Vilniaus universiteto choras „Gaudeamus ” Maltoje sukėlė šiltų ir patriotiškų jausmų antplūdį

Spalio 5-15 dienomis bene ilgiausiai gyvuojantis Vilniaus universiteto mišrus choras „Gaudeamus” vyko į dar vienas gastroles. Šį kartą – į saulėtąją Maltos salą, kurioje choristų laukė ne tik pažintinė išvyka, bet ir svarbus koncertas švenčiausioje šalies vietoje – Rabato bažnyčioje.

Pirmąsias dienas choristai keliavo, apžiūrinėjo salą ir susipažino su Maltos kultūra, žmonėmis, apžiūrėjo būsimo koncerto vietą – šventą Rabato bažnyčią, kurioje prieš daugelį metų buvo  apsireiškusi šventoji mergelė Marija.

Kaip ir įprasta, atvykus į svečią šalį, choristai stengėsi kuo daugiau pamatyti – aplankė pačias įžymiausias Maltos vietas – Gozo salą, „Blue lagoon” paplūdymį, sostinę Valetą ir turistų mėgstamą miestą Budžibą

Kelionei einant į pabaigą, artėjo svarbiausias įvykis – „Gaudeamus” koncertas Rabate. Šiame koncerte choras atliko įvairių kūrinių iš savo repertuaro: kelis sakralinės muzikos kūrinius, kelias lietuviškas dainas bei kompozitoriaus Bobo Chilcotto „Jazz mass” mišias. Pasiklausyti koncerto prisirinko minia žmonių – tiek pačių maltiečių, tiek Maltos lietuvių, taip pat koncerto klausė vyskupas bei kiti kunigai, kurie po koncerto negailėjo gerų žodžių choro vadovei ir chorui, pakvietė „Gaudeamus” atvykti koncertuoti į Maltą dar kartą.

Paklaustas apie choro gastroles Maltoje choro prezidentas P. Jankevičius dalinosi patirtais patriotiškais jausmais:

„Į koncertą susirinko ir nemažai vietos lietuvių, su kuriais dar maloniai pabendravome po renginio. Visada malonu tokių koncertų metu matyti tėvynainių akis, susijaudinusias nuo lietuviško garso – tai choro kelionėse paprastai būna kone stipriausias išgyvenimas. Be koncerto taip pat dar aplankėme žymias vietas, pamatėme unikalią Maltos gamtą, kurioje labai nedaug žalumos, todėl grįžus į Lietuvą buvo gera tiesiog vėl užlipti ant žolės”, – sakė P. Jankevičius.

O štai choristei Gabrielei Paukštytei įsiminė ir šilti gamtiški vizito motyvai:

„Buvo labai smagu vidury spalio grįžti į šilumą. Vaikščiojome Valetos pakrantėmis, matėme ir uodėme rudens vidury žydinčias gėles, aplankėme seniausią varpinę, kurioje gaudžia vienintelis varpas. Stebėjome kaip saulė susilieja su jūros paviršiumi, šokinėjome su choristais per bangas ir pirmą kartą ragavome tikrus kaktusų vaisius bei ką tik nuskintus granatus. Nepamirštami karaokės vakarai, po kurių išėjus į gatvę norisi tik panirti į vėsias jūros bangas ir jų mūšos stebėjimas tvankiomis naktimis buvo didelis ir smagus nuotykis”, – pasakojo ji.

Pasak G. Paukštytės, koncertas Rabato bažnyčioje buvo skirtas miesto gyventojams, vietiniams lietuviams ir piligrimams, atvykusiems kartu su „Gaudeamus” iš Lietuvos. „Neapsakomas jausmas matyti žmones besišypsančius nuo tavo atliekamos dainos, tačiau negali būti nieko geriau už plojimus koncerto pabaigoje. Tiek visko daug nutiko, kad net nupasakoti sunku, bet tikrai žinau tik viena – sugrįžti ten tikrai norėtųsi,” – gyvais kelionės įspūdžiais dalinosi G. Paukštytė.

Puikių įspūdžių pasisėmę choristai grįžę iš Maltos vėl pasinėrė į darbus – pasiruošimą studentų chorų festivaliui Šiauliuose bei kasmetiniam projektui „Klasika visiems”. Tačiau, pasak choro prezidento, Malta visada liks vienu gražiausių praėjusio rudens prisiminimų.

Patalpinta: Universitete