Lietuva Italijoje: netikėtos vietos, kurias turi aplankyti

Kasmet Italijoje apsilanko per 58 milijonus turistų. Statistikos departamento duomenimis, Italija yra ir tarp populiariausių kelionių krypčių, kurias renkasi lietuviai. Tačiau tik maža dalis keliautojų žino apie šios šalies lankytinas vietas, susijusias su Lietuva. Tad kviečiame pažinti Lietuvą Italijoje – išsibarsčiusią nuo Milano iki pat Sicilijos. Tam sudarėme top 10 lankytinų objektų sąrašą, įtraukdami istoriškai svarbiausias ir netikėčiausias vietas.

„Vietos, kurias verta aplankyti Italijoje. Autoriaus nuotr.“

Italijos lietuvių bendruomenė sukūrė virtualų žemėlapį „Lietuviška Italija“, kuriame pateikti lankytini objektai, susiję su Lietuva. Prie projekto prisidėjo gidai, vertėjai, istorijos ir paveldo žinovai bei kiti lietuvių bendruomenės nariai. Šiuo metu į žemėlapį yra įtrauktos 58 lankytinos vietos visoje Italijoje. Iš jų išskyrėme 10 unikaliausių, kurias verta pažymėti savo kelionės maršrute:

  1. Vatikano radijo lietuviškoji redakcija

Pradėjo savo veiklą daugiau nei prieš aštuoniasdešimt metų, kai Vatikane pirmą kartą nuskambėjo žinių laida lietuvių kalba – 1940-ųjų lapkričio 27 dieną. Tai buvo itin svarbu Lietuvai siekiant atgauti savo nepriklausomybę. Po Vatikano radijo redakcijos galima užsukti ir į Lietuvos aikštę Romoje, kuri buvo inauguruota okupacijos metais. Vatikano radijo lietuviškoji redakcija yra įsikūrus adresu Piazza Pia, 3, 00193 Roma RM, Italija.

  1. „LabasItala“ piešinys ant pastato sienos viduramžių miestelyje Sicilijos saloje

Itala miestelyje ant beveik penkių šimtų metų senumo pastato sienos puikuojasi lietuvės piešinys. Menininkės Eglės Narbutaitės kūrinyje susijungia dvi kultūros – šiaurietiškoji lietuviškoji ir pietietiškoji sicilietiškoji. Idėja perteikiama piešinyje vaizduojant nugaromis susiglaudusius žmones, iš kurių išauga alyvmedis ir obelis. Meno kūrinį – mažą Lietuvos salelę Sicilijoje – galima pamatyti adresu Via Umberto I, Itala, Sicilija, Italija.

  1. Lietuvos gatvė Bario mieste

Baris Lietuvoje žinomas dėl miesto Bazilikoje palaidotos ir čia gyvenusios Žygimanto Senojo žmonos, Žygimanto Augusto motinos, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kunigaikštienės ir Lenkijos karalienės Bonos Sforzos. Šiame mieste galima išvysti ir Lietuvos pavadinimą – Lietuvos vardo tūkstantmečio proga čia atidaryta Lietuvos gatvė. Gatvę galima rasti adresu Via Lituania, Bari BA, Italija.

  1. Svečių namai „Villa Lituania“ Romoje

Rusų valdžiai pasisavinus Lietuvos ambasados Italijoje pastatą „Villa Lituania“ sugalvota jo garbei įkurti svečių namus. Okupacijos metais svečių namai veikė kaip pasaulio lietuvių susitikimo centras, o šiomis dienomis priima keliautojus ne tik iš Lietuvos, bet ir kitų pasaulio šalių. Svečių namai įsikūrę adresu Piazza Asti, 25, 00182 Roma RM, Italija.

  1. Pasakų šalį primenantis Sant‘Angelo miestelis

Sant‘Angelo miestelis garsus pasakomis. Čia ant pastatų galima išvysti įvairiausių vaizdų iš visiems gerai žinomų istorijų: Pelenės, bjauriojo ančiuko, batuoto katino, Snieguolės ir septynių nykštukų, Alisos stebuklų šalyje, Mažojo Princo ir daugelio kitų. Šis miestelis svarbus tuo, kad prie jo pavertimo į pasakų karalystę prisidėjo ir lietuviai. Magiškų nuotykių ieškotojai šią vietą gali atrasti adresu 01100 Sant’Angelo VT, Italija.

