Tarptautinėje parodoje Borisui Šacui atminti eksponuojami medaliai

Minint 150-ąsias menininko ir pedagogo Boriso Šaco (1866-1932) gimimo metines, gruodžio 20 d., antradienį, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre atidaryta tarptautinė medalių paroda. Tuo pat metu parodos buvo atidarytos Sofijoje ir Jeruzalėje, mat dailininkas šiuose trijuose miestuose gyveno bei vaizdavo juos savo kūriniuose. Parodų dalyvius visose trijose šalyse sujungė Skype video konferencija, kurios metu buvo paskelbti geriausiai įvertintų medalių autoriai.

Boriso Šaco medalių paroda. Autorės nuotr.Boriso Šaco medalių paroda. Autorės nuotr.

Borisas Šacas gimė Varniuose, nors jo tėvai tikėjosi, kad sūnus taps rabinu, Borisas įstojo į Vilniaus piešimo mokyklą. Vėliau įkūrė Karališkąją dailės akademiją Sofijoje, joje dėstė, o 1906 metais Jeruzalėje atidarė Becalelio dailės mokyklą, kuri buvo pirmoji tokio tipo mokykla Palestinoje.

Parodos kuratorė Vilma Gradinskaitė teigė, jog dauguma medalių, eksponuojamų parodoje, nėra tradiciniai, jie įvairių formų, pagaminti ne tik iš bronzos ar žalvario. Keliuose buvo naudojama netgi druska. Kai kuriuose medaliuose pats Borisas Šacas nevaizduojamas, juose dominuoja tik atskiros detalės, kurios kūrėją primena tik šiek tiek. Pasak kuratorės, pagerbti Borisui Šacui buvo pasirinkti medaliai būtent todėl, kad tai yra priimtiniausia, nuo pat senovės laikų naudojama forma, skirta įamžinti tam tikrus įvykius ar asmenis.

2015 m. Izraelio Naujoji dailininkų kolegija „CAN“ kartu su Izraelio Meninio medalio asociacija inicijavo tarptautinį meninio medalio projektą, skirtą paminėti B. Šaco asmenybei ir jo 150-osioms metinėms. Vykdant šį projektą Lietuvoje, Bulgarijoje ir Izraelyje buvo surengtos meno stovyklos, kuriose dalyvavo 38 dailininkai iš Lietuvos, Bulgarijos, Izraelio, Lenkijos ir Ukrainos, iš viso jie sukūrė 39 medalius parodai, skirtai Boriso Šaco atminimui. Medalių kūrėja ir šio konkurso komisijos narė Lina Kalinauskaitė pasakojo, kad vertintojai geriausius darbus išrinko rugsėjo mėnesį, medaliai buvo vertinami atsižvelgiant į profesionalumo lygį bei darbo techniką.

Parodoje lankėsi svečiai iš Ispanijos bei Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas. Ambasadorius akcentavo, kad Borisas Šacas buvo viena šviesiausių asmenybių, jis tikėjo, kad menas turi auklėjamosios galios.

Tarptautinė medalių paroda, skirta Boriso Šaco atminimui bus eksponuojama iki 2017 m. vasario 22 d.