XXI amžiaus nuodėmės

Daugelio mūsų seneliai, naktį pažadinti iš miegų, galėtų eilės tvarka išvardinti Dešimt Dievo įsakymų ir kiekvieną iš jų paaiškinti. Tačiau keičiantis laikams, keičiasi ir požiūris į bažnyčią bei jos nuostatas.

pixabay.com nuotr.

Ar šiuolaikiniame technologijų ir skubėjimo pasaulyje Dešimt Dievo įsakymų nebeturi tokios didelės prasmės? Štai, kad ir antrasis „Netark Dievo vardo be reikalo“ yra laužomas ne tik kasdieninėje kalboje, bet ir plačiai naudojamas socialiniuose tinkluose, susirašinėjant trumposiomis žinutėmis: pavyzdžiui, trumpinys „omg“ (angl. „Oh my God“) ypač paplitęs tarp užsienio ir Lietuvos vartotojų.

O pamenate, kaip seniau sekmadieniai buvo laikomi šventa diena ir mūsų močiutės dengdavo stalus balta staltiese ir nukraudavo juos vaišėmis. Turbūt ne vienas atsakytų, kad paskutinė savaitės diena skiriasi nuo visų likusių tik tuo, kad kalendoriuje žymima raudona spalva. Taigi mes nusprendėme parodyti, kokią reikšmę ir įtaką Dekalogas turi šiandieninėje visuomenėje.

Sekmadienio reikšmė XXI a.

Akvilė Naginionytė/Aurelija Karaliūtė

„Švęsk sekmadienį“, – toks yra trečiasis Dievo įsakymas. Reikėtų pabūti su šeima, dalyvauti mišiose, ilsėtis. Bet ką daryti tiems, kurie neturi pasirinkimo? Ar žmonės, nešvenčiantys sekmadienio, blogi? Netikintys? Bedieviai? Turime pasakyti, kad tokie visuomenės nariai atlieka kitas, mums svarbias, misijas – mus gydo, mus aptarnauja ir pavalgydina. Tai ar jie vis dar blogi? Ar sekmadieniai jau praranda prasmę ne tik dirbantiems, bet ir skubantiems XXI a. žmonėms?

Ką reiškia gerbti tėvus XXI a.

Gabija Matusaitė/Ema Bilytė

Vaikų ir tėvų santykiai – šeimos pamatas, kuris XXI amžiuje gan dažnai būna netvirtas. Tėvai nėra įsitikinę, koks turėtų būti tikrasis tėvų ir vaikų bendravimas, kaip elgtis, kad vaikas jaustųsi saugus, mylimas ir reikalingas šeimoje. Ar mylėti lygu leisti? O gal reikalingas griežtas žodis? Kaip neperžengti ribos iš išsiugdyti vaikų pagarbą tėvams? Ar iš tiesų svarbu ir tai, kad vaikų ir tėvų santykiai tampa suaugusiųjų santykiais? Apie tai – reportaže.

Neištikimybė XXI a.

Dovilė Mėlinauskaitė/Violeta Breivaitė

Šiais laikais internete galima rasti ne vien tik naudingos mokslinės informacijos, bet ir meilužį ar meilužę. Psichologų teigimu, neištikimybė – poros susitarimo reikalas. Galima sakyti, kad pažinčių portalai skatina neištikimybę, bet ar tikrai? Nors flirtas.lt atstovas spaudai sako, jog merginoms žymiai lengviau paslysti dėl didesnio vaikinų dėmesio internete, bet jų svetainė, susekusi į kairę einančius narius, juos net blokuoja.

XXI amžiaus žmogus: „Facebook“ Dievas

Miglė Galvonaitė/Indrė Jurčenkaitė

Pirmasis veiksmas, kurį XXI-ojo amžiaus žmogus atlieka vos tik pabudęs – pasitikrina savo virtualią gyvybės būklę. Jei pranešimų laukelis raudonuoja – virtuali širdis plaka, tikėtina sėkminga diena. Kitu atveju gali tekti griebtis už galvos ir susimąstyti apie priemones, kurios suaktyvintų tariamo „aš“ kraujotaką.

Apie tai, kodėl kiekvieną rytą meldžiamės ne Dievui, o sau – žiūrėkite vaizdo reportaže.

Laimės formulė XXI amžiuje

Julija Šakytė/Kristina Pažeraitė

Pavydžios mintys sukasi ne vieno žmogaus galvoje ir dažnai negalime pripažinti, jog nelaimingi esame tik dėl savo minčių. Juk visuomet reikia rasti atpirkimo ožį, kuris kentės visus mūsų nusiskundimus ir plaikstymųsis. Nereikia mušti kumščiu į krūtinę ir atgailaujant šaukti ,,aš kaltas, aš kaltas, aš kaltas…” bei laikytis Dešimto Dievo įsakymo, kuris nuo seno skelbė: ,,Negeisk svetimo turto”. Tačiau XXI amžiuje esame pasmerkti skubėti, iš gyvenimo spausti visas įmanomas gėrybes ir pamirštame pagrindinę vertybę – laimę.  O kas yra tikroji laimė Jums? Reportaže leisimės į XXI amžiaus laimės recepto paieškas.

Pavyduoliai ir žiniasklaida

Eglė Bubnelytė/Lukas Šniolis

Jūsų kaimyno automobilis ką tik atkeliavo iš salono, o savuoju naudojatės jau dešimtmetį. Pusseserė gavo geriau apmokamą darbą. Ar tai neerzina jūsų? Ar nepavydite sėkmingiems ir geriau gyvenantiems žmonėms? Apie pavydą ir godumą papasakojo vis labiau populiarėjančio metodo – neurolingvistinio programavimo, meistras Mantas Krasauskas. Pasirodo, pavydas, anaptol, nėra blogai, tačiu jį reikia tinkamai nukreipti. Šiame vaizdo reportaže ne tik atskleisime pavydo ištakas, bet ir ironiškai pašiepsime pavyduolius bei žmonės, kuriems nereiktų pavydėti.

OMG, dar vienas reportažas

Paulius Olšauskas/Jūratė Juškevičiūtė

Dievo įsakymuose rašoma – neminėk Dievo vardo be reikalo, tačiau posakį „O Dieve“ galime išgirsti kone kasdien. Vieni jį naudoja užgriuvus sunkumams, o kiti – iš džiaugsmo. Rodos, kad XXI a. pasaulyje religija atrodo nustumta į šoną ir šis posakis būdingesnis vyresniajai kartai.  Tačiau tai netiesa, užsukus į interneto platybės lengva pastebėti, kad socialiniuose tinkluose po beveik kiekvienu įrašu plūsta ne tik lietuviškas „O Dieve“, bet ir angliškas trumpinys „OMG“. Ką tai reiškia šiandieniniame pasaulyje? Ar tai nuodėmė?

 


Projekto vadovė: lekt. Dalia Kutraitė-Giedraitienė

Projekto koordinatorė: Eglė Bubnelytė

Redakcija: Ema Bilytė, Violeta Breivaitė, Eglė Bubnelytė, Liucija Dailidavičiūtė, Miglė Galvonaitė, Indrė Jurčenkaitė, Jūratė Juškevičiūtė, Aurelija Karaliūtė, Gabija Matusaitė, Dovilė Mėlinauskaitė Paulius Olšauskas, Kritina Pažėraitė, Kristina Rancaitė, Reda Stangytė, Julija Šakytė.

Patalpinta: Naujienos, Projektai