Vilniaus universiteto Karjeros dienos: ateitis priklauso lyderiams

VU KD 2010 vadovė Redita Jurgelevičiūtė: „Nebūsi paliktas vienas, nes komanda visada pasiruošusi padėti“. Nuotraukos iš asmeninio albumo.

„Mes nesuteikiame prekinės išvaizdos, bet padedame tau tobulėti,“ – skelbia vienas Vilniaus universiteto Karjeros dienų (VU KD) projekto plakatų. Organizuota studentų komanda puoselėja sėkmingos karjeros idėją: juos domina kuo platesnės darbo galimybės ir asmeninis tobulėjimas. Bendradarbiavimas su finansų analitiku Gitanu Nausėda, žurnalistais Andriumi Tapinu ir Algimantu Čekuoliu, daugeliu kitų žinomų įvairių sričių profesionalų ir įmonių „Coca-Cola HBC Lietuva“, „Mars Lietuva“ parama byloja apie projekto sėkmę ir mastą.

Apie projekto specifiką ir sėkmę kalba šių metų Karjeros dienų projekto organizatorių komandos vadovė, VU Ekonomikos fakulteto II kurso studentė Redita Jurgelevičiūtė.

Kokios Jūsų, kaip vadovės, mintys dar visai neseniai pasibaigus šių metų VU KD 2010 projektui? Kaip vertinate rezultatą, kokią asmeninę patirtį įgijote, ar visi lūkesčiai išpildyti, o siekiai realizuoti?

Keista, kad viskas baigėsi. Atsirado daug laisvo laiko, trūksta komandos žmonių, nuolatinių susitikimų ir darbų. Manau, kad šiemet projektas pranoko tiek dalyvių, tiek organizatorių lūkesčius. Asmeninę naudą nesunku įvardyti: įgijau patirties projekto valdymo, planavimo srityse, išmokau paskirstyti darbus ir koordinuoti veiklą. Patirtis neįkainojama ir tikrai praversianti ateityje.

Ar VU KD 2009 „paruošė dirvą“ šių metų projektui? Koks KD organizavimo procesas: nuo ko reikėjo pradėti, kad susirinktų pilnos dalyvių auditorijos, o sveikinti vieni kitus galėtumėte šimto dvidešimties metrų aukštyje?

Karjeros dienos nėra vienkartinis projektas, todėl, jei nebendradarbiautumėme su buvusiais projekto organizatoriais, nebūtų tęstinumo. Nors projektas organizuojamas vos trečius metus, progresas akivaizdus.

VU KD 2010 projekto organizatoriai: vadovė Redita Jurgelevičiūtė ir Eiviltas Paraščiakas, kuris kitais metais rūpinsis sėkminga studentų karjera.
60-ties žmonių komanda organizacinį darbą pradėjo rugsėjo pabaigoje. Susipažinę su ankstesnių metų projekto specifika, iškart ėmėmės naujų idėjų kūrimo šiųmetiniam. Dirbome grupėmis (rinkodaros, informacinių technologijų, viešųjų ryšių, renginių), kurių ilgainiui nebeliko ir viską įgyvendinome bendromis pastangomis.

Manau, geros organizacijos pagrindas yra planavimas, todėl prieš kiekvieną renginį stengėmės detaliai numatyti smulkmenas, atsakingai pasiskirstyti darbus. To išmokti padėjo išvažiuojamieji komandinio darbo mokymai.

Vienas pagrindinių VU KD deklaruojamų veiklos principų yra aktyvus dalyvavimas visuomeninėje veikloje. Neretai vien studijomis apsiribojantys studentai teigia, kad kitai veiklai nelieka laiko. Jūs paneigėte šį stereotipą. Kokia buvo jūsų motyvacija?

Iš dalies sutinku, nes aktyvus dalyvavimas visuomeninėje veikloje padeda atsiskleisti stipriosioms ir silpnosioms žmogaus pusėms. Deja, ne visi tokiu būdu siekia karjeros aukštumų, kartais net priešingai: renkasi darbą vos pradėję studijas.

Manau, kad pagrindinis mūsų motyvas rengiant Karjeros dienas buvo atsivėrusios tobulėjimo galimybės ir sukurtos sąlygos mokymuisi. Gali pasirinkti sritis, kurios tave domina, gali suklysti ir žinai, kad spręsti iškilusių nesklandumų nebūsi paliktas vienas, nes komanda visada pasiruošusi padėti.

Šiemet siūlėte daug skirtingo tipo renginių, suderinote praktinę veiklą su teorinėmis žiniomis. Kokie renginiai sulaukė didžiausio dalyvių dėmesio?

KD veikloje šiemet dalyvavo per tris tūkstančius studentų. Norėjome sukurti galimybes patiems studentams pasirinkti kas juos domina, todėl netrūko nei praktinių užsiėmimų, nei teorinių žinių. Šiemet daugiausiai studentų dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse ir seminaruose. Pastebėjome, kad visgi studentus dažniausiai pritraukia garsios pavardės ir žymūs Lietuvos žmonės.

Atrodytų, kad norite atsisakyti studento, gyvo vien alumi ir bulvėmis, nubundančio tik per egzaminų sesiją, stereotipo, suteikdami galimybes jam atsiskleisti kitame amplua. Jūsų ugdomas studentas yra veiklus, organizuotas, nuolat tobulėjantis, iniciatyvus ir siekiantis karjeros aukštumų specialistas. Ar teisingai suprantama VU KD vizija?

Šiemet būtent tokią žinutę ir norėjome perduoti studentams. Norime pasakyti, kad Karjeros dienų metu studentas, apsilankęs įmonėse ir pabendravęs su jų atstovais, turi galimybę suprasti, kokį darbą norėtų dirbti, kokia veikla jį domina. Tada belieka paruošti gerą CV (gyvenimo aprašymą), motyvacinį laišką ir pretenduoti į norimą darbo vietą. Manau, bėda ta, kad studentai, dažnai nežinodami savo pasirinkimo galimybių ir vadovaudamiesi stereotipais, pasirenka neteikiantį malonumo darbą.

2009 m. VU KD pelnė geriausio metų VU SA renginio apdovanojimą, o 2010 m. VU KD renginiai suorganizuoti ir Kauno humanitariniame fakultete. Dalyvavo 25 lektoriai, surengti praktinio pobūdžio įmonių seminarai, kūrybinės dirbtuvės, ekskursijos. Ko kitais metais tikitės ir linkite būsimai VU KD 2011 organizatorių komandai?

Šiemet renginių sėkmę lėmė tvirtas komandos nusiteikimas ir ryžtas dirbti, todėl nuoširdžiai tikiuosi, kad kitais metais susiburs tokia pat atkakli komanda, o nauji projekto vadovai sugebės „įžiebti ugnelę“. Žinoma, kad keletas šių metų organizatorių ketina prie projekto prisidėti ir 2011-aisiais.

Galiu išduoti paslaptį, kad jau turime naują projekto vadovą. Juo taps Eiviltas Paraščiakas, VU Komunikacijos fakulteto studentas. Linkiu, kad kitų metų KD komandą sudarytų daugiau studentų iš skirtingų VU padalinių.

Vilniaus universiteto „Karjeros dienos“ – aktyvaus studentų įsitraukimo į visuomeninę veiklą ir sėkmingo komandinio darbo pavyzdys. Aukodami savo laisvalaikį, derindami studijas su projekto veikla, organizatoriai subūrė gausų dalyvių ratą, o įmones, verslo pasaulyje laikomas rimčiausiomis, sujungė bendradarbiavimui su studentais ir jų įgūdžių lavinimui. Projektas, tapęs kasmetine tradicija, 2011-aisiais vėl sieks plėsti asmenines galimybes, kurti sąlygas sėkmingai karjerai ir saviugdai.

Patalpinta: Rašiniai