Gariūnai pasikeitę, stereotipas išlikęs

Gariūnai – didžiausia turgavietė Lietuvoje, kurioje dirba per 10 tūkstančių prekeivių. Nebuvusių šiame turguje žmonių beveik nėra, ir visi turime galvoje susidarę tam tikrus stereotipus apie jį. Vis dėlto, per daugiau nei dvidešimt savo veiklos metų Gariūnai keičiasi. Kuo toliau, tuo labiau jie modernėja ir, kai kurių lankytojų teigimu, netgi pradeda panašėti į didžiuosius Lietuvos prekybos centrus.

Nuotrauka iš www.gariunai.lt
Nuotrauka iš www.gariunai.lt

 

 

Gariūnuose jau dvylika metų dirbantis Romas pasakoja, jog prekiauti jis pasirinko būtent šį turgų dėl didžiulio pirkėjų srauto, vietoje esančių sandelių bei nebrangios prekybos vietos. Romas pardavinėja paltus, striukes, švarkus bei, kaip pats sako, viską, kas susiję su viršutine apranga. Gariūnuose jis dirba kartu su savo žmona ir tai yra vienintelis jų darbas.

Romas teigia, jog turguje daugiausia perka lietuviai, tačiau taip pat pasitaiko ir baltarusių, latvių. Pasidomėjus, ar pasikeitė žmonių elgesys turgavietėse, pašnekovas teigia, jog dabar žmonės mažiau derasi ir tai daro tik vyresnio amžiaus pirkėjai. Visgi keliais procentais sumažinti prekės kainą pardavėjas tikina galintis.

Paklausus, kokie yra turgaviečių pranašumai, Romas atsakė, jog pats apsipirkinėja tik turgavietėse dėl geresnio kainos ir kokybės santykio. „Žmonių srautai vis tiek dideli, bet kodėl, tiksliai nežinau. Paklauskite geriau pirkėjų”, – pasiūlė ir pokalbį pabaigė Romas. Tą ir padariau.

Gariūnų turgavietės lankytojų paklausiau, kuo, jų nuomone, turgus yra pranašesnis už prekybos centrus.

Jana, 33 m.:

O kodėl nepirkti turguje? Juk čia pigiau. Batų kainos ženkliai mažesnės. Jokioje parduotuvėje taip pigiai rasti nepavyksta. Ir asortimentas ten nėra platus. Viską padaro reklama.

Greta, 23m.:

Aš nesu tik turgaus šalininkė. Ten, kur randu patinkančią prekę, ten ir perku. Turguje galima rasti labai kokybiškų prekių.

Pavelas, 42m.:

Čia kainos mažesnės, ir galima nusiderėti, be to, prekių asortimentas didesnis ir galima rasti daugybę skirtingų kolekcijų.

Marija, 39m.:

Gariūnuose pigiau, be to, autobusas nemokamai veža. Prekybos centrai man nepatinka.

Deividas, 19m.:

Na, čia pigiau ir nuo vaikystės čia su šeima važiuojam. Be to, atmosfera čia visai kitokia nei prekybos centruose.

Pagrindinis Gariūnų pranašumas – kaina, tai patvirtino ir atsakovai. Ir nors ši turgavietės keičiasi ir darosi vis mažiau panaši į stereotipinį turgų, kai kurie žmonės vis dar gėdijasi kalbėti apie jį, kadangi į mano klausimus sutiko atsakyti tik labai mažai turgavietės lankytojų. Galbūt esminis skirtumas tarp prekybos centrų ir turgaviečių yra tik stereotipas mūsų galvose.

Patalpinta: Turgaus melomanija