Du žemynai – vienas bendras pasirinkimas

Tianyue Liu – pirmą kartą į Lietuvą iš Kinijos atvyko prieš trejus metus. Samsonas Toye – nigerietis, į Lietuvą atsikraustęs prieš penkerius metus. Tianyue Liu – Lietuvos edukologijos universitete dėsto kinų kalbą ir kultūrą, Samsonas Toye – Lietuvos moksleiviams ir studentams skaito motyvacines paskaitas ir mąsto, kaip sustiprinti Lietuvos ir Nigerijos santykius. Šiuos iš pirmo žvilgsnio skirtingus žmones sieja vienas dalykas – iš viso pasaulio šalių savo svajonę įgyvendinti ir laimės ieškoti jie nusprendė  Lietuvoje.

Tianyue Liu. Asmeninio archyvo nuotr.Tianyue Liu. Asmeninio archyvo nuotr.

Įspūdis apie Lietuvą iš atsiliepimų internete

Šiuo metu Lietuvos edukologijos universitete kinų kalbą ir kultūrą dėstanti 23 metų Tianyue Liu sakė, jog pirmą kartą į Lietuvą atvyko dar studijuodama universitete pagal mainų programą Erasmus. Ši patirtis jai tapo svaria priežastimi atvykti į Lietuvą antrą kartą.

„2014 m. pirmą kartą atvykau į Lietuvą. Man patiko čia gyventi, norėjau grįžti, todėl nusprendžiau atvykti dar kartą“, – kalbėjo mergina.

24 metų iš Nigerijos kilęs Samsonas Toye kurį laiką gyveno Baltarusijoje, o tik vėliau persikėlė į Lietuvą. Nigerietis turi paramos fondą, kuriuo siekia padėti Nigerijoje vargingai gyvenantiems vaikams. Penkerius metus Lietuvoje gyvenantis vaikinas tikino, kad atvykti į šalį paskatino geri atsiliepimai apie Lietuvą internete.

„Apsispręsti dėl atvykimo į Lietuvą padėjo ne tik atsiliepimai, bet ir galimybė aplankyti kitas užsienio šalis gyvenant Lietuvoje. Be to, Lietuvoje  yra pigiau pragyventi nei kitose Europos šalyse“, – atviravo Samsonas.

Tolerantiškesni – jauni žmonės

Iš Kinijos atvykusi Tianyue Liu nuogąstavo, jog daugelis lietuvių nėra tolerantiški žmonės. „Lietuviai yra mandagūs, tačiau ne visada tolerantiški. Vis dėlto čia, Lietuvoje, esu sutikusi žmonių, kurie buvo pakantūs. Pavyzdžiui, vieną kartą ėjau gatve ir vietinis vyrukas pradėjo mane kalbinti, mes šnekėjome apie Lietuvą. Tai buvo malonus gestas“, – savo patirtimi dalinosi Tianyue Liu.

Vilniaus Socialinių mokslų kolegijoje tarptautinių studijų vadovu dirbančio Samsono Toye nuomone, žmonės Lietuvoje yra malonūs, tačiau pernelyg kuklūs ir šalti. Jie atrodo tolerantiški, tačiau ne visi. Jauni žmonės yra tolerantiškesni.

Samsonas Toye. Asmeninio archyvo nuotr.
Samsonas Toye. Asmeninio archyvo nuotr.

Prisitaikyti prireikė ne vieno mėnesio

Kinė Tianyue Liu sakė, kad pirmą kartą Lietuvoje ji patyrė kultūrinį šoką, jautėsi vieniša. Antrą kartą prisitaikyti buvo lengviau.

„Kai atvykau į Lietuvą su Erasmus programa, man buvo 20 metų. Pirmieji mėnesiai buvo siaubingi, nes tai buvo pirmas kartas, kai aš buvau taip toli nuo namų. Aš nieko nepažinojau, negalėjau laisvai kalbėti angliškai. Pirmuosius mėnesius jaučiausi labai vieniša. Po trijų mėnesių pradėjau jaustis geriau, ėmiau save analizuoti, sužinojau daug dalykų apie save, kurių anksčiau nežinojau. Antrą kartą atvykus buvo lengviau. Susiradau nemažai draugų iš Lietuvos ir kitų šalių. Tąkart nepajutau kultūrinio šoko“, – sakė Tianyue Liu.

Priešingai nei Tianyue Liu, nigerietis Samsonas tvirtino, kad prisitaikymas jam nebuvo problema. „Aš prisitaikiau labai greitai, nes man padėjo draugai. Jie išmokė mane, ką ir kada reikia sakyti“, – aiškino Samsonas Toye.

Stebina kai kurie įpročiai

Paklaustas, kuo skiriasi Nigerijoje gyvenantys žmonės ir lietuviai, Samsonas paminėjo lietuvių virtuvę. „Lietuviai linkę valgyti daug patiekalų iš bulvių, mums tai nebūdinga“, – sakė vaikinas. Tianyue Liu taip pat išreiškė nuostabą dėl tokio didelio lietuvių poreikio bulvių patiekalams.

Anot Tianyue Liu, keista, kad Lietuvoje žmonės dirba tik aštuonias valandas, o parduotuvės užsidaro dešimtą vakaro. Kinijoje žmonės dirba beveik dvylika valandų. „Mes, iš Kinijos kilę žmonės, galvojame, kad jeigu atidarysime parduotuvę anksčiau ir uždarysime ją vėliau, daugiau uždirbsime“, – pasakojo kinė.

Kalbėdamas apie lietuviams būdingus bruožus Samsonas pastebi – lietuviai vartoja daug alkoholio, šalyje daug rūkančių žmonių. Tianyue Liu iš Kinijos mato kitą lietuvių pusę: „Lietuviai mėgsta kavą. Visur, kur einu, matau kavos aparatus, žmones su kavos puodeliais. Kinijoje to nėra.“

Žavi gamta, žmonės ir mokslas

Nigerietis Samsonas Toye pasakojo, kad vaikystėje augo griežtoje šeimoje, kur išsilavinimas buvo labai svarbus, todėl mokslas jam vertybė. „Mokslo kokybė Lietuvoje turi labai aukštus standartus. Man patinka lietuvių gyvenimo stilius, išsilavinimo galimybės“, – kalbėjo jis.

Tianyue Liu žavi Lietuvos gamta ir žmonės. Pasak jos, Lietuvos gyvenimo tempas, šiltieji metų laikai – vasara, pavasaris, suteikia laimės ir džiaugsmo. „Lietuva labai graži šalis. Jūsų, lietuvių, akys yra unikalios. Jos labai didelės. Mane stebina ir lietuvių plaukų spalva, kadangi Kinijoje būdinga tik juoda spalva, o Lietuvoje –  įvairios spalvos“, – pastebėjo Tianyue Liu.

Samsonas Toye, kaip ir Tianyue Liu, išreiškė susižavėjimą Lietuvos klimatu: „Tarp Lietuvos ir Nigerijos yra didžiulis klimato skirtumas. Nigerijoje nėra sniego, o Lietuvoje jūs turite daug sniego žiemos laikotarpiu. Šis oras mane sužavėjo, nes nuo vaikystės svajojau gyventi ten, kur krenta sniegas ir oras yra šaltas.“

Iš skirtingų žemynų – Afrikos ir Azijos atvykę jauni žmonės sutiko, kad skirtingi metų laikai, aukštos išsilavinimo galimybės bei specifiniai lietuvių bruožai, yra tai, kas Lietuvą daro unikalia.

 

Patalpinta: Rašiniai