Šiaulių rajono politikos ringe – nauji vėjai

Šiaulių rajono valdžioje lyg savo kieme kelis dešimtmečius besijautusios partijos graužiasi dėl rinkimų rezultatų ir kaltina savo neveiklumą. Tuo metu sėkmingai pasirodę liberalai teigia pagaliau išmokę užsitarnauti rinkėjų lojalumą.

Šiaulių rajono savivaldybė. Indrės Šlikaitės nuotr.Šiaulių rajono savivaldybė. Indrės Šlikaitės nuotr.

Kodėl vieniems sekasi, kitiems – ne?

Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdžio partijos atstovas, kandidatavęs į Šiaulių rajono savivaldybės tarybą, Mindaugas Malcevičius mano, kad sėkmė jo partiją per šiuos savivaldos rinkimus lydėjo dėl daugelio priežasčių. Pirmiausia, augo visos partijos autoritetas, į partiją atėjo naujų, energingų ir žmonių pasitikėjimą jau pelniusių politikų. Tiesa, anot Liberalų sąjūdžio atstovo, partijos vadovai itin atsakingai vertino bendravimą su žmonėmis.

Ne taip optimistiškai apie 2015-ųjų savivaldos rinkimus kalba nuo seno Šiaulių rajoną savo įtakos zonoje laikančios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) nariai. LSDP Šiaulių skyriaus kandidatė Orinta Venckienė sako, kad per šiuos rinkimus liko neišnaudoti administraciniai ištekliai. „Taip pat mūsų kandidatas į merus per mažai bendravo su žmonėmis, todėl nebuvo pakankamai populiarus ir žinomas“, – Universitetozurnalistas.lt teigė LSDP atstovė.

Brukalas rinkėjui nebeįdomus

Liberalas M. Malcevičius sutinka, kad pinigai, kaip ir žmonių darbas, politinės agitacijos metu yra labai svarbūs. Tačiau jis pažymi, kad nors Šiaulių rajono liberalai jų gavo gana nedaug, tad teko labai gerai pagalvoti, kokiai sričiai skirti daugiau, o kur vertėtų pataupyti.

Partijos atstovas įsitikinęs, jog taupymas nėra blogai, nes tai sutelkia komandą darbui, pratinamasi atsakingai spręsti su biudžetu susijusius klausimus.

Tiek Liberalų sąjūdžio, tiek socialdemokratų atstovai tikina, kad geriausias būdas pritraukti rinkėjus – ne pakampėse išmėtomas agitacinis brukalas, o individualus dėmesys kiekvienam rinkėjui.

Liberalų sąjūdžio Šiaulių rajono skyriui agitacijos strategiją kūrė Lietuvoje gerai žinomas viešųjų ryšių specialistas Mindaugas Lapinskas. Jis akcentavo, kad rinkėjams patrauklus tas kandidatas, kuris ne vien žarstosi populistiniais pažadais, bet ir leidžia pažinti save kaip žmogų, specialistą. Dėl to pirmas šios partijos žingsnis buvo laikraščio, kuriame didžiausias dėmesys skirtas ne partijos politinei programai, bet kandidatams, jų asmenybėms, kūrimas. Jis buvo išleistas 8 tūkst. egzempliorių tiražu – toks kiekis pasirinktas norint pasiekti beveik kiekvieną Šiaulių rajone gyvenančią šeimą. „Mes buvome kaip paprasti žmonės, gyvenantys ir dirbantys tarp tų, kurie mus renka. Tik žinodamas, koks kandidatas yra, kokiomis savybėmis pasižymi, rinkėjas gali jam patikėti savo balsą. Džiugu buvo sutikti gatvėje žmones, kurie, perskaitę laikraštį, prieidavo, paspausdavo ranką ir linkėdavo sėkmės“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio partijos narys M. Malcevičius.

Partijos sutaria, kad geriausias būdas pritraukti rinkėjus – ne pakampėse išmėtomas agitacinis brukalas, o individualus dėmesys kiekvienam rinkėjui.

Būnant opozicijoje – keisis ir agitacija

LSDP praėjusiuose savivaldos rinkimuose taip pat nesnaudė. Ji Šiaulių rajone išleido du partijos laikraščius – pirmasis išspausdintas 5 tūkst. egzempliorių tiražu, o antrasis – 10 tūkst. Jį partijos nariai, kandidatai į rajono savivaldybės tarybą išplatino visose seniūnijose. Ko neišdalijo patys – patikėjo tą atlikti pašto darbuotojams.

Ateities vizijos, anot pašnekovų, abiejų partijų panašios – tobulinti silpnąsias rinkimų kampanijos agitacijos puses. ,,Ateityje daug ką reikės daryti kitaip, kadangi, esant opozicijoje, rinkimų kampanijos organizavimas keičiasi iš esmės. Ji turi būti intensyvesnė, įvairiapusiškesnė, artimesnė ir prieinamesnė rinkėjams“, – kalbėjo LSDP narė Orinta Venckienė.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015