„Bilietų nėra“ radijo spektakliui – tarptautinio festivalio apdovanojimas

Vasario 22-27 d. Herne Bay, Anglijoje, vykusiame tarptautiniame radijo teatro festivalyje „Another part of the Island“ radijo teatro laidos „Bilietų nėra“ kūrybinės komandos spektaklis „Metamorfozė“ laimėjo antrąją vietą.

Festivalio II vietos apdovanojimas. Start FM nuotr.

Apdovanojimą laimėjusio spektaklio pagal garsiąją Franzo Kafkos novelę siužetas vyksta dviejose erdvėse – vabalu virtusio pagrindinio veikėjo Gregoro kambaryje ir jo šeimos kambariuose. Siekiant perteikti istorijos chaotiškumą ir siurrealumą, laidos komanda spektaklį kūrė gyvame eteryje trijose Vilniaus universiteto radijo stoties Start FM erdvėse – dviejose studijose ir kambaryje tarp jų.

„Labai džiaugiuosi, kad aktorių įdėtas darbas buvo pastebėtas ir įvertintas komisijos bei klausytojų. Stengiamės savo darbais siekti gyvybės garse, balse, judėjime – tai mūsų didžiausi prioritetai. „Metamorfozė“ nėra retas kūrinys teatro pasaulyje, su tokiais kūriniais visuomet sunku būti originaliems, turėti ir perduoti aiškią savo poziciją ir mintį. Galbūt klausiusiųjų gyvenimuose taip pat vyksta virsmai, kurių atspindžius išgirdo mūsų kurtame skaityme“, – sakė spektaklio režisierius Paulius Markevičius.

Į antrus metus organizuoto festivalio programą buvo įtraukta 40 radijo spektaklių iš 16 šalių. Be minėto spektaklio laida „Bilietų nėra“ taip pat pateikė radijo spektaklį pagal vengrų dramaturgo Zsolt Pozsgai pjesę „Pabaisa ir mergelė“ (rež. Julija Šatkauskaitė), kuris taip pat sulaukė gerų komisijos atsiliepimų.

Vienas pagrindinių Anglijoje vykstančio festivalio tikslų – suteikti radijo teatro gerbėjams bei profesionalams pristatyti savo sukurtus spektaklius bei pasiklausyti ne tik tautiečių, tačiau ir kolegų iš kitų šalių darbų. Iš viso festivalio organizatoriai sulaukė 13 skirtingų kalbų radijo pastatymų, o klausytojai turėjo galimybę klausytis jų skaitydami scenarijus originalo ir anglų kalbomis. „Daugelis iš žemyninės Europos atsiųstų darbų visų pirma pasižymėjo didesniais ar mažesniais eksperimentais, o britiški kūriniai buvo artimesni klasikinei radijo teatro formai. Šie metai buvo dosnūs pirmiesiems, nes komisijos favoritais tapo iš konservatyvaus radijo teatro rėmų išlendantys radijo spektakliai. Malonu, kad neatsiliekame nuo tendencijų. Gerbiame tradicijas, tačiau tuo pat metu esame saviti –  viena komisijos narių apie „Metamorfozę“ sakė, jog labai smagu išgirsti kažką, ko netransliuotų BBC radijas“, – teigė festivalyje dalyvavęs „Bilietų nėra“ laidos vedėjas Gytis Kapsevičius.

Radijo spektaklyje „Metamorfozė“ vaidmenis kūrė Indrė Liutkevičiūtė, Ieva Triškauskaitė, Marija Petravičiūtė, Julija Šatkauskaitė, Simonas Dovidauskas, Vygandas Vadeiša ir Šarūnas Zenkevičius. Violončele grojo Bartė Liagaitė. Garso režisierius – Raimundas Paulauskas.

Dalyvavimą festivalyje iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Patalpinta: Žiniasklaida