Karališkasis sportas į žmonių širdis beldžiasi Raseinių hipodrome

Raseinių hipodromas. Skirtingų spalvų drabužiais apsirengę žokėjai apžiūri žirgus, su kuriais tuoj judės prie starto linijos ir stos į ištvermės ir greičio kovą. Susirinkę žiūrovai stebi pasiruošimą ir tarpusavyje diskutuoja bandydami atspėti, kam gi šiandien nusišypsos sėkmė. Tiksi paskutinės sekundės ir prasideda žirgų lenktynės – karališkasis pasaulio sportas.

Vytaliaus Judicko nuotr.Vytaliaus Judicko nuotr.

Kuo patrauklios lygiosios žirgų lenktynės?

Nors Lietuvoje lygiosios žirgų lenktynės vis dar nesulaukia didžiulio visuomenės dėmesio, tačiau visame pasaulyje, ypač turtingose valstybėse, jos visus žavi savo unikalumu ir per šimtmečius susiformavusia kultūra. Pirmasis ovalo formos hipodromas, tinkantis lygiosioms žirgų lenktynėms, pastatytas dar XVII amžiaus pabaigoje Anglijoje. 2014 metais atrestauruotas Raseinių hipodromas yra vienintelis toks Baltijos šalyse, kur galima organizuoti lygiąsias žirgų lenktynes. Tai ne tik viena iš seniausių sporto šakų, bet taip pat viena iš prabangiausių. Kai kuriose šalyse lenktyninio žirgo kaina gali siekti net kelias dešimtis milijonų eurų, todėl šis sportas neretai vadinamas karališkuoju. Viena iš buvusių Raseinių hipodromo žokėjų Deimantė Medveckaitė taip pat sutiko, kad žirgo priežiūra, dalyvavimas lenktynėse kainuoja nemažus pinigus, todėl retas Lietuvos gyventojas sau gali leisti tokią prabangą, kaip lygiosiose lenktynėse dalyvauti galinčio žirgo turėjimą. Taip pat ši sporto šaka yra labai azartiška, neįsivaizduojama be lažybų. Lenktynių taisyklės paprastos – kuris žirgas atbėga pirmas, tas ir tampa nugalėtoju – todėl daugelis žmonių išsirenka savo favoritus, juos stebi ir stato nemažas sumas pinigų už vieną ar kitą žirgą. Šio sporto mėgėjai net turi kelis pagrindinius kriterijus, pagal ką bando nuspėti lenktynių laimėtoją. Stebėdami žirgus padoke, jie atkreipia dėmesį į tokius dalykus kaip kailis, akys, arklio žingsniai, jo galinių kojų raumenys, bendra žirgo išvaizda ir atletiškumas. Tiesa, daugumai žiūrovų, kurie nėra prisiekę žirgų lenktynių gerbėjai, tai atrodo kiek monotoniškas sportas. Raseinių hipodrome apsilankęs Edvinas iš Šiaulių grožėjosi lenktynių reginiu, tačiau dažnai stebėti jų nenorėtų, nes viskas kartojasi, todėl trūksta įdomumo.

Vytaliaus Judicko nuotr.
Vytaliaus Judicko nuotr.

Žokėjus negalvoja apie nieką kitą, tik kaip suvaldyti žirgą

Nors daug kam gali pasirodyti, kad lenktynėse viską lemia žirgas, iš tiesų daug kas priklauso ir nuo žokėjo. Tik darnus žirgo ir žokėjo duetas gali nugalėti. Dvylika metų lygiosiose žirgų lenktynėse dalyvavusi D. Medveckaitė atskleidė, jos nuomone, svarbiausias žokėjo savybes. Bene reikalingiausia savybė žokėjui yra drąsa. Deimantė pasakojo, kad lenktynių metu pasitaiko situacijų, kai žokėjus supranta, kad visiškai nebekontroliuoja žirgo. Tokiomis situacijomis labai svarbu, kad žokėjus nepasimestų ir neišsigąstų, nes kitaip žirgo „nesusigrąžinsi“. Prieš kiekvieną startą žokėjai apžiūri savo žirgus, kaip patys sako – įsivertina jų nuotaikas. Nors pasitaiko atvejų, kai žirgas neatrodo pasirengęs lenktynėms, tačiau žokėjui būtina to neišsigąsti ir galvoti tik apie tai, kaip lenktynių metu jis suvaldys žirgą. Šiame sporte labai svarbi ir žokėjo fizinė forma, ištvermė. Be jokios abejonės, būtinas ir didžiulis noras bei aistra šiai sporto šakai. Per treniruotes ir per pačias lenktynes pasitaiko skaudžių kritimų, nesėkmingų startų, diskvalifikavimų ir kitų dalykų, kurie gali palaužti žmogų. Dėl šios priežasties žokėjus turi būti užtikrintas savo pasirinkimu ir nepasiduoti po pirmųjų nesėkmių.

Vytaliaus Judicko nuotr.
Vytaliaus Judicko nuotr.

Raseinių hipodromas – antri namai

Raseinių hipodrome besitreniruojantys ir varžybose startuojantys žokėjai visą savo veiklą atlieka savanoriškai, už tai negaudami finansinio atlygio. Jiems tenka pasirūpinti žirgais, išvalyti jų gardus, pamaitinti ir treniruoti, todėl čia būtina yra ir didelė meilė gyvūnams. D. Medveckaitė pasakojo, kad vasarą, kai būna lygiųjų žirgų lenktynių sezonas, Raseinių hipodromas jai tapdavo tarsi namais, nes ten ji praleisdavo daug laiko. Visa komanda kartu rūpinasi žirgais, treniruojasi, ruošiasi lenktynėms, palaiko vieni kitus. Nors kartais pasitaiko taip, kad tarpusavyje varžosi vien tos pačios komandos žokėjai, jie yra ne konkurentai, o draugai ir palaikytojai.

Vytaliaus Judicko nuotr.
Vytaliaus Judicko nuotr.

Nuolatos ieškoma būdų, kaip lenktynes padaryti įdomesnes žiūrovams

Šių metų rugpjūčio 25 d. Raseinių hipodrome antrą kartą vyko grandiozinės lygiosios žirgų lenktynės – Ledi diena. Šiuo renginiu siekta populiarinti pasaulyje esančią lenktynių kultūrą – svečių atitinkamą aprangą lenktynėse. Jose ir patys žirgai ne tik dalyvauja lenktynėse, bet ir demonstruoja savo išvaizdą, atlieka parodomąją programą. Ledi dienos proga buvo renkamas stilingiausias lenktynių svečias, vyko fotosesija su įspūdingo grožio skrybėlaitėmis, Lietuvos žirgų lenktynių paroda, siūlyta daugiau veiklų vaikams. Tokiomis pramogomis norima žmonėms sukurti šventę ir populiarinti žirgų lenktynes.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos, Sportas