Olandai priešinasi Europos Sąjungos ir Ukrainos sutarties įsigaliojimui

Neseniai paskelbti apklausos rezultatai parodė, kad didžioji dalis olandų rinkėjų yra nepatenkinti, kad Nyderlandai pritarė ir ratifikavo Europos Sąjungos (ES) Asociacijos sutartį su Ukraina. Ši apklausa yra pirmoji, kuri atskleidžia galimas rinkėjų nuotaikas prieš balandžio 6 d. organizuojamą referendumą tuo pačiu klausimu.

Ukrainos eurointegracijos siekiui gali pakišti koją balandžio referendumas Nyderlanduose. AP nuotr.Ukrainos eurointegracijos siekiui gali pakišti koją balandžio referendumas Nyderlanduose. AP nuotr.

Apklausa, kurią parengė ir įvykdė Nyderlandų visuomeninio transliuotojo programa „Een Vandaag“, paskelbė, kad daugiau nei 50 proc. olandų yra nusiteikę atmesti susitarimą su Ukraina. Referendumą nuspręsta surengti po to, kai buvo surinkta daugiau nei 300 000 tūkst. piliečių parašų, kurie pritarė, kad turi būti atsiklausta jų nuomonės. Nors Laisvosios prekybos sutartis, kuri papildo 2014 m. pasirašytą Asociacijos sutartį, įsigaliojo nuo 2016 m. sausio 1 d., tačiau kad ji pradėtų galioti visam laikui, turi būti patvirtinta visų 28 ES narių.

Rytų Europos studijų centro Politikos analizės ir tyrimų skyriaus analitikas,Vytautas Keršanskas, teigia, kad tokią olandų poziciją reiktų vertinti atsižvelgiant į du veiksnius – jų nuomonę apie dabartinės ES veikimą ir požiūrį į Rusijos agresiją Ukrainoje. „Nyderlanduose vyrauja nuomonė, jog po didžiosios plėtros 2004 – aisias ES susiduria su dideliais funkcionavimo iššūkiais, ypač – demokratijos deficitu ir piliečių įtraukimu į esminių problemų sprendimą. Todėl šiandien olandai yra skeptiški dėl ES plėtros, o Asociacijos sutartį su Ukraina jie traktuoja būtent kaip svarbų žingsnį pilnavertės narystės link. Kita svarbi priežastis – pragmatinis požiūris į Rusiją, kuri yra laikoma prekybos partnere ir puikia rinka, bet tikrai ne grėsme. Ir nors po MH17 lėktuvo numušimo Nyderlandai griežtai palaikė sankcijų Rusijai taikymą, Ukrainos ir Rusijos konflikte jie nėra linkę stoti į nė vieną pusę“.

Pasak analitiko, jeigu balandį olandai galiausiai nubalsuotų, kad reikia priešintis sutarčiai, vis tiek referendumas yra neįpareigojantis. Kita vertus, jeigu rinkėjų neigiama nuomonė nugalėtų didele persvara, Nyderlandų politikai susidurtų su rimtu iššūkiu, kadangi nes jiems reiktų rinktis ar ir toliau remti Ukrainos eurointegracinius procesus, ar atsižvelgti į savo piliečių nuomonę. Pirmuoju atveju rizikuotų prarasti palaikymą tos visuomenės dalies, kuri tokį akibrokštą palaikytų jų nuomonės ignoravimu. Taip susiformuotų palanki dirva kraštutinėms, euroskeptinėms jėgoms. Kitu atveju ES iškiltų dar viena kliūtis užtikrinti gerai funkcionuojantį sprendimų priėmimo mechanizmą.

Paklaustas ar nepalankūs referendumo rezultatai galėtų prisidėti prie ES vienybės skaldymo, Vytautas Keršanskas sutiko, kad ratifikuotos sutarties persvarstymas sukeltų rimtus politinius debatus ir Ukrainos asociacijos procesus remiančių valstybių pasipiktinimą, tačiau kartu pabrėžė, kad oficialioji referendumo politinė kampanija dar neprasidėjo, todėl tikimasi, kad šią sutartį palaikančios politinės jėgos sieks sugriauti Nyderlandų visuomenėje sklandančius mitus ir įvairiomis priemonėmis stengsis paveikti skeptikus.

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje