Zarasų jaunimas: politiškai (ne)aktyvus

Metai iš metų Zarasų miestas beveik nesikeičia ir juo labiau nejaunėja. Tarp patekusiųjų į Zarasų rajono savivaldybės tarybą – taip pat nė vieno jaunesnio nei 35 metai žmogaus. Partijų gretose jaunimo atsiranda, tačiau jis nėra toks aktyvus kaip galima būtų tikėtis. Tad kaip Zarasų rajone esantys partijų skyriai įsivaizduoja savo ateitį?

Nuotraukos autorius – Gintautas AntanavičiusNuotraukos autorius – Gintautas Antanavičius

Trūksta politinių ambicijų

Baigę mokyklas išvyksta studijuoti ir retas sugrįžta“, – liūdnai konstatuoja TS-LKD Zarasų rajono skyriaus pirmininkas Rimantas Jurevičius.

Vis dėlto namų visai nepamiršta – ateina balsuoti. „Aš asmeniškai balsuoju. Kiekvienas žmogaus balsas yra labai svarbu , o ypač jaunimo“, – teigė iš Zarasų kilusi studentė Giedrė. Vis dėlto mergina aktyviau miestelio politiniame gyvenime dalyvauti nežada.

Partijų atstovai apgailestauja, kad Zarasų jaunimas į politiką ir politinius procesus rajone numoja ranka. „Jie (jaunimas) galbūt dar nesuvokia, kad yra mūsų ateitis ir mano, kad kažkas už juos ką nors turi padaryti. Jaunimas nesiekia realizuoti savo ambicijų politikoje. tai nėra gerai“,- sako Seimo narys, partijos Tvarka ir teisingumas Zarasų rajono skyriaus pirmininkas Algimantas Dumbrava. Jis taipogi pripažino, kad dėl to neretai kaltos ir pačios partijos. „Pačiose partijų vadovybėse nelabai lengvai įsileidžiamas jaunimas, bijoma konkurencijos“, – teigė A. Dumbrava, komentuodamas, kodėl nėra politiškai aktyvios ir sėkmingos jaunimo dalies.

Jaunimas galbūt dar nesuvokia, kad yra mūsų ateitis ir mano, kad kažkas už juos ką nors turi padaryti. Jaunimas nesiekia realizuoti savo ambicijų politikoje. tai nėra gerai“,- sako Seimo narys, partijos Tvarka ir teisingumas Zarasų rajono skyriaus pirmininkas Algimantas Dumbrava.

Vadovavimą perleistų, bet nėra kam

Didelės įtakos mažam jaunimo atstovų skaičiui Zarasuose veikiančiose politinėse partijose turi ir požiūris į jaunimą, dalyvavimas jų renginiuose, finansavimas. Kai kurie jaunimo atstovai entuziastingai bando įsitraukti į partijų veiklas. Deja, dažniausiai nesėkmingai. Vyresnio amžiaus rinkėjai balsuoja už geriau pažįstamus kandidatus, t. y. už vyresnius partijų atstovus. Seimo narys A. Dumbrava mano, jog klausimas, kas pakeis esančius politikus ir kaip tai vyks, yra gan sudėtingas. „Kartų kaita nėra lengvas dalykas. Esu politikoje 18 metų, todėl mielai perduočiau rajono partijos vairą jaunam ir gabiam politikui. Deja, šiandien dar jo nematau“, – tikina pašnekovas, pridurdamas, kad po kelerių metų jau tikisi turėti sau pamainą.

Konservatorių vedlio Zarasuose lyderis optimistiškesnis. Anot jo, TS-LKD Zarasų skyriuje, nors ir gana lėtai, jau vyksta kartų kaita. „Galiu tik pasidžiaugti, kad kaita jau vyksta. Iš 10 naujai priimtų narių (per pastaruosius 14 mėnesių) visi jie iki 30metų“, – sakė TS-LKD Zarasų rajono skyriaus pirmininkas R. Jurevičius.

Taigi panašu, Zarasams trūksta ne tik veržlaus jaunimo, tačiau ir padrąsinančių suaugusiųjų, kurie skatintų jaunus žmones ne tik domėtis politika, tačiau ir padėtų įsitraukti į politiškai aktyvų gyvenimą. Zarasiškiams belieka tikėtis, kad po kelerių metų atsiras žmonių, kurie pakeis miesto politikos veteranus ir atpūs naujų vėjų į miesto politinį bei kultūrinį gyvenimą.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015