Vyriausybėje apdovanoti Lietuvos mokytojai

Balandžio 20 d. (penktadienį) Vyriausybėje buvo apdovanoti šalies mokytojai, kurie aktyviai dalyvavo Vaikų kūrybinės iniciatyvos fondo (VKIF) projektuose – respublikiniame mokinių vertėjų ir knygos iliustruotojų konkurse „Tavo žvilgsnis“ bei gimtosios ir užsienio kalbų, gamtos mokslų, istorijos bei geografijos konkursuose „Kengūra“.

Apdovanotos mokytojos. Artūro Bačinsko nuotr.Apdovanotos mokytojos. Artūro Bačinsko nuotr.

Vaikų kūrybinės iniciatyvos fondas – tai nevalstybinė vaikų ir jaunimo organizacija, nuo 1992-ųjų dirbanti švietimo, kultūros bei meno srityse. Savo veikla fondas siekia ugdyti mokinių pilietiškumą, skatinti juos mokytis, praktiškai pritaikyti sukauptas žinias, mąstyti bei dirbti savarankiškai ir leidžia vaikams save realizuoti, atskleisti kuo daugiau talentų. VKIF suteikia galimybę išreikšti savo gebėjimus ne tik didžiųjų, bet ir mažesnių miestų ir miestelių vaikams.

Kiekvienais metais moksleiviai apdovanojami diplomais, knygomis, kelionėmis ar kitomis asmeninėmis dovanomis. Pasak VKIF projektų fondo vadovo Rimanto Martinėlio, mokytojai yra nuolatiniai moksleivių bendražygiai, kurie juos skatina, konsultuoja bei įkvepia, todėl įgyvendindamas naują iniciatyvą „Švietimas be sienų“ VKIF Lietuvos atkūrimo šimtmečio proga nusprendė apdovanoti mokytojus, kurie aktyviai dalyvauja fondo projektuose, yra neabejingi vaikų ir jaunimo ateičiai.

Vilniaus privačios „Šaltinėlio“ mokyklos mokytojos su VKIF projektų fondo vadovu Rimantu Martinėliu. Artūro Bačinsko nuotr.
Vilniaus privačios „Šaltinėlio“ mokyklos mokytojos su VKIF projektų fondo vadovu Rimantu Martinėliu. Artūro Bačinsko nuotr.

Apdovanojimų ceremonijoje dalyvavo ne tik mokytojai, bet ir svečiai iš įvairių Lietuvos savivaldybių, Seimo bei Vyriausybės atstovai. Scenoje pasirodė ir muzikinius kūrinius atliko Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistas Eugenijus Chreptovas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentė Vismantė Vasaitytė, Vilniaus „Šaltinėlio“ privačios mokyklos septintos klasės mokinė Augustė Rutkauskaitė, jiems akomponavo Gražina Zalatorienė.

Akcentavo mokytojo profesijos prestižo kėlimą

Apdovanojimų metu svečiai dalijosi prisiminimais ir mintimis apie mokytojus, kalbėjo apie šios profesijos prestižo kėlimą bei numatomas reformas švietimo srityje.

R. Martinėlis prisiminė rašinių, piešinių bei iliustracijų konkursą „Laiškas mokytojui“, kurio darbus jam teko vertinti: „Konkurse mokiniai išsakė savo mintis apie mokytoją, kalbėjo apie savo svajones, abejones, džiaugsmus, iš laiškų mokytojui jie tarsi nuaudė taką. Kiek daug minčių tada buvo išsakyta – tai buvo lyg gyvas vadovėlis mokytojui! Išmintingas, geras savo profesijos atstovas, draugiškas, jautrus, labai aktyvus, kūrybingas, tikras vedlys, jaunatviškas – taip mokiniai įsivaizdavo tikrą mokytoją. Šiandien tauta mums skiria kitą iššūkį – kelti mokytojo profesijos prestižą. O kas kitas tai padarys, jei ne mes patys?“

Akimirka iš renginio. Artūro Bačinsko nuotr.
Akimirka iš renginio. Artūro Bačinsko nuotr.

Vyriausybės pirmasis vicekancleris Deividas Matulionis kalbėjo apie politiką švietimo srityje ir numatytas reformas. Pagrindiniu tikslu jis įvardijo tai, kad mokytojai ateityje turėtų darbo vietų bei jų atlyginimai kiltų. D. Matulionis akcentavo etatinio darbo įvedimo svarbą bei ragino atkreipti dėmesį į grįžtančius į Lietuvą tautiečius.

„Turime sudaryti sąlygas, savotišką prievolę, kad kiekviena mokykla privalėtų užtikrinti išlyginamąsias pamokas, kad mūsų tautiečiai norėtų sugrįžti. Mokykla yra pirmas etapas, kai žmonės pajunta valstybės paramą. Taip pat numatyta sukurti dešimt centrų, kuriuose kartu su mokiniais bus galima vykdyti kūrybinę veiklą. Manau, padaryti mokytojo profesiją prestižine yra įmanoma, svarbiausia, kad visi būtų susitelkę. Šioje srityje vieningumas labai svarbus“, – kalbėjo D. Matulionis.

VKIF projektų fondo vadovas Rimantas Martinėlis sveikina mokytojus. Artūro Bačinsko nuotr.
VKIF projektų fondo vadovas Rimantas Martinėlis sveikina mokytojus. Artūro Bačinsko nuotr.

Į susirinkusius mokytojus kreipėsi Vilniaus privačios „Šaltinėlio“ mokyklos mokytoja Audronė Janavičienė: „Dažniausiai mokytojus prisimename per Rugsėjo 1-osios šventę, Mokytojų dieną – tada jiems norime pasakyti daug gražių žodžių, padėkoti, įteikti didelę puokštę gėlių, tačiau kartais pamirštame padėkoti už pamoką ar pagalbą besimokant. Jūs, mokytojai, esate tie, kurie galite padrąsinti savo mokinius, kad jie siektų ir kurtų, jūsų darbai kalba vaikų rezultatais. Žinome, kad konkursų laimėtojai yra keli – laimi ne tik mokinys, bet ir mokytojas, kuris padėjo pasiruošti.“

VKIF projektų fondo vadovas Rimantas Martinėlis. Artūro Bačinsko nuotr.
VKIF projektų fondo vadovas Rimantas Martinėlis. Artūro Bačinsko nuotr.

Kita „Šaltinėlio“ mokyklos mokytoja Vismantė Vasaitytė vaikus ragino nepamiršti ir mokytojų: „Tikriausiai pats geriausias atsidėkojimas mokytojui – mylimų mokinių žvilgsniai, jų rezultatai, pasiekimai, geri žodžiai arba nuskambėjusi daina. Vaikai – kaip paukščiukai: jie išskrenda iš savo lizdo, palieka namus, kartais išvyksta į svečias šalis, tačiau, paskraidžius po pasaulį, pakeliavus, linkiu jiems sugrįžti į Lietuvą, kur jų laukia ne tik mylinti šeima, bet ir mokytojai.“

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos