Kūrėjas – ne Lietuvoje, bet kūryba – Lietuvai
Kūrėjas - ne Lietuvoje, bet kūryba - Lietuvai Praeityje - svajonė, dabar - realybė Per sunkumus - lietuvybės skleidimo link Svetur užkabinti medaliai Lietuve ne Lietuvoje

pagrindinis-vizualas
* Spauskite nuotraukas

Kilometrai kurti Lietuvos netrukdo

„Emigravo dar vienas lietuvis“ – turbūt ne vienam kartus žodžių junginys, kuris pirmiausiai asocijuojasi su vidutinio išsilavinimo lietuviu, išvykusiu dirbti į Norvegijos žuvų fabriką. Tačiau ne visi emigrantai tokie. Kai kurie jų, kaip ir 28 metų Viktorija Gorbatenko, mano, kad gyvenimas svečioje šalyje yra skirtas pirmiausiai savęs ugdymui, studijoms ir naujų patirčių įgijimui. Negana to, net ir būnant užsienyje įmanoma prisidėti prie gimtojo krašto tobulėjimo bei augimo.

Moteris, palikusi šalį, bet ne tėvynę

„Ir aš tikrai myliu Lietuvą, <…> tik ar mylit ją jūs?“ – dainuoja Marijonas Mikutavičius. Retorinis klausimas „tik ar mylit ją jūs?“ neginčijamai tinka šių dienų lietuviui. Nemaža dalis piliečių nebegyvena Lietuvoje, tačiau tarp jų esti tokių, kurie imasi tėvynės labui skirtų projektų. Viena iš jų – Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto absolventė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova. Šiuo metu moteris gyvena Bulgarijoje, dirba laisvai samdoma žurnaliste (euroblogas.lt) ir neseniai išleido savo debiutinę knygą, skirtą lietuviškai publikai.

Emigravusi fotografė: Lietuvai daugiau duoti galiu gyvendama Londone

Nedrąsi, tyli ir paskendusi savyje – tokia iš pirmo žvilgsnio atrodo fotografė Jana Lohde. Bet tai tik klaidingas pirmasis įspūdis. Penkiolikos metų palikti namus ir iškeliauti už Atlanto išdrįstų tikrai ne kiekvienas. Iš Klaipėdos kilusi mergina šiuo metu mokosi Londono Karališkajame menų koledže. Fotografijos magistrantūros studijas baigianti Jana jau dabar fotografuoja modelius neįprastose fotosesijose bei keliauja po pasaulį su fotoaparatu rankose ieškodama įdomių asmenybių ir dar įdomesnių kadrų. Mergina tvirtina, jog svarbiausia niekuomet nesustoti, tobulėti ir žvelgti į priekį, nes kai progresuoji tu, progresuoja ir tavo šalis.