Konkurencija Radviliškyje: viešųjų pirkimų konkursuose varžosi tų pačių akcininkų valdomos įmonės

Ėjo 2017-ųjų gruodžio ketvirta diena. Radviliškio miestas po truputį pradeda ruoštis artėjančioms šventėms.  Tuo metu Radviliškio savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė pasirašė dar penkias viešųjų pirkimų sutartis su Pasvalyje registruota „Jadrana“ dėl savivaldybės melioracijos statinių remonto ir priežiūros darbų. „Jadranai“ tai dar penki laimėti pirkimai bei nurungtos dvi įmonės. Tik kad tokios jos ir konkurentės: „Biržų ranga“, kuri su Radviliškio savivaldybe taip ir nėra pasirašiusi nei vienos sutarties, ir UAB „Pasvalio melioracija“, kurią valdo tie patys akcininkai, kaip ir įmonę „Jadrana“ – Vidutė Požemeckienė bei Juozas ir Ramūnas Stulgos.

Kas slepiasi už Radviliškio viešųjų pirkimų? Karolinos Savickytės pieš.Kas slepiasi už Radviliškio viešųjų pirkimų? Karolinos Savickytės pieš.

Tai ne pirma ir ne paskutinė tokia įmonės „Jadrana“ pergalė. Ir pati „Jadrana“ – ne vienintelė taip sėkmingai dalyvaujanti viešuosiuose pirkimuose Radviliškio savivaldybėje.

Per pastaruosius trejus metus Radviliškio rajone buvo rekonstruojamas ne vienas melioracijos statinys. Radviliškio savivaldybės administracija kiekvienam atskiram plotui organizavo vis naują mažos vertės pirkimą. Pasak administracijos, toks būdas buvo pasirinktas todėl, kad užtvankų priežiūra turi būti atliekama kiekvienais metais. Kartu ji teigia, kad drenažo avariniai gedimai atsiranda staiga, ypač gyvenvietėse, ir daro didelę žalą valstybės ir žmonių turtui, todėl šių remonto darbų negalima numatyti.

„Atsižvelgiant į tai, tokiems gedimams pašalinti konkursas turi būti organizuojamas nedelsiant ir darbai turi būti atlikti greitai, siekiant išvengti didesnių nuostolių“, – teigiama atsiųstame komentare.

Taip nuo 2015 metų dėl melioracijos darbų Radviliškio rajono savivaldybės administracija  pasirašė  38 sutartis už bendrą daugiau nei 740 tūkst. eurų sumą.

Beveik visus šiuos pirkimus tarpusavyje pasidalino trys įmonės – Radviliškyje registruota įmonė „Gerista“ bei Pasvalyje įkurtos bendrovės „Jadrana“ ir „Pasvalio melioracija“. Pastarosios dvi įmonės pirkimus dažnai laimi konkuruodamos viena su kita, nors priklauso tiems patiems asmenims. O UAB „Gerista“ su rajono valdžia sieja partinė – socialdemokratų – linija.

Pergalės konkursuose ir konkurencija su sava įmone

Prieš 26 metus Pasvalyje įregistruotą įmonę „Jadrana“ iš pat pradžių po savo sparnu gaubė tame pačiame mieste įsteigta bendrovė „Pasvalio melioracija“. 2005 m. įmonė „Pasvalio melioracija“ samdė bendrovę „Jadrana“ į subrangą. Tiesa, „Jadrana“ tuo metu buvo ir „Pasvalio melioracijos“ viena iš akcininkių.

Dabar viskas šiek tiek pakito. UAB „Jadrana“ savarankiškai dalyvauja viešuosiuose pirkimuose ir sėkmingai pasirašinėja sutartis su Pasvalio ir Radviliškio savivaldybės administracijomis.

Didžiausią dėmesį kviesime atkreipti į sutartis, pasirašytas su Radviliškio savivaldybės administracija. Tiksliau, į laimėtus pirkimus, susijusius su savivaldybės melioracijos statinių remonto ir priežiūros darbais.

