Paviešino naujus dokumentus

Lapkričio 28-ąją pasaulį apskriejo žinia apie naujausią „WikiLeaks“ smūgį Jungtinių Amerikos Valstybių vyriausybei, kai buvo paviešinta per 250000 slaptų JAV ambasadoms priklausančių dokumentų.

„Amerikiečiai turėtų nemenkai susigėsti – dokumentai atskleidžia tikrąją JAV diplomatų nuomonę apie kai kurias šalis ir jų požiūris tam tikrais atvejais rodosi itin negatyvus. Po šių dokumentų paviešinimo gali nukentėti JAV santykiai su kai kuriomis valstybėmis“, – savo įžvalgas pateikia vokiečių žurnalas „Der Spiegel“.

Paviešinti dokumentai, kurių dauguma buvo sukurti nuo 2003-iųjų iki šių metų vasario, parodo pasauliui naują JAV veidą, atskleidžia šalies aroganciją. Dokumentuose pateikiamos skirtingų šalių lyderių charakteristikos, sukurti pastarųjų apibrėžimai. Štai kalbėdami apie Rusijos politinius lyderius amerikiečių diplomatai Rusijos prezidentą D. Medvedevą įvardija kaip blankų ir neryžtingą, o premjerą V. Putiną laiko tikruoju diktatoriumi. Dokumentuose minimi ir kiti Azijos bei Europos šalių lyderiai.

Susirašinėjimus tarp Vašingtono ir JAV ambasadų visame pasaulyje „WikiLeaks“ perdavė keliems didžiausioms naujienų svetainėms, tokioms kaip britų „The Guardian“, vokiečių „Der Spiegel“ bei amerikiečių „The New York Times“.

Kelios dienos prieš informacijos paviešinimą Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės departamentas buvo kreipęsis į „WikiLeaks“ teigdamas, jog šių dokumentų atskleidimas turėtų rimtų pasėkmių netik pasaulio politikai, bet ir žmonių gyvybėms.

Teigiama, jog 882-juose kol kas dar nepaviešintuose dokumentuose minima Lietuva.

Paruošta pagal „Der Spiegel“, „The New York Times“ ir „Washington Post“.

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje