Lietuvos biotechnologai sterilioje laboratorijoje kurs naują vėžio gydymo metodą

Pirmadienį, gruodžio 7 dieną, moderniųjų biotechnologijų bendrovėje „Thermo Fisher Scientific Baltics“ atidarytos sterilios gamybos laboratorijos, kuriose, naudojant „Dynabeads“ magnetines daleles, bus kuriami preparatai gydyti vežinius susirgimus, ŽIV ir autoimuninines ligas.

Atidaryta nauja sterilios gamybos laboratorija. „Thermo Fisher Scientific“ nuotr.

„Dynabeads“ magnetinės dalelės yra svarbi vėžinių susirgimų gydymo technologijos dalis. Ši gydymo technologija remiasi ląstelių perprogramavimu. „Dynabeads“ dalelės yra sujungiamos su antikūniais – medžiagomis, kurias gamina kraujo kūneliai. Magnetinės dalelės užtikrina ląstelių, kurios naikina virusus ir bakterijas, paėmimą iš kraujo, o antikūniai skatina jas daugintis. Tai užtikrina pakankamą ląstelių kiekį, kuris yra grąžinamas į paciento kraują kovoti prieš vėžines ląsteles. „Dynabeads“ magnetinės dalelės yra gaminamos „Thermo Fisher Scientific“ padalinyje Norvegijoje, o Vilniuje šios dalelės bus sujungiamos su antikūniais.

Įmonės klientai – farmacijos kompanijos ir tyrimų centrai – galutinį produktą – „Dynabeads“ daleles sujungtas su antikūniais – gaus iš Vilniaus. „Thermo Fisher Scientific Baltics“ generalinis direktorius ir Baltijos regiono viceprezidentas Algimantas Markauskas tikisi, kad produktas komercijoje bus pradėtas naudoti po kelerių metų.

Atidaryme dalyvavo garbūs svečiai. „Thermo Fisher Scientific“ nuotr.
Atidaryme dalyvavo garbūs svečiai. „Thermo Fisher Scientific“ nuotr.

„Tai užtruks ne dešimtmečius, bet ir ne mėnesius. Kaip žinome, terapijų ir vaistų patvirtinimo procesas yra ilgas ir komplikuotas, nes kiekviename žingsnyje yra tikrinamas saugumas“,– tvirtino jis.

Naujosios laboratorijos yra aukščiausios klasės švarumo patalpos, skirtos steriliai gamybai – viename kubiniame metre oro privalo būti mažiau nei viena bakterija.

Algimantas Markauskas teigia, kad laboratorijų atidarymas yra svarbus ne tik Vilniaus padaliniui, bet ir visai „Thermo Fisher Scientific“ kompanijai.

„Šita diena mums žymi naują etapą vystant Vilniaus padalinį. Mes, mokslinių tyrimų centras, žengiame kitą žingsnį. Šių patalpų atidarymas rodo, kad tampame medicinos pramonės dalimi. Dar laukia ilgas kelias, kol produktai galutinai bus patvirtinti tarptautinėje rinkoje, tačiau mūsų veikloje tai yra dar vienas plėtros etapas“, – pirmadienį spaudos konferencijos metu sakė A. Markauskas.

Atidarymo renginyje dalyvavo Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, JAV ambasadorė Lietuvoje Deborah A. McCarthy, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius ir kiti garbūs svečiai.

UAB „Thermo Fisher Scientific Baltics“ yra JAV kompanijos „Thermo Fisher Scientific“ padalinys Vilniuje. Lietuvos padalinyje gaminami produktai plačiai naudojami naujų diagnostikos metodų, skirtų gydyti įgimtas, paveldimas ir užkrečiamas ligas, kūrimui. Daugiau nei 99 proc. produktų yra eksportuojami į kitas pasaulio šalis.

Patalpinta: Naujienos