Išgydyti turberkuliozę prireikia ir dvejų metų

Šį mėnesį minima Tarptautinė tuberkuliozės diena. Tuberkuliozė – labiausiai paplitusi infekcinė liga, kuria užsikrėtę daugiau kaip devyni milijonai žmonių visame pasaulyje. Lietuvoje pastaraisiais metais daugėja susirgimų šia liga – vien pernai išaiškinta apie 900 naujų atviros tuberkuliozės atvejų. Apie ligos grėsmes ir prevenciją – pokalbis su Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės gydytoja, mokslų daktare Edita Davidavičiene.

Tuberkuliozės prevencijai svarbi tinkama mityba.Tuberkuliozės prevencijai svarbi tinkama mityba.

Kaip galima susirgti tuberkulioze?

Susirgti tuberkulioze nėra taip paprasta. Autobuse sutikęs infekuotą žmogų, tuberkulioze neužsikrėsi. Pavojingas tik artimas kelių valandų bendravimas su arvira tuberkuliozės forma sergančiu asmeniu, kuris oro lašeliniu būdu skiria tuberkuliozės mikrobakterijas. Oro lašeliuose esanti infekuota tuberkuliozės mikrobakterija pakliūna į kvėpavimo takus ir priklausomai nuo dydžio nusėda viršutiniuose arba viduriniuose kvėpavimo takuose, o pačios mažiausios dalelės – alveolėse. Esant labai blogai imuninei sistemai – viso kūno gynybiniam organui – mikrobakterijos pradeda daugintis.

Kokio režimo turėtų laikytis atvira tuberkuliozės forma sergantis ligonis?

Ligonis, į orą išskiriantis tuberkuliozės bakterijas, turi stacionariai gydytis, būti izoliuotas.

Kokie pagrindiniai tuberkuliozės simptomai?

Pagrindinis simptomas, į kurį ligonis atkreipia dėmesį ir kreipiasi pas specialistus, – atsikosėjimas krauju. Kiti simptomai yra bendri sergant beveik visomis kvėpavimo takų ar plaučių ligoms. Tai yra kosulys, dusulys, skrepliavimas, temperatūros pakilimas, bendras silpnumas.

Kas yra būdinga uždarai tuberkuliozės formai?

Uždarai tuberkuliozės formai yra būdinga tai, kad ji neskiria į orą tuberkuliozės mikrobakterijų ir nėra pavojinga visuomenei.

Ar galima visiškai pasveikti nuo tuberkuliozės?

Taip, ši liga yra išgydoma, tačiau pastangų turi padėti ne tik gydytojas, bet ir ligonis. Ligonis turi paklausyti gydytojo patarimų, tuomet pasiekiami geriausi rezultatai.

Ar pritariate minčiai, kad tuberkuliozės paplitimas toks didelis, nes žmonės nepakankamai žino apie šią ligą?

Pritariu, tačiau žmonės patys nenori sužinoti apie tuberkuliozę, nors apie ją kalbama ir rašoma tikrai nemažai. Deja, kol pats asmuo ar jo šeimos narys nesuserga tuberkulioze, ši problema neegzistuoja. Tik kai suserga artimasis, pradedama kalbėti, kad per mažai informuojama apie ligą.

Nuo birželio mėnesio savivaldybėse pradės veikti specialūs kabinetai, kuriuose tuberkulioze sergantys asmenys turės vaistus išgerti stebint specialistams. Ar ši priemonė efektyvi siekiant sumažinti ligos plintamumą?

Taip, kabinetai kuriami, kad suvaldytume tuberkuliozės plitimą. Kitose Europos Sąjungos šalyse, kur buvo vykdoma ši strategija, gydymas pasiteisino, todėl mes perimame patyrimą. Strategija susideda iš penkių komponentų, vienas iš pagrindinių – tiesioginis medicinos personalo stebėjimas, kad ligonis baigtų gydymo kursą. Kartais gydymas gali trukti net 24–26 mėnesius, ligoniai taip ilgai neišbūna stacionare, gydosi ambulatoriškai ir turi būti tiesiogiai stebimi. Jeigu yra baigiamas visas gydymo kursas, vadinasi, užkertamas kelias tuberkuliozei plisti.

Kaip kiekvienam iš mūsų sumažinti riziką susirgti šia liga?

Labai svarbi mityba, reikia valgyti tris kartus per dieną, nesilaikyti dietų ir nemesti svorio. Patartina nerūkyti, vengti virusinių susirgimų, gripo epidemijų metu nevaikščioti masinio susibūrimo vietose. Jeigu žinote, kad šeimoje ar artimųjų tarpe yra atvira tuberkuliozės forma sergančių asmenų, kuo mažiau su jais kontaktuoti. Taip pat reikėtų kartą per metus profilaktiškai atlikti krūtinės ląstos rentgenogramą ir išsiaiškinti pakitimus.

Visą interviu galima paklausyti VU KF žurnalistikos antrakursių kuriamoje „Start FM“ radijo laidoje „Per studento prizmę“:

 

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos