Fotogalerija. Už laisvę

1988 metais žmonių parodytas ryžtas ir dalyvavimas masiniuose renginiuose prisidėjo prie nepriklausomos Lietuvos atkūrimo. Žingsnis po žingsnio nuo bado streiko 1988 metais priėjome prie Kovo 11-osios. Dokumentinėmis fotografijomis dalijasi Leonardas Skirpstas, kuris, kaip spaudos fotokorespondentas, debiutavo būdamas devintoje klasėje.

L. Doc. dr. Jonas Bulota su dukromis. L. Skirpsto nuotr. nuotrauka. Doc. dr. Jonas Bulota su dukromis.Doc. dr. Jonas Bulota su dukromis. L. Skirpsto nuotr.

Minėtu laikotarpiu L. Skirpstas dirbo žurnalo „Kooperatininkas“ iliustracijų skyriaus redaktoriumi, bet Lietuvai svarbiuose renginiuose dalyvavo kaip pilietiškas savo krašto žmogus.

1988 metų liepos mėnesį Gedimino (dabartinėje Katedros) aikštėje vyko bado streikas, reikalaujantis paleisti Lietuvos politinius kalinius. Streikas baigėsi, kai badautojai ir Sąjūdžio nariai pasirašė sutartį dėl bendro politinių kalinių gelbėjimo komiteto įsteigimo.

Tų pačių metų rugpjūčio 23 d. Vingio parke vyko Sąjūdžio mitingas, smerkiantis 1939 m. nusikalstamus Vokietijos ir TSRS susitarimus dėl Lietuvos pasidalijimo. Į Sąjūdžio mitingą susirinko tūkstantinės minios žmonių iš daugelio Lietuvos miestų ir miestelių. Anot nuotraukų autoriaus L. Skirpsto, mitinge išgirsta informacija ir žmonių masė jam paliko didelį įspūdį.

1989 metų rugpjūčio 23 d. vyko trijų Baltijos tautų vienybę jungiantis renginys – Baltijos kelias. Tūkstančiai gyventojų  išėjo į magistralinį kelią, jungiantį Vilnių – Rygą – Taliną. Akcijos metu susikabinusių žmonių rankos sujungė Baltijos šalių sostines ir pasaulio valstybėms priminė apie savo demokratines ir prigimtines teises.

1990 m. kovo 11 d. Lietuvos Respublikos Aukščiausioji taryba pasirašė Lietuvos Nepriklausomybės aktą, kuriame rašoma, kad atstatomas Lietuvos Respublikos valstybingumas bei konstitucinė santvarka.

1991 m. sausio 13 d. Lietuvą užpuola SSRS ginkluotosios pajėgos, bandydamos iš valstybės atimti suverenitetą. Tuo metu L. Skirpstas  jautėsi kaip karo fotokorespondentas. „Ten ,,poezijos“ buvo maža, bet beprotiškai didžiulė įtampa ir nežinomybė“, – sako L. Skirpstas.

Patalpinta: Publikacija