Europos Sąjunga svarsto įstatymo projektą, kuris apribos interneto vartotojų laisvę

Tarptautinė žurnalistų draugija „Reporteriai be sienų“ (Reporters Without Borders) išreiškė susirūpinimą dėl šiuo metu Europos Parlamente svarstomo „Telekomo paketo“ (Telecoms Package), kuris gali turėti tiesioginių neigiamų padarinių tinklaraštininkams ir kitiems interneto vartotojams.

Expressen.se nuotr.

Svarstomas projektas įgalintų interneto operatorius keisti teikiamo ryšio srautus, kaip tik jie užsimanytų. Pavyzdžiui, būtų galima lengviau prisijungti bei naršyti stambios kompanijos tinklapį, tačiau sunkiau ieškoti informacijos ar siųsti duomenis iš privačių tinklaraščių. Tokia galia interneto tiekėjams neturėtų būti suteikta, nes tai prieštarautų interneto neutralumo idėjai, kuri teigia, kad interneto ryšys turi būti prieinamas vienodai visiems, be jokių technologinių suvaržymų, jeigu tik vartotojas laiku apmoka sąskaitas. Joks interneto paslaugų tiekėjas varžyti ar skatinti tam tikros informacijos sklaidos priemonės (pvz.: interneto paslaugų tiekimo įmonės „Verizon“ ir „Comcast“, kurios valdo ir mobiliųjų telefonų tinklus, savo vartotojams apriboja pokalbių programos „Skype“ veikimą, kad gautų didesnį pelną iš mobiliojo ryšio paslaugų). Vieninteliai pateisinami apribojimai yra dėl techninių kliūčių arba kai interneto vartotojo informacija gali būti kenksminga.

„Šis projektas gali būti itin žalingas. Jei interneto neutralumas ES nebus garantuotas, greičiausiai kai kurios kompanijos persikels į JAV, kad išvengtų galimos diskriminacijos ir apribojimų Europoje“ teigia „Reporteriai be sienų“. Daugiau nei 80 organizacijų iš penkiolikos Europos šalių pasirašė atvirą susirūpinimo laišką, skirtą Europos Parlamentui. Šiuo metu projektas yra svarstomas Europos Tarybos, o sprendimas turėtų paaiškėti šio mėnesio gale.

Parengta pagal interneto žiniasklaidą.