„Work and Travel USA“: įspūdį paliko žmonių gyvenimo būdas

„Work and Travel USA“ – tai viena populiariausių pasaulio studentų vasaros mainų programų, išskirtinai studentams suteikiančių galimybę ne tik iš arti pamatyti Jungtines Amerikos Valstijas, susipažinti su kultūra, bet ir padirbėti. Ugnius Versekėnas ir Justinas Kondroška – VU ir VGTU tiksliųjų mokslų antro kurso studentai, kurie praėjusią vasarą praleido dirbdami ir keliaudami Amerikoje. Šie vaikinai papasakojo apie savo laiką svetur ir ką būtų darę kitaip.

Vaikinai Pietų Karolinos mieste Čarlstone. Nuotr. aut. Olha Izmestieva.Vaikinai Pietų Karolinos mieste Čarlstone. Nuotr. aut. Olha Izmestieva.

Kodėl nusprendėte dalyvauti „Work and Travel USA“ programoje?

Ugnius: Dar prieš mokyklos baigimą mąstėme apie galimybę vasarai išvažiuoti į Lietuvos pajūrį dirbti gelbėtojais arba padavėjais. Praėjo egzaminai, praėjo ir ta vasara. Pradėjus mokytis pirmame kurse, 2018 metų sausį sugalvojau…

Justinas: …keliauti į Ameriką.

Ugnius: Taip, o pirmas žmogus, kuriam pasiūliau vykti kartu, buvo Justinas.

Justinas: Mąsčiau, kad gal geriau keliauti dar kitais metais, bet kadangi Ugnius pasiūlė dalyvauti programoje kartu, nusprendžiau sutikti. Ne tiek norėjau užsidirbt, o kiek įgauti patirties, pakeliauti, pažiūrėti, kaip ten žmonės gyvena, pabendrauti su jais.

Kurioje valstijoje jūs gyvenote?

Abu: Pietų Karolinoje.

Kokius darbus dirbote būdami Amerikoje?

Justinas: Kartu dirbome buseriais, lietuviškai išvertus būtų stalų tvarkytojai. Išėjus klientams sutvarkydavome stalus ir paruošdavome juos kitiems.

Ugnius: Šitą darbą dirbome kartu, o aš po mėnesio susiradau dar ir antrą – padavėjo darbą. Dirbau švediško tipo restorane, su pusryčių tiekimu. Pusryčius restoranas ruošdavo viešbučio lankytojams, nuo 7 iki 11 valandos.

Justinas: O vakare, dažniausiai nuo 16 valandos, važiuodavome kartu į bendrą darbą.

Kas buvo sunkiausia tuos keturis mėnesius už Atlanto?

Justinas: Būti su Ugniumi (juokiasi).

Ugnius: Norėjau sakyt, kad negaliu išskirti nieko…

Justinas: Aš, aišku, juokauju. Man viskas labai patiko.

Ugnius: Nuoskaudų neturiu.

O atskirtis nuo šeimos? Nebuvo sunku būti taip toli nuo artimųjų?

Justinas: Paskutinę savaitę aš jau visai norėjau grįžti į Lietuvą. Bet su ta mintim, kad, pabuvus tėvynėje mėnesį, vėl grįžti į Ameriką.

Ugnius: Šuns pasiilgau(šypsosi).

Kas labiausiai patiko Amerikoje?

Ugnius: Žmonių gyvenimo būdas.

Justinas: Taip, ir būtent dėl to, kad pietinėje Amerikos dalyje žmonės daug laisviau bendrauja.

Ugnius: Taip pat patiko tai, kad išvažiavus ten po mokslų buvo smagu tiesiog dirbti ir po to turėti daug laisvo laiko.

Justinas: Ypač patiko po darbų važiuoti su kitais lietuviais susitikti.

Ugnius: Pirmas tris savaites Amerikoje beveik kiekvieną dieną su jais matydavomės.

Justinas: Po to truputį rečiau, nes Ugnius susirado antrą darbą, jam reikėdavo anksti keltis. Dar gerai buvo tai, kad turėjome automobilį, nes galėjome važinėti po kitus miestus ir apylinkes.

Kur keliavote, ką pamatėte?

Ugnius: „Work and Travel USA“ suteikia galimybę dirbti maksimaliai 3 mėnesius, o po to vieną mėnesį keliauti. Bet visi keliauja apie 2–3 savaites.

Justinas: Taip, nes keliauti Amerikoje gana brangu.

Ugnius: Na, aš planavau kelionę, bet tada man tiesiog reikėjo nešdintis iš ten.

Justinas: Taip, nes tuo metu pietinėse valstijose prasideda uraganai.

Ugnius: Kiekvienais metais, rugsėjo 10–11 dienomis vyksta uraganai. Tai tuo metu vyko vienas didžiausių uraganų – „Florence“. Dvi dienos iki jam smogiant į pakrantę, aš dar joje buvau. Miestelyje buvo likę tik apie 100 žmonių, kai populiacija yra apie trisdešimt tūkstančių gyventojų, o vasarą išauga iki trijų milijonų. O kitą dieną išvažiavau į Atlantą, kurioje man tikriausiai labiausiai patiko. Labai patiko Atlantos akvariume, kuris yra pats didžiausias pasaulyje. Po to aplankėme kalvas, o dar vėliau vykau į Niujorką, ten buvome jau kartu 3 dienas.

Justinas: Aš šiek tiek kitaip keliavau. Pasibaigus darbui keliavau kartu su draugais lietuviais į Las Vegasą. Naktinis gyvenimas ten šaunus, bet dieną jis šiek tiek apmiręs, tuo metu žmonės keliauja. Iš ten važiavome į Didįjį Kanjoną, vėliau aplankėme ir Ugnies slėnį. Buvo smagu važiuoti per visas tas dykumas, nuostabūs vaizdai. Vėliau važiavome į Los Andželą, kuris mane nuvylė. Miestas, kuriame daug bankų, biurų, jame nelabai yra ką pamatyti. Ten apsigyvenome kiniečių kvartale, buvo įdomi patirtis, nes visi pavadinimai buvo kinietiški, net kainos parduotuvėse. Gražus ten tik Beverli Hilsas ir Los Andželo paplūdimys. Po to aplankėme San Diegą. Ten yra toks karinis laivas, tačiau kai atvykome, jis jau buvo uždarytas. Anksčiau ant jo leidosi lėktuvai, o dabar ten įkurtas muziejus. Gaila, kad nepavyko jo apžiūrėti. O tada susitikau su Ugniumi Niujorke.

Ar norėtumėte dar kartą dalyvauti „Work and Travel USA“ programoje?

Ugnius: Kartočiau, bet keisčiau darbą.

Justinas: Aš irgi, nes geriau būti padavėju.

Ugnius: Padavėju arba barmenu, nes tai yra geriausiai apmokami darbai vasarą Amerikoje.

Ką patartumėte studentams, kurie ruošiasi dalyvauti šioje programoje?

Ugnius: Sėkmės!(juokiasi) O šiaip, nesitikėkite aukso, nes jo nerasit. Mums irgi buvo visokių atvejų, kai įvyko tai, ko nesitikėjom. Nusiteikite tam, kad kai nuvažiuosite, bus ne visai taip, kaip tikėjotės.

Justinas: Pasidomėkite klimatu, darbo sąlygomis ten, kur važiuojate.

Ugnius: Daug domėkitės prieš išvažiuodami. Kuo daugiau bus pasiruošimo iš jūsų pusės, tuo mažiau bus blogų įspūdžių.

Patalpinta: Interviu, Naujienos