Mobilieji telefonai – viena pagrindinių informavimo priemonių Afrikoje

kenija21

Žiniasklaidoje mobilieji telefonai tampa vis svarbesniu informavimo įrankiu – naujosios technologijos suteikia galimybę gauti ir siųsti naujienas. Toks informavimo būdas labiausiai išvystytas Afrikoje.

Daugelyje žemyno vietovių nėra interneto ryšio, o laikraščiai leidžiami tik didžiuosiuose miestuose, tad mažesnių miestų gyventojai naujienas sužino klausydami radijo. Tačiau kartais radijo bangos yra blokuojamos, todėl vienintelis prietaisas, kuriuo galima gauti naujausias žinias yra mobilusis telefonas. Dažnai straipsnių pavadinimai ar naujienų santraukos yra atsiunčiamos trumposiomis žinutėmis. Tai lėmė staigią mobiliojo ryšio skvarbą į afrikiečių gyvenimus – jau dabar keturi iš 10 gyventojų turi mobiliuosius telefonus.

Tad nėra naujiena tai, jog dauguma Afrikos informacinių priemonių internete skelbia naujienas, gautas iš gyventojų trumposiomis žinutėmis. Tam dar 2008-taisiais Kenijoje buvo sukurtas projektas „Ushahidi“, kurio tikslas surinkti informaciją iš žmonių, išgyvenusių gamtos katastrofas ar dalyvavusių svarbiuose politiniuose įvykiuose. Dabar projektas veikia visame pasaulyje, todėl yra gaunamas didelis informacijos kiekis. Aktualių naujienų atrinkimui neseniai pradėjo veikti „Swift River“ projektas, kuris specialiomis programomis filtruoja informaciją ir padeda ekspertams įvertinti surinktos informacijos svarbą.

Parengta pagal interneto žiniasklaidą

Patalpinta: Pasaulyje, Žiniasklaida