Vaizdo tinklaraštininkė Ieva: „Tik asmenybė pritraukia žiūrovus“

Socialiniuose tinkluose karaliaujantys blogeriai, arba kitaip – tinklaraštininkai, neretai pavadinami penktąja valdžia. Jų nuomonė ir įžvalgos ne mažiau svarbios, nei rimtų žurnalistų. Šiuo metu vis populiarėja kita jų atmaina – vlogeriai, kuriantys vaizdo įrašus ir talpinantys juos į internetą.

Tinklaraštininkės Ievos Maslauskaitės „Youtube“ kanalo sekėjos labiausiai džiaugiasi jaunos klaipėdietės makiažo pamokomis ir grožio patarimais. Autorės nuotr.Tinklaraštininkės Ievos Maslauskaitės „Youtube“ kanalo sekėjos labiausiai džiaugiasi jaunos klaipėdietės makiažo pamokomis ir grožio patarimais. Autorės nuotr.

Tuo užsiima klaipėdietė vaizdo tinklaraštininkė Ieva Maslauskaitė (24), gerbėjams geriau žinoma kaip „Chanelette“. Daugiau nei 30 tūkstančių sekėjų dėmesį pritraukusi mergina pasakoja, kaip atrado šį pomėgį ir kaip pasikeitė jos gyvenimas, tapus grožio vlogere.

BUVO IR BAIMIŲ

Kodėl pradėjai kurti vaizdo įrašus?

Prieš pradėdama savo kanalą, pati dvejus metus domėjausi ir žiūrėjau kitų įkeltus vaizdo įrašus grožio tema. Pamažu įgavau vis daugiau žinių apie makiažą, man patiko užsiimti šia veikla. Vieną dieną pagalvojau, kodėl ir man nepabandžius?

Su žiūrovais kalbiesi angliškai. Kas lėmė tokį sprendimą?

Savaime suprantama, jog tai – būdas pasiekti platesnę auditoriją. Nenorėjau blaškytis ir kurti įrašus keliomis kalbomis, jei jau nusprendžiau kalbėti angliškai, taip ir darau.

Ar prisimeni savo pirmąjį įrašą? Su kokiomis problemomis ir baimėmis tuomet susidūrei ir ar pavyko jų atsikratyti?

Taip, prisimenu, nusprendžiau nufilmuoti pasiruošimą tėčio gimtadieniui. Iš tiesų, kai dabar apie tai pagalvoju – siaubas, ką aš čia dariau? Tuomet filmavau su kompiuteryje esančia kamera, dabar mano technika pasikeitė. Be abejo, buvo ir baimių: kalbėjau kita kalba, nerimavau dėl žmonių reakcijos, neigiamų komentarų. Tačiau dabar tai jau nebegąsdina.

KELTIS IŠ KLAIPĖDOS NESIRUOŠIA

Kur mokeisi vizažo paslapčių?

„Youtube“ kanalus žiūriu jau šešerius metus, stebiu mėgstamiausių makiažo meistrų – Lisos Eldridge, Pixiwoo, Charlotte Tilbury, Wayne Gosso – darbus. Pritaikiusi išmoktas žinias, nemažai praktikuojuosi ant savęs, gražinu šeimos moteris, drauges. Mano manymu, tai yra geriausia makiažo mokykla, o kursuose galima išmokti elementarių dalykų, kai esi visiškai žalias šioje srityje.

Kas mėnesį savo sekėjams pristatai naujas tendencijas, ką tik pasirodžiusius grožio produktus. Kiek kainuoja būti grožio guru?

Mėgstu domėtis, išbandyti, rekomenduoti įvairias grožio priemones, todėl viską pirkau iš savo pinigėlių iki tol, kol mane pastebėjo. Kadangi vaizdo įrašų kūrimu užsiimu jau ilgą laiką, vis dažniau nemokamai išbandyti gaunu ir makiažo priemonių, ir drabužių iš lietuvių ar užsienio kūrėjų.

Garsiausios grožio vlogerės gyvena Didžiojoje Britanijoje, JAV, kur prekių pasirinkimas ir auditorija – gerokai platesnė. Ar nekilo noras ir tau palikti gimtųjų namų Klaipėdoje ir išsikraustyti svetur arba į Vilnių?

Ir mes turime tikrai nemažai naujovių, jei kažko nerandu, apsiperku internetu. Apie kraustymąsi tikrai negalvoju, nes Klaipėda yra savas miestas, jis mažas, jaukus, čia ramu gyventi. Be to, ką tik pradėjau savo verslą, todėl dabar išvažiuoti būtų neprotinga. Į Vilnių nuvykti smagu, man patinka ten pabūti, tačiau gyventi likčiau čia.

2.Savo makiažo studiją atidariusi Ieva džiaugiasi, jog jos hobis tapo darbu. Autorės nuotr.
Savo makiažo studiją atidariusi Ieva džiaugiasi, jog jos hobis tapo darbu. Autorės nuotr.

KONSTRUKTYVI KRITIKA PATINKA

Dabar tinklaraščius rašo ir vaizdo įrašus kuria kone kiekvienas. Kaip nenugrimzti į užmarštį, o gal net ir susikurti karjerą?

Reikia įdėti daug darbo, skirti savo laiko. Svarbiausia nepamiršti kanalo ir dažnai kelti vaizdo įrašus. Jei atnaujini paskyrą tik po mėnesio, žmonės pagalvos, jog žiūrėti neverta – vis tiek niekas dėl jų nesistengia. Taip pat reikia palaikyti ryšį ir kituose socialiniuose tinkluose – „Instagram“, „Twitter“.

O jeigu kartais tiesiog nėra įkvėpimo?

Stengiuosi filmuoti į priekį. Pavyzdžiui, jeigu yra kokia nors kelionė, nufilmuoju daug įrašų ir, pasirinkusi tvarkaraščio funkciją „Youtube“, nustatau, kada koks vlogas bus paleistas prenumeratoriams.

Turbūt, turėdama tiek sekėjų, kartais sulauki ne tik pagyrų, bet ir kritikos?

Taip, tačiau kiekvienam žmogui neįtiksi. Esi toks, koks esi, darai, kas tau patinka. Svarbu stengtis dėl savęs – ne dėl kitų aš dažausi ar rengiuosi. Konstruktyvi kritika man patinka, gerai sulaukti patarimų. Jei apkalbama be tikslo, į ginčus nesiveliu, tegul rašo, ką nori. Anksčiau tikrai viską ėmiau į širdį, tačiau dabar į tai nebereaguoju.

Kaip manai, ar vaizdo įrašų kūrimas Lietuvoje – populiarus užsiėmimas? O gal gerų kūrėjų šalyje vis dar trūksta?

Tai vis populiarėja ir sekti tikrai yra ką. Grožio guru Lietuvoje taip pat daugėja, kūrėjai buriasi į bendruomenes, su keliomis merginomis ir pati buvau susitikusi gyvai. Gyvenimo būdo vlogai sulaukia daug dėmesio, bent jau mano kanale juos peržiūri dažniau, nei kitus įrašus.

PATARIMAI PRADEDANTIESIEMS

Baigei LCC tarptautinį universitetą Klaipėdoje, čia įgijai anglų kalbos ir literatūros bakalauro laipsnį, tačiau tavo veikla – šiek tiek kitokia. Ar planuoji ateityje dirbti pagal specialybę?

Tai manes netraukia. Aš mėgstu mokyti savo pusseserę anglų kalbos, tačiau dėstyti universitetuose negalvoju. Galbūt, kai būsiu vyresnė, apsvarstysiu šią galimybę, tačiau dabar džiaugiuosi gyvenimu ir darau tai, kas patinka. O išsilaivinimas niekada nepakenks.

Kaip per ketverius „Chanelette“ gyvavimo metus pasikeitė tavo gyvenimas?

Kartais pati pagalvoju, jog viskas labai pasikeitė. Atsirado tiek daug naujų galimybių – patekau ant žurnalo viršelio, dalyvauju konkursuose, sulaukių įvairių pasiūlymų iš kompanijų, niekada apie tai nebūčiau pagalvojusi! Smagu, kai hobis tampa tavo darbu. Ši veikla man kiekvieną dieną pateikia kažką nauja.

Kokį patarimą duotum tiems, kurie tik pradeda savo kanalą?

Žinoma, reikia pasiruošti skirti nemažai laiko savo kanalui, mokėti priimti kitų žmonių nuomones ir kritiką. Tačiau svarbiausia tiesiog būti savimi, nes tik asmenybė pritraukia žiūrovus.

Patalpinta: Žiniasklaida