Įmonę „Jadrana“ nuo 2001 metų valdo trys akcininkai: Vidutė Požemeckienė bei Ramūnas ir Juozas Stulgos. Pagal viešai prieinamus duomenis, dar 2005 m. ši bendrovė pradėjo dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. Tuo metu taip sėkmingai viskas nesiklostė. Radviliškio savivaldybės administracijos teigimu, nuo 2008 iki 2015 metų su UAB „Jadrana“ nebuvo pasirašyta nė viena sutartis. Konkursuose įmonę sėkmė pradėjo lankyti nuo 2015 metų. Pagal Rekvizitai.vz.lt duomenis per pastaruosius ketverius metus „Jadrana“ dalyvavo 24 viešuosiuose pirkimuose ir visus juos laimėjo. Vien su Radviliškio savivaldybės administracija pasirašyta sutarčių už beveik 170 tūkstančių eurų.

Tad kviečiame sugrįžti į praėjusių metų gruodžio 4-ąją. Tuo metu bendrovė pasirašė penkias sutartis dėl drenažo sistemos melioracijos statinių remonto darbų Radviliškio rajone esančiuose Pašušvio, Šniūraičių, Grinkiškio ir Pakalniškių kaimuose.

Tačiau tai nebuvo vieninteliai laimėti panašių darbų pirkimai Radviliškyje. Įmonės sąskaitoje jau buvo laimėti mažos vertės konkursai ir pasirašytos sutartys dėl tų pačių melioracijos darbų Daugėlaičių ir Šniūraičių gyvenvietėse.

Už poros savaičių bendrovė „Jadrana“ su administracija pasirašė dar porą sutarčių dėl melioracijos darbų Radviliškio  vietovėje.

Ir aštuoniuose iš vienuolikos pirkimų įmonė „Jadrana“ konkuravo su melioracijos darbais besiverčiančia bendrove „Pasvalio melioracija“. Dar kitaip sakant, pati su savimi.

Dvi įmonės – tie patys akcininkai

Jau anksčiau minėtas trio – Vidutė Požemeckienė bei Ramūnas ir Juozas Stulgos, nėra tik įmonės „Jadrana“ bendarsavininkai. 2001 metais jie įsigijo ne tik šios bendrovės, tačiau ir įmonės „Pasvalio melioracija“ akcijas.

Vienas iš akcininkų Juozas Stulga teigė, kad greičiausiai negalėjo taip būti, jog įmonės konkuruotų tarpusavyje: pirkimuose dalyvaudavo arba viena, arba kita įmonė. Kartu teigė negalintis prisiminti tokių dalykų.

„Ar aš galiu dabar prisimint? Aš nesakau, supranti. Bet dalyvavo arba viena, arba kita. Gali būt šitaip. Arba viena, arba kita dažniausiai“, – teigė J.Stulga.

UAB „Pasvalio melioracijos“ ne tik akcininkas, bet ir direktorius Ramūnas Stulga į klausimus neatsakinėjo. Pasiteiravus kodėl, atsakė: „Be priežasties. Šiaip sau.“

Vidutė Požemeckienė savo ruožtu į klausimus teigė atsakysianti tik susitikus gyvai, nes nemato, su kuo šneka, ir nesupranta, kodėl jai užduodami tokie klausimai.

„Žinokit, jokios informacijos aš jums neduosiu. Nė aš jūsų matau, ir kodėl iš viso jūs man užduodat šiuos klausimus. Tikrai nekalbėsiu. Nes aš nematau su kuo kalbu. Kodėl turiu aš čia jums atsakinėti? Tikrai neatsakinėsiu. Atsakinėsiu tokiu atveju, kada jūs būsit mano įmonėj.“

Pokalbio metu ponia Požemeckienė negalėjo pasakyti, kada galėtume apsilankyti jos įmonėje. Prašė paskambinti kitą dieną, tačiau sutartu laiku nebekėlė telefono ragelio ir neperskambino.

Tačiau pateiktoje Radviliškio savivaldybės administracijos informacijoje prie beveik kiekvieno įmonės „Jadrana“ laimėto pirkimo tarp konkurentų galima pamatyti ir bendrovę „Pasvalio melioracija“.

Paklausėme administracijos direktorės, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovės Jolantos Margaitienės, ar ji tikrino, ar pirkimuose nedalyvauja susijusios įmonės.

„Netikrinau“, – vienu žodžiu į raštu užduotus klausimus atsakė politikė.