  1. Lietuvos ir Žemaitijos žemėlapiai Florencijos Senuosiuose rūmuose

Florencijos Senuosiuose rūmuose Palazzo Vecchio kabo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės topografinis žemėlapis, nutapytas XVI a. antrojoje pusėje. Žemėlapyje yra pažymėta ir Žemaitija. Tai yra vienas išsamiausių ir tiksliausių to meto išlikusių žemėlapių. Rūmus aplankyti galima adresu Piazza della Signoria, 50122 Firenze FI, Italija. Florencijoje taip pat galima užsukti ir į Lietuvos garbei pavadintą gatvę.

  1. Jono Sobieskio ir Stepono Batoro statulos Šiaurės Italijoje

Įspūdingos statulos yra vienoje didžiausių Europos aikščių Paduvos mieste, Šiaurės Italijos Veneto regione. Aikštės plotas siekia beveik 90 000 kv. m. Paduvos miestas taip pat įdomus tuo, kad jame yra gausu istorinių sąsajų su Lietuva. Aikštę galima aplankyti adresu Prato della Valle, Prato della Valle, 35141 Padova PD, Italija.

  1. Litvako Bernardo Berensono vila prie Florencijos

Šiuo metu viloje yra įsikūręs Renesanso studijų centras. Anksčiau vila priklausė žymiam litvakui Bernardui Berensonui, kuris pastatą su visais jame esančiais meno kūriniais ir didžiule biblioteka padovanojo Harvardo universitetui. Pastatą galima rasti adresu Via Vincigliata, 26, 50014 Fiesole FI, Italija.

  1. Lukošiaus skulptūrinis portretas Milane

Milano meno muziejuje Museo del Novecento saugoma vieno garsiausių XX a. italų menininko Marino Marini sukurta skulptūra – lietuvio P. Lukošiaus biustas. Jis atsirado muziejuje tuo metu, kai menininkas studijavo dekoratyvinę skulptūrą Moncos pramoninės dailės institute, o garsusis Marino Marini buvo jo dėstytojas. Šį meno kūrinį galite pamatyti adresu Piazza del Duomo, 8, 20122 Milano MI, Italija.

  1. Lietuvos Respublikos aikštė istoriniame Torri in Sabina miestelyje

Vos 60 kilometrų nuo Romos nutolusiame miestelio viduryje – Lietuvos garbei pavadinta pagrindinė aikštė, kurioje stovi bažnyčia, garsi dėl savo istorinės reikšmės. Bažnyčios koplyčioje yra apsilankęs popiežius Jonas Paulius II ir joje Šv. Mišias laikė Šv. Petras. Miestelio aikštę galima rasti adresu Vocabolo, Via Santuario Vescovio, 02049 Torri in Sabina RI, Italija.

Šiuos ir dar daugelį kitų objektų surasite naujienų portale www.itlietuviai.it. Jame sudėtos po Italiją pasklidusios Lietuvos dalelės nuo ąžuolų iki miestų aikščių. Projekto organizatoriai planuoja, kad per 2022 metus bus įtraukta dar bent 15 objektų.

„Šio projekto metu siekiama surinkti išsibarsčiusias Lietuvos daleles Italijoje. Kiekvienas lietuviškas objektas turi savo trumpą aprašymą su nuotraukomis ir maršruto nuoroda, kurią paspaudus atsidaro Google žemėlapio programėlė ar naršyklės langas su apskaičiuotu nuvykimo iki objekto maršrutu nuo esamos vietos“, – apie „Lietuviška Italija“ žemėlapį pasakojo projekto vadovė A. Orlova.

A. Orlova skatina naudotis sukurtu žemėlapiu kaip gidu, padedančiu atrasti ir pažinti lietuvišką Italiją.

Patalpinta: Lietuvoje, Rašiniai