Tėvai padeda mažamečiams registruotis „Facebook“ tinkle

Šiandien nieko nebestebina, kad daugybė mažamečių yra susikūrę anketas „Facebook“ tinkle. Nors šiame socialiniame tinklalapyje vaikams registruotis galima tik turint 13 metų, tačiau milijonai mažamečių sugebėjo šį reikalavimą apeiti.

Neretai savo atžaloms prisiregistruoti padeda patys tėvai. Tai yra naujo tyrimo, šią savaitę publikuoto interneto žurnale ,,First Monday“, išvados.

Didžioji dauguma, net 95 proc. prie socialinio tinklo norinčių prisijungti dešimtmečių tėvų žinojo ką daro jų vaikai, o 78 proc. netgi patys padėjo savo atžaloms prisiregistruoti. Tyrimo duomenimis, 11 -12 metų vaikų tėvų aktyvumas registracijos procese buvo mažesnis.

89 proc. apklaustų tėvų manė, kad norint prisiregistruoti „Facebook“ tinkle turi būti nurodyta minimalaus amžiaus riba, tačiau 78 proc. apklausos dalyvių teigė tikintys, kad tam tikromis aplinkybėmis šiuo socialiniu tinklalapiu gali naudotis ir vaikai, neatitinkantys nurodyto amžiaus cenzo. Paklausti, kokios galėtų būti tos aplinkybės, tėvai įvardijo su mokykla susijusią veiklą ir bendravimą su kitais šeimos nariais.

Pats „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas tikino, kad jaunesniems nei 13 metų vaikams turėtų būti leista naudotis šia paslauga, nes virtualus bendravimas yra svarbi ugdymo dalis.

Pavasarį apie vartotojus atliktas tyrimas parodė, kad jaunesnių negu 13 metų „Facebook“ prisiregistravusių vaikų yra 7,5 milijono.

Priežastis, dėl kurios ribojamas vartotojų amžius, yra JAV galiojantis Vaikų privatumo apsaugos internete įstatymas (Children’s Online Privacy Protection Act arba COPPA), draudžiantis įmonėms rinkti informaciją iš vaikų, kurių amžius nesiekia 13 metų. Tačiau ataskaitos autoriai abejoja šio įstatymo efektyvumu, nes mano, kad mažamečių tėvai nelabai jį supranta.

Parengta pagal CNN informaciją

Patalpinta: Pasaulyje, Žiniasklaida