O ir pati UAB „Pasvalio melioracija“ šiuose pirkimuose už borto neliko. Iš 38 pasirašytų sutarčių atlikti savivaldybės melioracijos statinių remonto ir priežiūros darbus, šešias Radviliškio savivaldybės administracijos direktorė pasirašė su minėta įmone.

Ši bendrovė dažniausiai laimėdavo vieną iš kelių pirkimo dalių. Penkiuose pirkimuose „Pasvalio melioracija“ jį laimėdavo kartu su UAB „Gerista“, nurungdamos vienintelę  konkurentę „Kelmės drena“. Tiesa, 2016 m. balandį, eilinį kartą dalyvaujant viešajame konkurse su UAB „Gerista“ ir UAB „Pasvalio melioraciją“, vieną iš dviejų šio pirkimo dalių įmonei „Kelmės drena“ pavyko laimėti. Antros dalies sutartį su Radviliškio savivaldybės administracija pasirašė UAB „Gerista“.

Tai yra vienintelis pirkimas, susijęs su Radviliškio savivaldybės melioracijos statinių remonto ir priežiūros darbais, kurį laimėjo įmonė „Kelmės drena“. Apskritai, tai yra vienintelis iš 38 mažos vertės pirkimų, kurį laimėjo ne UAB „Pasvalio melioracija“, UAB „Jadrana“ ar įmonė „Gerista“.

Nors gali atrodyti, kad viešuosius pirkimus laimi keturios įmonės, iš tiesų beveik visus laimėjimus pasidalija dvi akcininkų grupės. UŽ infogr.
Nors gali atrodyti, kad viešuosius pirkimus laimi keturios įmonės, iš tiesų beveik visus laimėjimus pasidalija dvi akcininkų grupės. UŽ infogr.

Konkursų lyderė – socialdemokratų valdoma įmonė

Vis dėlto, nei „Jadrana“, nei „Pasvalio melioracija“ negali lygintis pasirašytų sutarčių skaičiumi su akivaizdžia lydere – įmone „Gerista“, kuri nuo 2015 m. su Radviliškio savivaldybės administracija pasirašė 20 sutarčių atlikti melioracijos darbus skirtingose rajono vietovėse.

Prieš keturiolika metų Radviliškio r. savivaldybėje, Pakirkšnio kaime įregistruota įmonė jau dabar Radviliškio savivaldybėje bendrai viešųjų pirkimų yra laimėjusi už beveik 2 milijonus eurų.

Šią įmonę nuo pat įsteigimo pradžios valdo trys akcininkai: Vilma Budvytienė, jos vyras Gerimantas Budvytis ir Vladas Būdvytis. Ir kiekvienas šis akcininkas turi savo, tačiau kartu visus tris vienijančią istoriją – tai Lietuvos socialdemokratų partija.

Vladas Būdvytis socialdemokratų partijos sąraše buvo išrinktas 1997-2000 m. kadencijai į Radviliškio rajono savivaldą. Vilma Budvytienė 2011 ir 2015 metais į savivaldą taip pat kandidatavo LSDP sąraše. Akcininkas yra ir jos vyras – Gerimantas Budvytis. Pastarasis iki 2016 m. gegužės pabaigos dar ėjo ir „Geristos“ direktoriaus pareigas.

Administracijos direktorė Jolanta Margaitienė teigia, kad nesidomėjo ir nežino, kas valdo įmonę „Gerista“.

O atkreipti dėmesį verta į tai, kad Radviliškis nuo pat nepriklausomybės laikų yra konservatorių ir socialdemokratų valdomas kraštas. Iki 2003 m. šiame rajone rinkimus laimėdavo socialdemokratai, kurie sulaukę didžiausio vietinių gyventojų palaikymo užsitikrindavo daugumą Taryboje. 2003 m. rinkimai pakeitė žaidimo taisykles ir nuo tada daugiausiai savivaldoje mandatų skaičių turi TS-LKD atstovai. Tačiau pastarieji koaliciją formuoja su socialdemokratų politikais. Šiuo metu konservatoriai turi mero ir administracijos direktoriaus postus. Vicemero ir administracijos direktoriaus pavaduotojo kėdes yra atidavę socialdemokratams.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos