Pasiūlyta įstatymo pataisa, leisianti šauliams įsigyti pusiau automatinių ginklų

Antradienį, gruodžio 1 dieną, Seimas pritarė Ginklų ir šaudmenų įstatymo pakeitimo projektui, kuriuo siekiama suteikti galimybę Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) nariams įsigyti ir namuose laikyti B ir C kategorijos šaunamuosius ginklus. B kategorijai priskiriami ir pusiau automatiniai ginklai, kurie gali iššauti kelis šovinius nuspaudus gaiduką vieną kartą.

„Potencialus priešas turi tikėtis kulkų ir granatų iš kiekvieno namo “, - parlamentarų diskusijoje dėl to, ar leisti visuomenei daugiau apsiginkluoti, teigė Seimo narys Kęstutis Masiulis. Irmanto Gelūno nuotr.

Pagal įstatymo pataisą, pusiau automatinius B ir C kategorijos šaunamuosius ginklus bei jų šaudmenis galės įsigyti tik 18 metų sulaukę Šaulių sąjungos nariai, kurie Šaulių sąjungos vado nustatyta tvarka bus išlaikę egzaminą ir gavę policijos leidimą įsigyti ir namuose laikyti ginklą.

Pasak vieno iš Ginklų ir šaudmenų įstatymo pakeitimo projekto teikėjų, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Artūro Paulausko, pasikeitus geopolitinei situacijai valstybė turi būti pasiruošusi apsiginti, o galimybė namuose laikyti pusiau automatinius ginklus šauliams leistų reaguoti akimirksniu.

„Šaulių sąjunga yra visuomeninė karinė organizacija, jos nariais yra ir tampa pilnamečiai asmenys, kurie nori ginti Tėvynę, išmokti valdyti ginklą, susipažinti su karybos pagrindais. Šaulių sąjunga yra finansuojama iš Krašto apsaugos ministerijos biudžeto, o KAM šauliams skyrė tik nedidelį kiekį ginklų. Dabar šauliai, norintys įsigyti ginklą, tampa fiktyviais sportininkais, medžiotojais, nes šauliams nesuteikta teisė įsigyti ginklą. Džiaugiuosi, kad Seimas pataisoms pritarė, jos leis stiprinti ginkluotų pajėgų grandį“, – sakė A. Paulauskas.

Lietuvoje jau dabar yra virš dvidešimt tūkstančių gyventojų, kurie legaliai turi ginklą. Tačiau dauguma šių ginklų yra savigynai skirti mažo kalibro pistoletai. Anot Seimo nario Kęstučio Masiulio, idėja suteikti šauliams galimybę įsigyti pusiau automatinius ginklus tik padės jiems vykdyti kiekvieno piliečio pareigą – ginti tėvynę.

„Aš pritariu, o jūsų norėčiau paklausti: o ko norėtų priešas? Kad ginklai gulėtų sandėliuose ar namuose ? Imkime pavyzdį iš Izraelio ir Šveicarijos. Ginkluoti yra visi tie, kas buvo treniruoti, kaip reikia elgtis su ginklais. Potencialus priešas turi tikėtis kulkų ir granatų iš kiekvieno namo “, – teigia K. Masiulis.

Tačiau buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė mano, jog visų pirma galimybė įsigyti ir namuose laikyti pusiau automatinius ginklus turėtų būti suteikta kariams, o ne šauliams, mat iki šiol fiziniai asmenys Lietuvoje gali įsigyti B ir C kategorijos ginklus savigynai, kurių kalibras ne didesnis nei 9mm. Didesnio kalibro ginklus įsigyti ir laikyti gali medžiotojai ir sportininkai, kuriems dabartinis įstatymas suteikia galimybę tai daryti.

Iš 81 balsavime dalyvavusio parlamentaro 73 pasisakė už ginklų ir šaudmenų įstatymo projekto tolesnį svarstymą, 8 susilaikė, niekas nepasisakė prieš.

Patalpinta: Naujienos