Eugenijus Miliūnas – architektas

Architektas Eugenijus Miliūnas
Architektas Eugenijus Miliūnas

Rytas. Pabundi Klaipėdoje, savo „Blokuotais kubais“ pramintuose namuose. Šiandien tau ypatinga diena – aplankysi laikinąją sostinę Kauną. Jau seniai ten nekėlei kojos. Nusiprausi, apsirengi, pavalgai ir trankiai uždarai duris. Savo mašinos padangomis dar spėji paliesti Uosto, Sankryžos gatvių asfaltą, pamatyti įspūdingą miesto pilies Didįjį bokštą. Net nepastebi, kad tu jau už miesto ribų, net nepastebi, kad prieš tave jau matyti Kotryniečių vienuolyno kampai, pasirodantys miesto svečius iš pajūrio visada pirmuosius pasitinkančiuose Šilainiuose.

Vos tik įvažiavęs į Kauną, skubi atlikti visus suplanuotus reikalus iki ypatingo susitikimo. Užsuki į Lietuvos akcinį inovacinį banką, aplankai grožio salone „Formos“ besidarbuojančią seną draugę, apsiperki parduotuvėje „Rėda“, Kalniečių prekybiniame ir visuomeniniame centre išgeri skanų pieno kokteilį. Iki susitikimo lieka keletas minučių, kurias skiri naujosios Kauno Sporto arenos statybos darbams patyrinėti. Viskas. Išlipi iš automobilio ir skubi prie M. Žilinsko dailės galerijos – ten tavęs jau laukia žmogus, kurio gyvenimo įdirbį tu šiandien ir bandei patirti, – tavęs laukia architektas Eugenijus Miliūnas.

„Eugenijus Miliūnas – drąsus žmogus, novatorius. Jo architektūra išmąstyta, išauginta iš konceptualių idėjų. Vėlyvojo sovietmečio laiku M. Žilinsko dailės galerija, „Rėdos“ parduotuvė, Kalniečių prekybos centras buvo tarp lyderių, Lietuvoje dariusių įtaką kitiems. Miliūnas nesitaiko prie jau egzistuojančios aplinkos stiliaus, bet energingai įterpia į ją naujus darinius. Natūralu, kad ir daug vėjų sukėlusią areną Nemuno saloje „įveikė“ ne bet kas – Miliūnas!“ – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė (2006 m.), architektūros tyrinėtoja ir istorikė Nijolė Lukšionytė-Tolvaišienė.

Patalpinta: Publikacija