Kuo laistomas išaugo visuomeninio rinkimų komiteto „Alytaus piliečiai“ populiarumas?

Kovo 1 dieną vykusius savivaldos rinkimus Alytuje laimėjo visuomeninio rinkimų komiteto „Alytaus piliečiai“ lyderis Vytautas Grigaravičius. Jis tapo pirmuoju tiesioginiu būdu išrinktu miesto meru. Kartu su buvusiu Lietuvos policijos generaliniu komisaru savivaldybės taryboje dirbs net 14 nepartinių atstovų. 12 vietų atiteko jo vadovautam visuomeniniam rinkimų komitetui „Alytaus piliečiai“ ir 2 vietas užims visuomeninis rinkimų komitetas „Už Alytų“. Kas lėmė tokią visuomeninio rinkimų komiteto sėkmę?

Ilgus metus populiariausių visuomenės veikėjų rikiuotėje buvęs Lietuvos policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius išplėšė pergalę Alytuje. Emilio Lingės nuotrauka.Ilgus metus populiariausių visuomenės veikėjų rikiuotėje buvęs Lietuvos policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius išplėšė pergalę Alytuje. Emilio Lingės nuotrauka.

Jau daug metų pastebimas gana aukštas procentas gyventojų, nepasitikinčių partijomis. 2015 metų vasario 13-16 dienomis „Vilmorus“ atliktos apklausos duomenimis, net 61,6 proc. Lietuvos gyventojų jomis nepasitiki. Tad ir dėl šios priežasties per šiuometinius rinkimus gana didelės sėkmės visuomeniniai rinkimų komitetai sulaukė visoje Lietuvoje: į tarybas įvairiuose miestuose iš viso pateko 97 nepartiniai nariai – tai sudaro apytiksliai 7 proc. visų tarybose esančių narių. Alytų, Kauną, Panevėžį, Šiaulius valdys partijoms nepriklausantys merai. Ar tokiems rezultatams įtakos turėjo nusivylimas valdžiusiomis partijomis? „Alytaus naujienų“ vyriausiasis redaktorius Romas Burba sutinka, kad bent Alytuje tai ir buvo viena iš pagrindinių priežasčių, nutiesusi kelią į valdžią naujiems žmonėms. „Partijų neveiklumas, arogancija, naujų idėjų nebuvimas, biurokratiškas klausimų sprendimas, valdžios privatizavimas, atsiribojimas nuo bendruomenės ir nenoras jos išklausyti sukėlė alytiškių nepasitikėjimą partijomis“, ­– priežastis vardija R. Burba.

„Partijų neveiklumas, arogancija, naujų idėjų nebuvimas, biurokratiškas klausimų sprendimas, valdžios privatizavimas, atsiribojimas nuo bendruomenės ir nenoras jos išklausyti sukėlė alytiškių nepasitikėjimą partijomis“, ­– rinkimų rezultatus komentavo „Alytaus naujienų“ redaktorius R. Burba.

Prie buvusio generalinio komisaro V. Grigaravičiaus pergalės prisidėjo ir nusivylimą partijomis sustiprino Alytuje nuolat vykę įvairūs politiniai skandalai ir dažna merų kaita ­– net trys paskutiniai merai vadovavimą tarybai užbaigė triukšmingai. 2007 m. meru išrinktas socialdemokratas Česlovas Daugėla nuo pat kadencijos pradžios kaltintas viešųjų ir privačių interesų painiojimu, sukčiavimu. Jo politinė istorija baigėsi sulaikymu 2010 m. Nuo 2011 m. valdžią perėmęs taipogi socialdemokratas Feliksas Džiautas, 2012 metų gegužę buvo atstatydintas dėl neveiklumo. Po jo valdžia atiteko dar vienam Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovui Jurgiui Krasnickui, kurio kadencijos pabaigą „puošė“ keiksmų skandalas. Nors naujai išrinktas meras V. Grigaravičius visai prieš pat rinkimus įvykusio skandalo nesureikšmino ir visą laiką tikėjo savo sėkme. „Esu įsitikinęs, kad ir be J. Krasnicko skandalo rinkimai Alytuje būtų pasibaigę taip, kaip dabar. Nebent, su kiek mažesniu atotrūkiu nuo kitų kandidatų“, – žiniasklaidai teigė V. Grigaravičius.

Kaip bebūtų, dažnai partijos ar komiteto sėkmė rinkimuose daug priklauso ir nuo lyderio. Alytuje susiklosčiusi rinkimų baigtis tik patvirtina šią taisyklę. V. Grigaravičius visuomenei buvo pažįstamas jau seniai, tad stiprus gyventojų palaikymas buvo jaučiamas dar gerokai prieš rinkimus – tą pripažino ir pats meras. R. Burba sutinka su nuomone, jog lyderis vienas svarbiausių veiksnių lėmusių visuomeninio rinkimų komiteto „Alytaus piliečiai“ pergalę. „Neabejotina, kad jeigu V. Grigaravičius būtų kurios tai partijos lyderis, ta partija būtų gavusi daugiausia balsų. Tai patvirtina ir faktas, kad kandidatus Alytaus miesto apygardoje kėlė net 4 rinkimų komitetai. Nors du liko be mandatų, vienas gavo du, tačiau V. Grigaravičiaus vedamas komitetas gavo net trylika“, ­– teigia didžiausio laikraščio Alytaus regione vyr. redaktorius.

Taigi, Alytui pabodo valdžiusių partijų ir buvusių merų neveiklumas, tad joms teko sumokėti savo kainą ir užleisti daugumą nepartiniams. Visuomeninis rinkimų komitetas „Alytaus piliečiai“ tuo pasinaudojo ir iškėlė charizmatišką lyderį su trenksmu atvedusį į pergalę. O ar tai nebus „Ta pati panelė, tik kita suknelė“ ir alytiškių lūkesčiai pasitvirtins ­– parodys artimiausi metai.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015