Žvilgsnis į studijas užsienyje iš arti

Daugelis jaunų žmonių renkasi studijas aukštosiose mokyklose, tačiau atsiranda lietuvių, kurie renkasi studijuoti ne Lietuvoje, bet užsienyje, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje, Danijoje, Olandijoje, kur yra palankiausios sąlygos studijuoti.  Nėra visiškai aišku, kas lemia tokį jaunų žmonių pasirinkimą: galbūt jaunuolių netenkina studijų kokybė Lietuvoje, o gal nėra studijų programų, kurias jie norėtų rinktis. Studijas užsienyje taip pat pasirinko ir Marta Rulytė, kuri studijuoja filmų gamybą Centrinio Lankašyro universitete Prestone, Anglijoje. Mergina pasidalino savo įžvalgomis, patirtimis apie studijas svetur.

Marta RulytėMarta Rulytė

– Kada pradėjai galvoti, kad galbūt neliksi Lietuvoje, o išvyksi studijuoti svetur?

– Noras studijuoti kitur atsirado labai seniai. Nebuvau tikra, kad rasiu tinkamą vietą studijuoti tai, ką noriu. Visada norėjau mokytis dalykus, kurie galbūt nėra tokie įprasti čia, gimtoje šalyje. Kai nusprendžiau, kad noriu gyvenimą sieti su pramogų industrijomis, ieškojau variantų Lietuvoje, bet tuo pačiu dairiausi ir į studijas Danijoje, Olandijoje, tik tada – Anglijoje. Visada buvo vidinis dualumas, kur labiau noriu mokytis – gimtoje šalyje ar kur kitur.

Ar užsienyje matai daugiau perspektyvų ateičiai?

–Užsienį ir pasirinkau todėl, kad mačiau ten daugiau perspektyvų. Lietuvoje pramogų industrija, mano nuomone, yra gan skurdi ir sunku čia kažką pasiekti. Užsieny, man atrodo, daugiau žmonių, tai Lietuvoje, galima sakyti, visos vietos jau užimtos.

– O ar matai kokias nors perspektyvas čia, Lietuvoje?

– Į Lietuvą, jei nieko nepavyktų Anglijoje porą metų po universiteto baigimo, grįžčiau pradėti, nes nematau savęs siekiant karjeros Lietuvoje. Bet trumpai, porą metų grįžus pabandyti dirbti neprieštaraučiau, nes matau, kad Lietuvoje šiuo metu yra gan paklausu tai, ką norėčiau veikti – video kūrimas, bet tam reikia geros įrangos, resursų, žmonių, kurie padėtų. Net filmuojant vestuves galima rasti darbą, šiaip taip pragyventi keletą metų. Lietuvoje filmų industrija dabar yra merdėjanti, kaip ir serialų, bet televizijoje, video kūrime, siekiant geros karjeros, pasisekimo šou biznyje, galima pradėti. Lietuvoje tikrai galima pradėti, bet tęsti, manau, reiktų užsienyje.

– Ar planuoji po studijų grįžti į Lietuvą?

– Negaliu dabar atsakyti. Manau, kad daugiausia penkeriems metams grįžčiau, bet, pamačius pasaulio, po tiek metų būtų labai maža vietos Lietuvoje.

Kaip vyksta gyvenimas universitete? Ko mokotės, ką veikiate?

– Paskaitos nelabai skirias nuo Lietuvos, dėstytojai ateina su skaidrėmis, dažnai žiūrime filmus, apie juos diskutuojame. Daug netradicinių auditorijų, kai kuriose net nėra stalų, nes nerašome per paskaitas. Mano studijų programa yra filmų gamyba, tai ji yra labiau praktinė. Teorijos moko mažai, daugiau viskas eina per bandymus kažką daryti. Turiu tik tris paskaitas per savaitę, daug lieka laisvo laiko daryti užduotims. Bent jau pirmame kurse neturėjome jokių egzaminų, tik užduotis semestrui, kurias turėjome atlikti. Turėjome tris užduotis, tai buvo filmų kūrimas grupėse, po vieną ir panašiai. Dėstytojų yra visokių: vyresnių, kurie įsivaizduoja, kad yra labai profesionalūs, yra buvusių filmų industrijoje. Visiems patinka dėstytojai, kurie siūlo kažką realaus nuveikti, gali pasidalinti patirtimi. Mums Anglijoje suteikiama prieiga prie kamerų, įrangos. Yra skirtas laikas privačiam konsultavimui. Niekad nėra taip, kad dėstytojas duoda darbą ir daugiau jo nematai. Jei reikia pagalbos, visada ją gausi.

Yra universitete kažkas tokio, ko nėra Lietuvoje?

Visada atėjus reikia atsižymėti. Nesvarbu, kokie užsiėmimai, lankomumas yra labai stebimas. Jei ilgai nesilankai, greitai susirūpins, kas nutiko, kodėl neateini. Nėra to, kad nenoriu į paskaitas, tai neisiu, nes niekam neįdomu. Jiems įdomu. Dėstytojas, jei reikės, pats pas tave į namus ateis.

– Vis dėlto yra dalykų, kurie nepatinka studijuojant užsienyje?

– Kai tampi studentu užsienyje, iškart įsiskolini, nes studijuojantys Anglijoje kiekvieną semestrą gauna paskolą pragyvenimui, būstui. Aišku, nėra labai baisios paskolų sąlygos, bet jei nori ten studijuoti, tai, galima sakyti, visada būsi įsiskolinęs.

Patalpinta: Aplinkui, Interviu, Naujienos