Neatrastas Vilnius

Literatų g. kūriniai

Tūkstančius kartų žygiuojate centrine miesto gatve. Tas pats šurmulys, nepažįstamų praeivių akys, dunksinčio grindinio garsas. Kartais žvilgsnis užkliūva už dar neatrastų sostinės salelių, bet prabėgomis palydite mintį apie išsamesnius jų tyrinėjimus. Juk skubate. Šį penktadienio pavakarį stabtelkime senamiesčio skveruose, atraskime ten slypintį pažinimo džiaugsmą. Pamatyti kitaip tai, ką paliekame už nugarų, nuaidėjus mūsų žingsniams.

Savo kelionę pradėjau ties dviem vienas kitą mylinčiais Neries krantais. Arba mylėjusiais. Pavasarį paplūdusi Neris užtvėrė kelią bet kokiems ilgesniems pasivaikščiojimams jos krantais. Šiukšlių krūvos ir patvinęs vanduo verčia ieškoti malonesnių sostinės vietų, tad pasukau seniausios, garsėjančios architektūros įvairove Pilies gatvės link.

Siauriausia S. Skapo g.

Iš čia galima patekti į siauriausią, Stanislovo Skapo vardu pavadintą gatvę. 1, 98 m pločio gatvės ruožas pristatomas ir turistams skirtuose lankstinukuose. Stanislovas Skapas, karališkas sekretorius, pavadino gatvę savo vardu po to, kai šioje vietoje įsigijo namus. Ilgiau patyrinėję senamiesčio kiemelius rastumėte kur kas įdomiau ir ankščiau atrodančių vietų, todėl daugelis šia gatve žingsniavusių žmonių nei nenutuokia, jog gatvė oficialiai pripažinta siauriausia Vilniuje.

Sugrįžkime į pagrindinę Pilies gatvę ir pakilkime į viršų. Visai šalia suvenyrų prekiautojų, tik kitoje gatvės pusėje, atrasime posūkį į Literatų gatvę. Šioje gatvelėje jau trečius metus vykdomas švietėjiškas ir didelio visuomenės dėmesio susilaukęs projektas. Gatvės sienose įsitaisė nedideli dailės kūriniai, menantys garsius literatus. Visi darbai sunumeruoti, tad nesunkiai šalia esančioje lentelėje rasite ne tik dedikaciją literatui, bet ir kūrinio autorių. Kiekvienais metais projektas atgimsta iš naujo su naujomis idėjomis ir misija senamiesčio širdyje įgyvendinti netradicinius, kultūrą puoselėjančius projektus.

Galerijai „Actus Magnus“ priklausantis kiemas

Pilies gatvės 36 namu pažymėta „Actus Magnus“ galerija taip pat turi vieną siauriausių kiemelių, kuris dažnai painiojamas su gatve. Tiesa, čia ne visada pateksite, nes įėjimas į galeriją rakinamas. Apie tai byloja ir ant vartelių esantis perspėjantis užrašas.

Ar kada nors girdėjote apie Miesto sienos gatvę? Gana keistas, rakinamais varteliais atitvertas gatvės ruožas primena apie kadaise gynybinę funkciją atlikusios sienos egzistavimą. Kaip teigia istoriniai šaltiniai, siena pradėta statyti 1503 m. kunigaikščio Aleksandro įsakymu. 1522 m. mūrijimo darbai buvo baigti. Gynybinė miesto siena buvo tokia svarbi, jog ją statyti turėjo ir kilmingi bajorai ir dvasininkai. Šiais laikais taip saugoti miesto nebereikia, todėl dėl didelių statybos įmonių užmojų sienos autentiškumas sumenkęs, o istorinę jos reikšmę primena tik nedidelė lentelė su gatvės pavadinimu. Iš arčiau apžiūrėti šią gatvelę galite tiesiai eidami Trakų gatve, kol pamatysite siaurą proskyną su gatvę žyminčia iškaba.

Miesto sienos g. fragmentas

Savo pasivaikščiojimą Vilniaus centro gatvėmis baigiau pusę septynių vakaro, kai artėjančio savaitgalio svaigulio pagauti, miestelėnai skubėjo į susitikimus su draugais, mėgavosi pavasariškomis senamiesčio nuotaikomis, žvelgė į besikeičiančius miesto vaizdus. Atradau iš naujo. Atrasto Vilniaus neatrastas vietas.

Patalpinta: Rašiniai