Ar kolekcionavimas – priklausomybė?

Neretas žmogus, sąmoningai ar ne, yra linkęs kolekcionuoti daiktus. Šeimininkėms didelį džiaugsmą kelia platus turimų indų pasirinkimas, dažnam žmogui – nuo ne visada skaitomų knygų lūžtanti lentyna, tačiau yra ir žmonių, kurie tikslingai renkasi rinkti įvairiausių tipų daiktus – nuo pašto ženklų ar monetų iki butelių kamštelių ar netgi plaukų.

Pasak psichologo Aleksandro Segel, kolekcionavimas – tiesiog vienas iš galimų hobių. Jo priežastys gali būti įvairios: noras atsipalaiduoti, sumažinti stresą, siekis turėti „kažką, ko neturi kiti“, galimybė atrasti bendraminčių, su jais komunikuoti, varžytis. „Kiekvienas atvejis – skirtingas“, – apie galimas pasirinkimo kolekcionuoti ištakas samprotavo A. Segel.

Nors dažniausiai tai tėra tiesiog neįpareigojantis laisvalaikio leidimo būdas, pasitaiko atvejų, kai kolekcionavimas virsta tikra manija. Psichologo teigimu, kartais būna situacijų, kad savo pomėgyje paskendęs žmogus visą dieną praleidžia namuose, neišeina į darbą, neišeina mokytis, nebendrauja su žmonėmis. Tuomet ir iškyla klausimas: kur yra riba tarp paprasto hobio ir obsesijos? A. Segel teigimu, tokiu atveju reikia tiesiog stebėti žmogų. „Jeigu kolekcionavimas netrukdo kasdieniniam funkcionavimui, tuomet viskas gerai, bet jeigu veikla pradeda trukdyti ir žmogus nukenčia kitose gyvenimo sferose, pavyzdžiui, socialinėje ar darbo, tada greičiausiai jau reikia kreiptis į specialistus”, –  aiškino psichologas.

Paklaustas, ar rekomenduotų kolekcionavimą kaip hobį, pašnekovas vėl akcentavo atvejų įvairovę ir kiekvieno žmogaus asmeninį pasirinkimą. „Jeigu  žmogus turi pakankamai resursų, jo laisva valia rinktis, kur nori investuoti savo laiką, pinigus”, – aiškino A. Siegel. Anot jo, jei kažkam tokia veikla kelia džiaugsmą ir nedaro žalos įprastai kasdienybei, tuomet kolekcionuoti tikrai verta.

„Klausimas, ar čia priklausomybė“, – pokalbio pabaigoje susimąstė psichologas. „Tas pats su alkoholio vartojimu – mes galim vartoti alkoholį ir tai nebus priklausomybė. Klausimas – kiek, kada, kokiom aplinkybėm ir kokios yra to pasekmės”, – sakė A. Siegel.

Patalpinta: Rašiniai