Lietuvoje darbo ieškantis ispanas: geriausios vietos tenka tik lietuviams

25-erių ispanas Jorge Martinezas de Pancorbo į Lietuvą atvyko prieš kelis mėnesius, tačiau jau spėjo ją pamilti. Nors vaikinas tarp gimtosios Ispanijos ir Lietuvos randa nemažai skirtumų, vis tik kada nors planuoja išmokti kalbą bei geriau pažinti šalies kultūrą.

Jorge Martinezas de Pancorbo. Asmeninio archyvo nuotr.Jorge Martinezas de Pancorbo. Asmeninio archyvo nuotr.

Papasakok, kada ir kodėl atvykai į Lietuvą?

Praeitais metais aplankiau Portugaliją, kur įgavau nemažai patirties. Kadangi dabar yra paskutiniai mano studijų metai, tai turiu laiko tyrinėti ir nusprendžiau aplankyti Baltijos šalis. Taip nutiko, kad pradėjau nuo Vilniaus. Čia atvykau rugsėjo pabaigoje ir planuoju kurį laiką pasilikti. Mano manymu, toks keliavimas yra puiki galimybė pamatyti ir patirti skirtingas kultūras, išmokti naujų kalbų ir pažinti daugiau žmonių. Beje, nauja šalis tai puiki proga išmokti ir istorijos, nes atvykęs čia daug daugiau sužinojau apie tai, ką Lietuvai teko patirti anksčiau.

Ką šiuo metu veiki Lietuvoje?

Rašau bakalauro darbą ir ieškau praktikos arba darbo. Žinoma, negaliu pasakyti, kad tai labai lengva. Kompanijos darbo vietas pirmiausia atiduoda vietos lietuviams, o kadangi aš užsienietis – man sunkiau, bet nenusimenu, žinau, kad vis tiek darbą rasiu.

Kokio darbo ieškai?

Studijuoju elektronikos inžineriją, taigi ieškau tokio darbo, kuris būtų susijęs su specialybe. Galbūt kažkas su automatika, programavimu, programų pildymu arba darbu gamykloje.

Koks pirmas įspūdis aplankė atvykus į Lietuvą?

Na, pirmiausia tai oras. Čia lapkritis šaltesnis nei pas mus gruodis, tačiau jau buvau tam nusiteikęs, visi draugai man kartojo, kad bus daug šalčiau, nei aš įsivaizduoju. Taip pat įspūdį man paliko žmonės: čia jie man pasirodė daugiau agresyvūs, uždari, nenorintys bendrauti, konservatyvūs.

Kaip šis įspūdis pasikeitė?

Nors vis dar manau, kad Lietuvoje žmonės yra gan uždari, tačiau supratau, kad kai kurie iš jų gali būti ir labai atviri. Ispanijoje visi dažniausiai yra labai atviri kitiems ir mūsų požiūris į užsieniečius yra kitoks nei čia.

Dar man labai patinka maistas, jis aštresnis, su daugiau prieskonių, lietuviai valgo daugiau mėsos nei mes Ispanijoje. Taip pat aliejus čia brangesnis, nes jį importuoja iš kitur.

– Kokius skirtumus, ieškodamas darbo, įžvelgei tarp Lietuvos ir Ispanijos?

Jau minėjau, kad Lietuvoje, į kompanijas daugiausia yra priimami lietuviai, o užsieniečiai – rečiau. Taip pat labai skiriasi atlyginimai. Ispanijoje jie gerokai didesni, o praktika taip pat apmokama, tuo tarpu Lietuvoje – ne. Ir nors dirbi nemokamai, praktiką vis tiek yra sunku rasti. Jei Ispanijoje ateitum ir pasakytum, kad dirbsiu jums nemokamai, tave iš karto priimtų.