir kalbėti apie įvairių jo dalyvių: vartotojų, verslo vadovų ir valstybės tarnautojų atsakomybę. Nuotrauka iš N. Sarkozy „Facebook“ svetainės.
Savo „Facebook“ svetainėje N. Sarkozy rašo, jog buvo gera diskutuoti su Marku Zuckerbergu, kuris yra puikus jaunas verslininkas ir draugiškas žmogus. Prancūzijos prezidentas džiaugiasi, kad e-G8 forume galima buvo aptarti ne tik interneto ateitį, bet ir kalbėti apie įvairių jo dalyvių: vartotojų, verslo vadovų ir valstybės tarnautojų atsakomybę. Nuotrauka iš N. Sarkozy „Facebook“ svetainės.

Dviejų dienų „G8″ (Didžiojo aštuoneto) susitikime  Deauville, Prancūzijoje  „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas ir „Google“ bendrovės vykdomasis valdybos pirmininkas Erikas Schmidtas neigiamai vertino Prancūzijos prezidento Nicolo Sarkozy teiginius dėl interneto reguliavimo.

Amerikos interneto milžinų atstovai dalyvavo kasmetiniame Didžiojo aštuoneto grupės, sudarytos iš šešių technologijų kompanijų vadovų, susitikime, kuriame buvo aptariami siūlymai dėl interneto reguliavimo ir intelektinės nuosavybės teisių apsaugos.

„Būtų nesuderinama atskirti vyriausybę nuo šio susirinkimo. Turime nepamiršti, kad vyriausybės yra vieninteliai teisėti visuomenės atstovai demokratijoje,“ – pradėdamas e-G8 forumą sakė Prancūzijos prezidentas. N. Sarkozy pabrėžė, kad, jei tai pamirštume, rizikuotume demokratijos chaosu ir netvarka. Susitikime jis  akcentavo: „Jeigu pamirštume vyriausybei patikėtas pareigas, tiesiog supainiotume populizmą su nuomonių demokratija.”

Tačiau Amerikos interneto bendrovių atstovai E. Schmidtas ir M. Zuckerbergas neparodė didelio pritarimo dėl interneto reguliavimo, kurio tvarką nustatytų šalies vyriausybė. E. Schmidtas užsiminė, kad, jeigu vyriausybės realizuos „kvailas“ taisykles, tai tik sulėtins interneto augimą.

„Technologijos plėsis greičiau negu veiks vyriausybės, todėl nepriimkite įstatymų, kol nesuvokiate galimų jų padarinių,“ – plenarinėje sesijoje kalbėjo E. Schmidtas.

M. Zuckerbergas buvo diplomatiškesnis tikriausiai dėl to, kad Prancūzijos prezidento nustatyta sąsaja tarp demokratijos ir interneto buvo tiesioginis rezultatas, kaip socialinės medijos, pavyzdžiui, „Facebook“ sukėlė revoliuciją Artimuosiuose Rytuose. Jis tik užsiminė, jog interneto reguliavimas nėra realiai įvykdomas tikslas.

Po dviejų dienų sesijos interneto bendrovių atstovai sutarė susitikti ir pateikti rekomendacijas G-8 vadovams.

Parengta pagal „National Journal“ informaciją.

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje